Το εκκλησιαστικό ήταν το τελευταίο αλλά συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε η Αυτοκρατορία κατά της αποικίας της……Η θεωρία του χάους επιβεβαιώνεται στην ορθοδοξία.
Μια απρόσμενη μεταβολή που επινόησε το Φανάρι ήταν αρκετή για να επιφέρει τα πάνω κάτω στην ενότητά της. Ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται κατ΄εντολή Αμερικανών ν΄ακολουθήσει το Φανάρι στον ολισθηρό δρόμο της διαίρεσης και της αντιπαράθεσης με το σλάβικο κόσμο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, το Πατριαρχείο των Αγίων Τόπων, η καρδιά της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας αδειάζει τις μεθοδεύσεις του Κων/πόλεως και δήλωσε την υποστήριξή του στην Μία Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας αυτή της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Σύμφωνα με το Interfax ο Πατριάρχης Θεόφιλος δήλωσε σε συνάντηση που είχε με το Μητροπολίτη Pavel των Minsk και Zaslavl:
« Aναγνωρίζω μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μ΄επικεφαλή το Μητροπολίτη Ονούφριο ».
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μετέφερε στο επίσημο website του την Πέμπτη ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε πως σύμφωνα με τους Ιερούς Πατέρες το σχίσμα ήταν η σκληρότερη αμαρτία ενάντια στη Θεία αγάπη, η οποία θέτει τα θεμέλια της ενότητας της εκκλησίας.
Διευρύνεται το σχίσμα μετά τη διάλυση της Εξαρχίας του Οικουμενικού για τις παροικίες της ρωσικής παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη.Παράλληλα διευρύνεται το σχίσμα εντός της Ορθοδοξίας πάντα με αψυχολόγητες ενέργειες του Κων/πόλεως που το έχει βάλει γινάτι να πετύχει ό,τι δεν πέτυχαν για χιλιετηρίδες οι αντίπαλοι της Ορθοδοξίας που πλεονάζουν.
Στις 7.9.19 συνήλθε στο Παρίσι η Σύνοδος της Εξαρχίας του Πατριαρχείου για τις παροικίες της ρωσικής παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη για να συζητήσει το μέλλον της Αρχιεπισκοπής συμβατά με το άρθρο 34 του Statuts.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε τέθηκε το ερώτημα:
«Δέχεσθε την πράξη κανονικής προσάρτησης στην Αρχιεπισκοπή του Πατριαρχείοτ Μόσχας όπως αυτή παρουσιάστηκε στο δημοσιευμένο έγγραφο; ».
Επί 186 ψήφων υπήρξαν 6 λευκά κι ένα άκυρο ψηφοδέλτια,ήτοι 179 έγκυρα ψηφοδέλτια.
104 απάντησαν ΝΑΙ (δηλ. 58,1% των έγκυρων),
75 ΟΧΙ (δηλ. το 41,9% των έγκυρων).
Ακόμη κι αν μια καθαρή πλειοψηφία εκφράστηκε υπέρ της κανονικής προσάρτησης στο Πατριαρχείο Μόσχας το αποτέλεσμα δεν ήταν επαρκές κατά το άρθρο 35 του statuts που διευκρινίζει πως απαιτούνται τα 2/3 των έγκυρων ψήφων για μια ανάλογη απόφαση.Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει στο εγγύς μέλλον τη συνέχεια που θα δώσει στην δημιουργηθείσα κατάσταση. http://archeveche.eu
Όπως μεταδίδει το Interfax επικαλούμενο τον αναπληρωτή επικεφαλή Του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Nikolay Balashov το Πατριαρχείο Μόσχας θα δεχθεί όσες κοινότητες της “Ρώσικης Εξαρχίας” της Κων/πολης θα θελήσουν να ενωθούν με αυτό.
Tο Νοέμβρη του 2018 η Σύνοδος της Κων/πολης πήρε μια μονομερή απόφαση να διαλύσει τη ρώσικη Εξαρχία και πρόσφερε στους κληρικούς της και πιστούς την υπαγωγή τους στη διοίκηση των κατά τόπους Ελλήνων Επισκόπων. Η Αρχιεπισκοπή δεν συμφώνησε. Η συνέχεια ήταν στις 30 Αυγούστου ο Κων/πόλεως δια της Συνόδου του ν΄απολύσει!!! τον επικεφαλή της τον Χαριουπόλεως Ιωάννη…..
Η Αρχιεπισκοπή απαριθμεί 65 ενορίες, 11 ενεργές εκκλησίες, δύο μοναστήρια και επτά σκήτες στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι ιερείς της υπερβαίνουν τους 100 ενώ διαθέτει και 30 διακόνους.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΦΑΝΑΡΙ: O EKΛΕΚΤΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΖΗΤΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΟΥΝΙΤΕΣ.
Ο τ. Πρόεδρος Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αυτός που ζητούσε διακαώς τον Τόμο Αυτοκεφαλίας, ο πρωτεργάτης του σχίσματος αυτός για τον οποίο το Οικουμενικό διέλυσε την Ορθοδοξία πέταξε τη μάσκα του Υπερ-ορθόδοξου….. Παρέστη σε λειτουργία Ουνιτών και δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενωθούν η Ουκρανική Ελληνο-καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».Ξεκαθαρίζει το τοπίο…. για το που οδηγούν οι δοτές αποφάσεις του Κων/πόλεως….
Επίσης όλα συναινούν πως η διαμορφωθείσα κατάσταση στις σλαβο-φαναριώτικες σχέσεις οδηγούν σε οριστική ρήξη και στην μετεξέλιξη σε αίρεση των πρωταίτιων του σχίσματος αφού η κατάσταση προσιδιάζει με αυτή που επικρατούσε μεταξύ λατίνων κι Ορθοδόξων πριν το 1054.
Θρυαλλίδα του Μέγα Σχίσματος ήταν και η αλληλοδιεκδίκηση των βυζαντινών κτήσεων στη Νότια Ιταλία και του Ανατολικού Ιλλυρικού που η Ρώμη ήθελε να θέσει υπό τη δικαιοδοσία της.
dimpenews.com