Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Μόνο η Παναγία μπορεί να ελευθερώσει την Ελλάδα όπως και το 21'

Η Παναγία η Ελευθερώτρια -που έβαζε στο κατάρτι του ο ήρωας του '21 και κέρδιζε τις ναυμαχίες-
 βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως
Από τον
Αντώνη Μακαντούνη

Είναι η πολύτιμη εικόνα που βοηθούσε τον ναύαρχο και ήρωα Ανδρέα Μιαούλη να κερδίζει τις ναυμαχίες, ώστε να ελευθερώσει τον ελληνικό έθνος. Πρόκειται για το πολύτιμο κειμήλιο που άκουγε τις προσευχές του «θρυλικού» ναυάρχου του ελληνικού στόλου του 1821, ο οποίος την είχε στο κατάρτι πριν από τις κρίσιμες ναυμαχίες. Ο λόγος για την εικόνα της Παναγίας Ελευθερώτριας, η οποία εκτίθεται αυτές τις μέρες -από την περασμένη Κυριακή- και έως την προσεχή Κυριακή στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου.
«Την εικόνα αυτή έχει εδώ και μερικά χρόνια ο ναός, δωρεά μιας οικογένειας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της και η οποία την κατείχε από τους συγγενείς του Ανδρέα Μιαούλη. Ηθελε όμως να την αφιερώσει στην εκκλησία μας στον Νέο Κόσμο. Την έχουμε όλο τον χρόνο, όμως "βγαίνει" τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την εβδομάδα της πανήγυρής της. Μάλιστα, ο γιος της οικογένειας που δώρισε την εικόνα είναι δήμαρχος σε ένα μέρος της Ελλάδος. Η εκκλησία "μιλά" προσωπικά σε κάθε άνθρωπο, έτσι και η συγκεκριμένη εικόνα "μιλούσε" στον Ανδρέα Μιαούλη και τον έκανε να κερδίζει τις μάχες. Οπως μας είπε η οικογένεια, την έβαζε μπροστά στο κατάρτι και, όταν ήταν να κερδίσουν, το φώτιζε (σ.σ.: το κατάρτι), έβλεπαν οι ναύτες ότι υπάρχει φως και ήξεραν ότι θα νικήσουν την επόμενη μέρα» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο υπεύθυνος της ενορίας π. Νικόδημος Καβαρνός.
Παράλληλα, στον ναό θα εκτίθενται την Παρασκευή τα λείψανα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, Αγίου Παντελεήμονος και Λουκά του Ιατρού, ενώ την Κυριακή θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο ιερών λειψάνων του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, προστάτου των καρκινοπαθών (εκ του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Βριλησσίων). «Θα φέρουμε τα λείψανα όλων των γιατρών αλλά και του προστάτου των καρκινοπαθών (Αγιος Παρθένιος). Ετυχε ένα περιστατικό, μάλιστα. Ενας άνθρωπος μου είπε ότι την Παρασκευή θα μπει για εγχείρηση, αφού είναι καρκινοπαθής. Ηρθε με δάκρυα στα μάτια και μου είπε ότι θέλει να προσκυνήσει και έπειτα να μπει στο νοσοκομείο. Μου είπε χαρακτηριστικά: "Νιώθω ότι θα έρθουν οι Αγιοι για μένα". Το πήρε προσωπικά» συμπληρώνει με συγκίνηση ο π. Νικόδημος.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων στο τηλέφωνο του ναού 210-9010068.