Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Πούτιν προς ΗΠΑ: Η υπομονή μας στη Συρία μπορεί να εξαντληθεί

Η Ρωσία δείχνει αυτοσυγκράτηση στη Συρία, αλλά μπορεί να χάσει την υπομονή της και να απαντήσει,
προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς περαιτέρω σχόλια
 αφού κατηγόρησε όμως πρώτα τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό για επιδρομή κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.

Δήλωσε παράλληλα αποφασισμένος να «εκκαθαρίσει» τη «φωλιά τρομοκρατών» στο Χαλέπι παρά την παρουσία αμάχων στην πόλη, ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εμπλακεί στρατιωτικά στο Ιράκ ή την Λιβύη.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη νότια Ρωσία με επίκεντρο τις διεθνείς σχέσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η υπομονή της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να εξαντληθεί και να αντιδράσει με κάποιον τρόπο σε αδιευκρίνιστες ενέργειες, μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

«Δεν απαντάμε στους εταίρους μας με τέτοιο αγενή τρόπο. Όμως όλα έχουν τα όριά τους. Μπορεί να απαντήσουμε» ανέφερε αφότου κατηγόρησε τις δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού για παραβίαση συμφωνίας εκεχειρίας με επίθεση κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας για το Χαλέπι, ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκκαθαρίσει τη «φωλιά των τρομοκρατών», όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στην πόλη ζουν και άμαχοι πολίτες.

Ο κόσμος θα πρέπει να θρηνεί για τους αμάχους παντού και όχι μόνο στο Χαλέπι, ανέφερε κάνοντας λόγο για πολίτες που σκοτώνονται σε περιοχές γύρω από τη Μοσούλη του Ιράκ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρεία επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων και του διεθνούς συνασπισμού για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι καμπάνες θα πρέπει να χτυπούν για όλα τα αθώα θύματα. Όχι μόνο στο Χαλέπι» δήλωσε.

Ερωτηθείς, εν τω μεταξύ, εάν η Μόσχα σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ ή τη Λιβύη όπως στη Συρία, ο ίδιος απάντησε: «Όχι, δεν το σχεδιάζουμε αυτό πουθενά».,

Σχολιάζοντας τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι του ήταν δύσκολο να συνεργάζεται με την κυβέρνηση Ομπάμα επειδή, όπως, είπε, η τελευταία δεν δεν τηρούσε τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τη Συρία.

«Στην πραγματικότητα δεν δημιουργήθηκε ένα ενιαίο μέτωπο για να ηττηθεί η τρομοκρατία. Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν δυνάμεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες μας δεν θα πετύχαιναν» υποστήριξε.

Προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με έναν νέο πρόεδρο, όποιον επιλέξουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, και να συζητήσει μαζί του τα όποια προβλήματα υπάρχουν.


Πούτιν: Οι ΗΠΑ δεν είναι «Μπανανία» και το... ψυχογράφημα Τραμπ

«Υστερία» διαγιγνώσκει ο Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω από τις κατηγορίες για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και «εύνοια» προς τον Τραμπ. «Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι Μπανανία» λέει απορρίπτοντας τα περί απόπειρας του Κρεμλίνου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Προχωρώντας πάντως σε «ψυχογράφημα» του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι ο βαλλόμενος από παντού υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει εξεζητημένη συμπεριφορά επειδή αντιπροσωπεύει τους απλούς ψηφοφόρους και θέλει να περάσει το μήνυμά του.

«Επέλεξε μία μέθοδο για να αγγίξει τις καρδιές των ψηφοφόρων» υποστήριξε ο Πούτιν σε ομιλία που εκφώνησε στο Σότσι με επίκεντρο τις διεθνείς σχέσεις. «Συμπεριφέρεται με υπερβολή, φυσικά, αυτό το βλέπουμε. Όμως πιστεύω ότι υπάρχει λόγος γι' αυτό» απεφάνθη.

Ο ίδιος απέδωσε σε «υστερία» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία επιδιώκει να επηρεάσει την έκβαση της αμερικανικής κάλπης της 8ης Νοεμβρίου στηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Στην ίδια ομιλία ο Πούτιν ανέφερε Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία άλλη χώρα. Η στρατιωτική απειλή που συνιστά η Ρωσία μεγαλοποιείται για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, είπε.

«Οι φανταστικές, μυθικές απειλές, όπως η διαβόητη στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ρωσίας, επαναλαμβάνονται στερεότυπα. Μάλιστα, είναι μια επικερδής δραστηριότητα: μπορείς έτσι να ξεζουμίζεις τον αμυντικό προϋπολογισμό στη χώρα σου, να στρατολογείς συμμάχους προς το συμφέρον μιας υπερδύναμης» υποστήριξε.

Ο Πούτιν έφερε ως παράδειγμα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως θεσμό που έχει πέσει θύμα εξαναγκασμού για να υπηρετεί τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους. «Ως αποτέλεσμα, αυτό το σημαντικό όργανο λειτουργεί από κεκτημένη ταχύτητα» συνέχισε.

«Μεταξύ των μυθικών, επινοημένων προβλημάτων και ανησυχιών είναι και η υστερία -γιατί δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αλλιώς- που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ γύρω από τις προεδρικές εκλογές» προσέθεσε αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας και για την «εύνοια» που δείχνει η Μόσχα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι Μπανανία» συνέχισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=840130