Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Απέτυχε η προσπάθεια συμμαχίας Τουρκίας-Ρωσίας, ο Ερντογάν έχει άλλες εντολές

 Δραματικές εξελίξεις
Στο όριο της άμεσης πολεμικής σύγκρουσης βρίσκονται οι στρατοί της Συρίας και της Τουρκίας, καθώς συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν Τουρκμένους παραστρατιωτικούς που τελούν υπό τουρκικές διαταγές στον συριακό βορρά.
Πρόκειται για την περιβόητη Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ, μισθοφορική δύναμη υπό τουρκικές εντολές, που αποτελείται από Τουρκμένους (τουρκική φυλή) της Συρίας και Τούρκους Γκρίζους Λύκους και «παρουσιάζονται» ως «μετριοπαθείς αντάρτες» που συμμετέχουν στην επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη», δηλαδή στην τουρκική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία.
 
Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις της μέσα στη Συρία, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στον συριακό στρατό έριξε την Τρίτη βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον ομάδας Τουρκμένων παραστρατιωτικών η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, με αποτέλεσμα δύο εξ αυτών να σκοτωθούν και πέντε να τραυματιστούν, ανακοίνωσε νωρίτερα ο τουρκικός στρατός.
Αυτή ήταν η πρώτη άμεση σύγκρουση μεταξύ του συριακού στρατού και των μισθοφόρων της Τουρκίας από τις 24 Αυγούστου, οπότε η Άγκυρα εισέβαλε στη Συρία.
Οι δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν «Σύρους αντάρτες», αντί του Ισλαμικού Κράτους, επεσήμανε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αυτά τα λέει ο Τσαβούσογλου που πρώτη η χώρα του βομβαρδίζει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας αντί το Ισλαμικό Κράτος.
Η Συρία, η οποία έχει τη στήριξη της Ρωσίας, προειδοποίησε την Τουρκία να μην προελάσει προς τις θέσεις του συριακού στρατού προς τα βόρεια και τα ανατολικά του Χαλεπίου, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπιστεί «αποφασιστικά και με πυγμή».