Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Τρομάζουν τα ποσοστά κακοποίησης στην Βρετανία απο την μαθητική ηλικία!


 

Βρετανία: Τα σχολεία της κακοποίησης

«Ήμουν 14 ετών όταν κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής ένα αγόρι στο λεωφορείο άρχισε να χαϊδεύει τα πόδια μου, κολλώντας τα δάχτυλά του στο σκισμένο μου τζιν, αγγίζοντας “κατά λάθος” τον καβάλο και το στήθος μου. Ανέφερα το περιστατικό στον δάσκαλό μου. Το αγόρι δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας πως ήταν ομοφυλόφιλος και δεν το απολάμβανε».

«Ημουν 16 ετών με μικρή εμπειρία στους άντρες. Ενα αγόρι στο σχολείο μου είπε γεια στη βιβλιοθήκη. Δεν σκέφτηκα τίποτε και συνέχισα το μάθημά μου. Το ίδιο απόγευμα μου έστειλε 25 βίντεο στο snapchat που εξηγούσε λεπτομερώς πώς θα κάνουμε σεξ. Μου έλεγε ότι θα με βίαζε και ότι θα ερχόταν σπίτι μου. Ηταν μεθυσμένος. Οι φίλοι του τον μαγνητοσκοπούσαν και γελούσαν. Ενιωσα να παραλύω. Δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι για μέρες».

Αυτές είναι μόνο δύο από τις περίπου 8.000 καταγγελίες μαθητών/ τριών και σπουδαστών/στριών που βρήκαν τη δύναμη και μοιράστηκαν στον ιστότοπο Everyone’s Invited τις προσωπικές τους εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης σε βρετανικά πρωτοκλασάτα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά.

Από τις ΗΠΑ, απ’ όπου ξεκίνησε το 2017, μέχρι την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αργεντινή, τη Γαλλία, πρόσφατα και στην Ελλάδα, το κίνημα #ΜεΤοο που δημιουργήθηκε με την προοπτική να βάλει φρένο σε κάθε μορφή σεξουαλικής βίας, κακοποίησης ή κατάχρησης εξουσίας έχει κατορθώσει να φέρει στην επιφάνεια εκατοντάδες ιστορίες θυμάτων.

Ένας νέος κύκλος #ΜεΤοο

Η πρόσφατη δολοφονία της Σάρα Εβεραρντ που συγκλόνισε τη βρετανική κοινωνία ήταν η αφορμή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος #ΜεΤοο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρωταγωνιστές παιδιά που έπεσαν θύματ κακοποιητικής συμπεριφοράς μέσα στο ίδιο τους το σχολείο.

Σε τρεις εβδομάδες οι καταγγελίες στον ιστότοπο Everyone’s Invited, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2020 από την 22άχρονη Σόμα Σάρα με στόχο να δώσει φωνή σε όποιον επιθυμεί να καταθέτει ανώνυμα τη δική του ιστορία ως θύματος σεξουαλικής επίθεσης ή παρενόχλησης, τριπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ πάνω από 100 ιδρύματα, ορισμένα διάσημα, όπως το Κολέγιο Dulwich, το Σχολείο του King’s College και το Σχολείο Westminster, βρίσκονται στο επίκεντρο εθνικής έρευνας που έχει ξεκινήσει.

Το νέο #ΜεΤοο στη Βρετανία έρχεται μόλις δύο μήνες μετά το hashtag #MeTooInceste (MeToo αιμομιξία) που πλημμύρισε τα γαλλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αποκάλυψη πως ο διάσημος Γάλλος πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην ευρωβουλευτής Ολιβιέ Ντιαμέλ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον 14χρονο τότε γιο της συζύγου του προκάλεσε σάλο στη χώρα. Ακολούθησε ντόμινο αποκαλύψεων από εκατοντάδες πολίτες που μοιράστηκαν στα κοινωνικά μέσα τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη της οικογένειάς τους όταν ήταν ανήλικοι.

Οι κακοποιητικές συμπεριφορές στην Καθολική Εκκλησία κλονίζουν εδώ και χρόνια χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία. Στο πόρισμα που εκδόθηκε στα μέσα Μαρτίου για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της πανίσχυρης αρχιεπισκοπής της Καθολικής Εκκλησίας στην Κολονία γίνεται αναφορά για 202 θύτες σεξουαλικής βίας και 314 θύματα, στην πλειονότητά τους αγόρια κάτω των 14 ετών, κατά την περίοδο 1975-2018.

Στοιχεία που σοκάρουν

Στην αποκαλυπτική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η βρετανική οργάνωση παροχής βοήθειας Plan International με την εταιρεία μετρήσεων Opinium μετά τις χιλιάδες καταγγελίες για τα βρετανικά ιδρύματα διαπιστώνεται ότι το 58% των κοριτσιών ηλικίας 14-21 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί δημόσια σεξουαλική παρενόχληση στο μαθησιακό περιβάλλον. Από αυτά, το 66% παρενοχλήθηκε από κάποιον από το σχολείο, το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο.

«Είναι τρομακτικό που τόσο πολλά κορίτσια και νέες γυναίκες έχουν βιώσει παρενόχληση στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Το σχολείο, το κολέγιο και το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ασφαλής χώρος εκμάθησης για τα κορίτσια. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν καθημερινά αδιάκοπη παρενόχληση, όπως συμβαίνει στους δρόμους, στα πάρκα και στις στάσεις λεωφορείων» επισημαίνει ερωτηθείσα από το Documento η Ρόουζ Κάλντγουελ, διευθύνουσα σύμβουλος της Plan International.

Διαπιστώνεται επίσης ότι σχεδόν το 72% των κοριτσιών που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι τα σχολεία πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και υποστήριξη σε όποιον έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιο χώρο.

«Είναι ζωτικής σημασίας τα σχολεία να το αναγνωρίσουν και να το αντιμετωπίσουν εάν θέλουμε να τερματίσουμε τη δημόσια σεξουαλική παρενόχληση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μπορεί να γίνει με την εκπαίδευση των αγοριών σχετικά με τον σεβασμό και τη συγκατάθεση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των κοριτσιών και παρέχοντας πληροφορίες και υποστήριξη σχετικά με την αντιμετώπιση της παρενόχλησης» εξηγεί η Ρόουζ Κάλντγουελ.

«Συντονισμένη προσπάθεια»

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται έντονες πιέσεις για να αναδείξει σε μείζον ζήτημα την ασφάλεια των γυναικών στη Μεγάλη Βρετανία. Η αστυνομία φοβάται ότι οι καταγγελίες μετά τις αποκαλύψεις για την «κουλτούρα βιασμού» στα σχολεία θα αυξηθούν. Καθώς οι υπάρχουσες καταγγελίες εξετάζονται, η κυβέρνηση αναμένεται να δημιουργήσει μια ειδική εθνική γραμμή βοήθειας τις επόμενες ημέρες.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν υποσχέθηκε να παρουσιάσει σύντομα νέα μέτρα για την καλύτερη προστασία των παιδιών, ενώ ένα νομοσχέδιο έχει αρχίσει να συζητείται στο Κοινοβούλιο για την ενίσχυση των νόμων που αφορά βιασμούς ανηλίκων κάτω των 13 ετών.

«Μόνο με συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις πλευρές θα μπει τέλος στη μάστιγα της δημόσιας σεξουαλικής παρενόχλησης που πλήττει τη ζωή πολλών κοριτσιών, έτσι ώστε να μπορούν να ανθίσουν τόσο εντός όσο και εκτός της εκπαίδευσης» καταλήγει η Ρόουζ Κάλντγουελ.

https://www.documentonews.gr/article/%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/