Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία είναι η μάνα, «γεννάει» τους πολίτες

Στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος την Τρίτη μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
 Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αν κάποιος θέλει, μπορεί να φύγει και όταν θελήσει να επιστρέψει, η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει, γιατί «η Εκκλησία είναι η μάνα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για τους χιλιάδες ανθρώπους που βλέπει αυτές τις ημέρες «να έρχονται στην Εκκλησία» και αναρωτήθηκε: «Πώς να τους χωρίσω; Για την Πολιτεία είναι οι πολίτες και για μένα οι πιστοί. Δεν χωρίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό με απασχολεί έντονα. Τι θα πω; Οποιος είναι χριστιανός να περάσει και όποιος δεν είναι να φύγει; Μα οι σχέσεις στην Εκκλησία είναι διαφορετικές από την Πολιτεία. Την Πολιτεία τη δημιουργούν οι πολίτες. Τους πολίτες όμως τους “γεννάει” η Εκκλησία και η σχέση μας είναι μητρική και όχι διοικητική. Πώς θα χωριστεί η μάνα από το παιδί; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό;» πρόσθεσε, για να δηλώσει στη συνέχεια: «Ως πνευματικός πατέρας δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου».
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν για την αλήθεια και την εφαρμόζουν, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, καθότι «η ιστορία της Εκκλησίας και η πορεία της αγιαστικής ζωής μας εμψυχώνει και μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Όσοι, άλλωστε, οδηγούν τα βήματά τους απελπισμένοι σε αυτόν τον χώρο, γεμίζουν την καρδιά τους ανάπαυση όταν αντικρίζουν την Πλατυτέρα», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το σημείο, μίλησε για την αξία της συνεργασίας, με την επισήμανση πως «είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια του λαού για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και τόνισε πως «ο λαός είναι η αισιοδοξία μας και σε αυτόν στηριζόμαστε».
«Βλέποντας τους χιλιάδες ανθρώπους, τόνισε, βλέπω και το μήνυμα της αισιοδοξίας. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι», υπογράμμισε. Ωστόσο, πρόσθεσε, «καλούμαστε να έχουμε και τις απαιτήσεις μας. Εμείς καθορίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Πώς θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Η δύναμη είμαστε εμείς. Αυτός ο λαός. Και μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι».
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ιστορία και στο νόημα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, για τα οποία είπε πως «η Εκκλησία έχει ορίσει να εορτάζουμε αγίους μάρτυρες κάθε ημέρα και το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον, για ευγνωμοσύνη, για να τους ευχαριστήσουμε για όσα μας δίδαξαν και δεύτερον, για να προσπαθήσει ο καθένας από μας να ψηλαφίσει τη ζωή του αγίου και να πάρει διδάγματα».
Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος του ναού του Αγίου Δημητρίου, π. Ματθαίος Χάλαρης, ανέφερε πως οι χιλιάδες πιστοί εμπιστεύονται την Εκκλησία και τον αρχιεπίσκοπο και μίλησε για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και των ενοριών.
Ακολούθως, έψαλαν τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό αναλόγιο, πολυμελείς βυζαντινοί χορωδοί, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Συμεών Σβανά και του λαμπαδαρίου Χαράλαμπου Χωραΐτη, αντίστοιχα.
Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.


Πηγή: Ιερώνυμος: Η Εκκλησία είναι η μάνα, «γεννάει» τους πολίτες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/297136/ieronymos-i-ekklisia-einai-i-mana-gennaei-toys-polites#ixzz4OD7rfYhf