Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Η Ρωσία πέτυχε το ακατόρθωτο...μπόρεσε και δημιούργησε συμμαχία στην Μ.Ανατολή κατά του ΙSIS

Η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης προδιαγράφεται μακρά ενώ 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι ζουν ακόμη εκεί - Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των τζιχαντιστών στη Μοσούλη κυμαίνονται από 4 - 8.000

Με τις δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους να έχουν περικυκλώσει από διαφορετικά μέτωπα τη Μοσούλη, το σχέδιο ανακατάληψης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ προχωρά κανονικά και μάλιστα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Επίτροπος προειδοποιεί για τον κίνδυνο ροής τζιχαντιστών προς την Ευρώπη εάν πέσει το προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Die Welt», ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας Τζούλιαν Κινγκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης που είναι έτοιμοι για δράση να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Ακόμη και ένας μικρός αριθμός τζιχαντιστών αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή, για την οποία οφείλουμε να προετοιμασθούμε, αυξάνοντας την ικανότητα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατική απειλή», προσθέτει ο Βρετανός Ευρωπαίος επίτροπος.

Στο μέτωπο του πολέμου 

Στη Μοσούλη, εκεί όπου για δύο χρόνια ανεμίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών, ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, σουνιτικές ομάδες και Κούρδοι πεσμεργκά προχωρούν από διαφορετικές θέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από αέρος συμμετέχουν μαχητικά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.



Η είσοδος στην πόλη, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγα 24ωρα, θα δοκιμάσει και τη συνεργασία των διάφορων ομάδων την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για ανθρωπιστική καταστροφή η οποία απειλεί να πλήξει 1,5 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν ακόμη εκεί. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν αναγνωρίσει «κενά» προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.


Ποιοι συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των τζιχαντιστών στη Μοσούλη κυμαίνονται από 4 - 8.000. Εάν «στριμωχτούν» από τις δυνάμεις που τις πολεμούν, τότε πιθανότατα θα υποχωρήσουν με κατεύθυνση δυτικά και προς τη Συρία. Αρχικά, όμως, θα προσανατολιστούν σε μάχη χαρακωμάτων στο δυτικό τμήμα της πόλης όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες διοίκησης.

Στη Μοσούλη έχουν απομείνει περίπου 1,2 εκατομμύρια άμαχοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών όταν ξεκινήσουν οι πιο αιματηρές μάχες μέσα στην πόλη.



Οι ομάδες των Κούρδων πεσμεργκά προχωρούν προς τα ανατολικά και υπολογίζονται σε 4.000. Στο έργο τους τους βοηθά η μορφολογία του εδάφους και για το λόγο αυτό προχωρούν πιο εύκολα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέτωπα. Σύμφωνα με αναφορές, έχουν φτάσει πριν το Μπαρτέλα, ανατολικά της Μοσούλης.

Μικρότερες ομάδες των κουρδικών δυνάμεων φαίνεται επίσης ότι προχωρούν και από τα βόρεια, όπως και, ξεχωριστά, μικρότερες σουνιτικές ομάδες.

Από την ίδια κατεύθυνση ξεκινούν και οι δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τον τουρκικό στρατό, με βάση το στρατόπεδο της Μπασίκα.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το καθεστώς της Τεχεράνης πλησιάζουν κυρίως από το νότιο και τα νοτιοδυτικά.



Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των υπόλοιπων ιρακινών αρχών, που ανέρχονται σε 30.000, ξεκινούν από το νότο, με βάση την Καράγια (όπου επίσης σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις που λειτουργούν υποστηρικτικά).

Παράλληλα, αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις με πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών.

Το σχέδιο συνεργασίας των δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους 

Όπως αναφέρει το CNN, το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών ομάδων, το οποίο καταρτίστηκε υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, καθορίζει θεωρητικά ποιος θα μπει στη Μοσούλη και ποιος θα περιοριστεί στην περιφέρεια.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι Κούρδοι πεσμεργκά και οι σιιτικές πολιτοφυλακές δεν θα βρεθούν μέσα στην πόλη, όπου οι έρευνες και εκκαθαρίσεις μαχητών θα γίνουν από τις ιρακινές αρχές και τις μικρότερες τοπικές ομάδες από τα νότια της πόλης προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις αφού ο πληθυσμός της πόλης ήταν κυρίως σουνιτικός.

Μοσούλη - το δέλεαρ του Ισλαμικού Κράτους

Η Μοσούλη, πλούσια σε πετρέλαιο πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ιρακινής επικράτειας.

Η κατάληψή της από το Ισλαμικό Κράτος το 2014 έγινε σύμβολο της δύναμης των τζιχαντιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι από το έδαφός της έγινε και η ανακήρυξη της «ίδρυσης ισλαμικού χαλιφάτου» από τον αρχηγό της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, στα τμήματα των εδαφών του Ιράκ και της Συρίας τα οποία είχαν υπό το έλεγχό τους οι τζιχαντιστές. Ο πληθυσμός της Μοσούλης ήταν εξαιρετικά ετερόκλιτος πριν την κατάληψή της, με σουνίτες Άραβες, Κούρδους, Ασσύριους και Τουρκμένους, σε μια χώρα στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι σιίτες Άραβες.Αν και πολλά μέλη μειονοτήτων εγκατέλειψαν την περιοχή πριν την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, πολλοί σουνίτες Άραβες καλωσόρισαν το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τις «σεκταριστικές πολιτικές» της φιλικής προς το Ιράν, ελεγχόμενης από τους σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ.

Φόβος για σιιτική εκδίκηση

Έντονη είναι η ανησυχία των σουνιτών του Ιράκ για τη συμμετοχή στις μάχες σιιτικών πολιτοφυλακών, που έχουν κατηγορηθεί σε άλλα σημεία της χώρας ότι, μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους, ασκούν βία σε σουνίτες αμάχους. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, σιίτης και ο ίδιος, έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους σουνίτες, διαβεβαιώνοντας ότι στις μάχες θα λάβει μέρος μόνο ο επίσημος κυβερνητικός στρατός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ακόμη και μετά την εκδίωξή του από τη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίσει να ελέγχει εδάφη του βόρειου και δυτικού Ιράκ.

Η Τουρκία θωρακίζει τα σύνορά της ενόψει του προσφυγικού «κύματος»

Η κυβέρνηση της Άγκυρας ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τυχόν προσφυγική ροή από τη Συρία, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η επιχείριση ανακατάληψης της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις. 



Live εικόνα από Μοσούλη μέσω Russia Today
http://www.protothema.gr/world/article/620446/perikuklonodas-ti-mosouli-fovoi-gia-anthropistiki-katastrofi-/