Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τη Συρία – Κόκκινος συναγερμός

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», κατευθύνεται προς τη Συρία για να ενισχύσει την εκεί ρωσική στρατιωτική παρουσία, ανακοίνωσε το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.
Η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου, καθώς και του καταδρομικού Πιοτρ Βέλικι και του αντιτορπιλικού Ναύαρχος Κουλάκοφ, μαζί με σκάφη αντιμετώπισης υποβρυχίων θα επιτρέψει την απάντηση σε κάθε νέα μορφή απειλής, όπως η πειρατεία και η διεθνής τρομοκρατία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού στόλου που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Συνήθως στη βάση του Σεβερομόρσκ, στη θάλασσα Μπάρεντς, το ρωσικό αεροπλανοφόρο θα αναπτυχθεί στην Ταρτούς, όπου η Ρωσία ετοιμάζεται να μετατρέψει τις ναυτικές της εγκαταστάσεις σε μόνιμη ναυτική βάση.
Το αεροπλανοφόρο μεταφέρει αεροσκάφη και μαχητικά ελικόπτερα, ανάμεσά τους καταδιωκτικά SU-33, MiG-29-KUBR και το ελικόπτερο Ka-53K, τα οποία θα ενισχύσουν τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στη Συρία και επιχειρούν στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης τον Σεπτέμβριο του 2015.
Περί τους 4.300 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται στη Συρία, όπου η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία, παρά την ανακοίνωση τον Μάρτιο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής αποχώρησης της ρωσικής δύναμης.
Η ανακοίνωση για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου έρχεται σε μία στιγμή υψηλής έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα μετά την αποτυχία της νιοστής εκεχειρίας στη Συρία που ξεκίνησαν από κοινού τον Σεπτέμβριο και δεν διήρκεσε παρά μία εβδομάδα, με το ένα στρατόπεδο να κατηγορεί το άλλο για τον τορπιλισμό της.