Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Oι Βάρβαροι του 21ου αιώνα

Αποσύρθηκε άγαλμα της Αφροδίτης μόλις 24 ώρες πριν τη δημοπρασία στον Οίκο Christie's
Θα προβεί η Ελλάδα στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόκτηση του έργου - Τουλάχιστον «προβληματική» η δέουσα επιμέλεια που ασκούν οι διεθνείς οίκοι δημοπρασιών, καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση Αρχαιολόγων. 
 
Ένας  μαρμάρινος κορμός θεάς, πιθανώς Αφροδίτης, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού αγάλματος, αποσύρθηκε από τον κατάλογο του οίκου Christie's μόλις ένα 24ωρο πριν από τη δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για αύριο, στη Νέα Υόρκη. 
 
Με αφορμή ακόμα μια ταύτιση αρχαίου που είχε προβληματική προέλευση, η  Ευρωπαϊκή Ενωση Αρχαιολόγων εξέδωσε μια αυστηρή ανακοίνωση με την οποία  διαμαρτύρεται για την πρακτική που ακολουθούν οι διεθνείς οίκοι δημοπρασιώξν ως προς τις εντάξεις αρχαιοτήτων στους καταλόγους τους και υπογραμίζει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που ασκείται η «δέουσα επιμέλεια».
 
Σύμφωνα με το «Έθνος» το εν λόγω αγαλμα ταυτίστηκε από τον ερευνητή Χρήστο Τσιρογιάννη ως μία από τις αρχαιότητες που έχουν περάσει από τα χέρια του Ρόμπιν Σάιμς. Ο οίκος το απέσυρε από τη δημοπρασία και ανακοινώνει το γεγονός στον ηλεκτρονικό κατάλογο, χωρίς σχόλια. Οπως παρατήρησε ο δρ. Τσιρογιάννης, το 93% από όσα έχουν περάσει από τις αποθήκες του συγκεκριμένου αρχαιοπώλη έχουν αμφισβητούμενη προέλευση, αποτελούν δηλαδή προϊόντα λαθρανασκαφών ή/και παράνομων εξαγωγών. 
 
Απομένει να δούμε εάν η Ελλάδα θα κάνει τις δέουσες ενέργειες ώστε να το ζητήσει.
 
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων
 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση Αρχαιολόγων αναφέρει στην αυστηρή ανακοίνωσή της πως κάθε χρόνο ο Χρ. Τσιρογιάννης εντοπίζει αρχαιότητες που απεικονίζονται σε κατασχεμένα αρχεία, να προσφέρονται για πώληση από έναν, δύο ή τρεις κορυφαίους οίκους δημοπρασιών. Ειδικά στην περίπτωση των Christie’s, σημειώνει η Ενωση, σχεδόν σε κάθε δημοπρασία αρχαιοτήτων εντοπίζεται αρχαιότητα που έχει περάσει από τον Μπεκίνα, τον Μέντιτσι ή/και τους Σάιμς-Μιχαηλίδη. Αρκετές από αυτές έχουν επαναπατριστεί στην Ιταλία ή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
 
Αρκεί να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα 733 αντικείμενα που κατείχαν οι Σάιμς-Μιχαηλίδης έχουν εντοπισθεί σε δημοπρασίες, μουσεία, πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.
 
Ακόμη και μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, οι οίκοι δημοπρασιών συνεχίζουν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο μέρος των προς δημοπράτηση αντικειμένων χωρίς πλήρες ιστορικό προέλευσης. Απλώς αφαιρούν τα ονόματα γνωστών αρχαιοκαπήλων από τις καταχωρίσεις τους, όπως καταγγέλλει η Ενωση. Οι οίκοι ισχυρίζονται ότι ασκούν τη «δέουσα επιμέλεια», αλλά η Ενωση αντιτείνει πως, μετά από τόσες αποκαλύψεις, κατασχέσεις και επιτροπές, αυτή η «δέουσα επιμέλεια» αποδεικνύεται τουλάχιστον προβληματική.