Μάσλοβ: Δεν αμφιβάλαμε ότι θα υπερισχύσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα
Ελλάδας - Ρωσίας
Το μήνυμα ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν γυρίσει σελίδα στο καλοκαίρι του 2018 μεταφέρει ο Ρώσος πρέσβης στη Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, τονίζοντας ότι έκτοτε οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει σε νέο επίπεδο.
«Δεν αμφιβάλαμε ότι εν τέλει θα υπερισχύσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας», διαμηνύει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», αναφερόμενος στο περιστατικό του Ιουνίου του 2018 με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και στις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Το έχουμε ξεπεράσει», σημειώνει ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Από τότε οι σχέσεις μας όχι μόνο ομαλοποιήθηκαν, αλλά έφτασαν σ' ένα νέο, πιο υψηλό επίπεδο».
Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας — Ρωσίας για την αγορά του συσήματος αεράμυνας S-400, για την οποία έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους οι ΗΠΑ. Σχολιάζοντας το θέμα υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μάσλοβ παρατηρεί ότι πρόκειται για πράγματι αμυντικά συστήματα, ενώ τονίζει ότι η Ρωσία επιδιώκει τη σύσφιγξη της συνεργασίας της με την Ελλάδα στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.
Καλοκαίρι 2018 και Συμφωνία των Πρεσπών
Αναλυτικότερα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, απαντώντας για τα όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνει: «Το επεισόδιο, που αναφέρατε και το οποίο προκλήθηκε χωρίς ρωσική υπαιτιότητα, δεν οδήγησε σε ''πρωτόγνωρη'' κρίση τις ελληνορωσικές σχέσεις. Είναι μια μεγάλη υπερβολή αυτό. Τέτοια επεισόδια συμβαίνουν στη διπλωματική πρακτική».
Άλλωστε υπενθυμίζει: «Όμως σημασία έχει ότι οι ηγέτες των χωρών μας — ο Πρόεδρος Βλ.Πούτιν και ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας — τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα τόνισαν από κοινού ότι η καλοκαιρινή σελίδα στις διμερείς σχέσεις έχει γυρίσει οριστικά. Δεν αμφιβάλαμε ότι εν τέλει θα υπερισχύσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας».
Για το εάν η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της καλλιέργειας «Ρωσοφοβίας» και εάν υπήρξαν μεθοδεύσεις ξένου παράγοντα, ο κ. Μάσλοβ παρατηρεί ότι «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την εξάπλωση της αντιρωσικής υστερίας, τις αβάσιμες κατηγορίες για δήθεν ''ρωσική ανάμειξη'' στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Δεν μπορώ να πω αν όντως μεθοδεύσεις κάποιου ξένου παράγοντα επηρέασαν το περσινό επεισόδιο».
«Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Έτσι και αλλιώς, το έχουμε ξεπεράσει και, όπως είπα, έχει κλείσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Από τότε οι σχέσεις μας όχι μόνο ομαλοποιήθηκαν, αλλά έφτασαν σ' ένα νέο, πιο υψηλό επίπεδο», υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους ισχυρισμούς για «ρωσικό δάκτυλο» πίσω από τις μαζικές λαϊκές εκδηλώσεις, ο κ. Μάσλοβ κάνει λόγο για «υπερβολική φασαρία» στα ΜΜΕ.
© Sputnik / Maxim Blinov
«Η Ρωσία κατηγορηματικά και από την πρώτη στιγμή, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς περί δήθεν ''ρωσικής ανάμειξης'' στα εσωτερικά της Ελλάδας. Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, οι θεωρίες της ''ρωσικής συνωμοσίας'' εις βάρος της Ελλάδας είναι ανοησίες και σαχλαμάρες που δεν αξίζουν καν σχόλιο. Βεβαίως, εκείνοι που προέβησαν σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, αποδείξεις δεν παρουσίασαν», σημειώνει.
Για την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνει: «Η ουσία του ονοματολογικού δεν μπορεί να αφορά καμία άλλη χώρα, εκτός από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές — την Αθήνα και τα Σκόπια. Αναγνωρίσαμε τη Βόρεια Μακεδονία με το καινούργιο της όνομα, στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές».
Και συνεχίζει: «Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι αμέσως μετά από αυτό ακολούθησε η βεβιασμένη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε επέκταση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Βάζει καινούργιες διαχωριστικές γραμμές στο πολύ ευαίσθητο εθνικό και θρησκευτικό μείγμα που υπάρχει στα Βαλκάνια».
S-400 και Τουρκία
Ερωτηθείς για το θέμα των S-400 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ίδιος τονίζει ότι «με την προμήθεια των S-400, πρώτον, η Ρωσία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα ελέγχου εξοπλισμών και, δεύτερον, τα συστήματα αυτά είναι πράγματι αμυντικά. Η Ελλάδα διαθέτει μια γκάμα ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των S-300. Η Μόσχα είναι πάντα ανοιχτή στην εμβάθυνση της στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας με την Αθήνα στο βαθμό που το επιθυμούν οι Έλληνες φίλοι μας.
«Το ρωσοτουρκικό συμβόλαιο για τους S-400 δεν μπορεί να προβληματίζει την Αθήνα αφού η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, το οποίο — υποτίθεται — εγγυάται την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων του», αναφέρει.
Μάλιστα, σημειώνει ότι με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, «κάποιοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να πλήξουν την εικόνα της Ρωσίας».
«Ο κύριος λόγος της προπαγάνδας αυτής είναι όμως πολύ απλός: Μια διεθνής δύναμη δεν θέλει να χάσει ούτε ένα κομμάτι της τουρκικής αγοράς εξοπλισμών, όπου πάντα είχε κυρίαρχη θέση. Γι' αυτό θέτουν την Άγκυρα προ διλήμματος: Είτε θα πάρει μόνο S-400, είτε και Patriot και F-35. Εσείς τι πιστεύτε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα σας; Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε τις προάλλες ότι η ισορροπίες στο Αιγαίο δε αλλάζουν από τους S-400, αλλά μόνο από τον συνδυασμό της σύγχρονης αεράμυνας με τα F-35», αναφέρει, διαβεβαιώνοντας ότι «επιδιώκουμε τη σύσφιγξη της συνεργασίας μας με την Ελλάδα στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα στο βαθμό που η ίδια το επιθυμεί».
© Φωτογραφία : Department of information support of the Baltic region
Αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μάσλοβ μεταφέρει την ανησυχία της Ρωσίας «για τις ενέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού και τη σημασία της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όπως εκφράζεται και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Εν γένει η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Άρα υπάρχει πλαίσιο, που θα μπορούσαν να συζητηθούν τα προβλήματα με στόχο την εκτόνωση», επισημαίνει.
Σχέδια «Μεγάλης Αλβανίας»
Για το εάν τον απασχολεί η προσπάθεια δημιουργίας μιας «Μεγάλης Αλβανίας», ο κ. Μάσλοβ απαντά:
«Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε.Ράμα δήλωσε ανοιχτά ότι γι' αυτόν ''το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της Αλβανίας'' και ''η ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι το Σχέδιο Β', αλλά το Σχέδιο Α'''.
Καταβάλλονται προσπάθειες για την ολοκλήρωση των περιοχών, όπου κατοικούν Αλβανοί, σε ορισμένες βαλκανικές χώρες που γειτνιάζουν με την Αλβανία. Αυτή η διαδικασία θεσμοποιείται στο πλαίσιο της Περιφερειακής Ένωσης Αλβανικών Δήμων υπό τον έλεγχο των Τιράνων.
Τέτοια πολιτική υπονομεύει την εμπιστοσύνη στα Βαλκάνια. Δυστυχώς, οι Δυτικοί προστάτες των Τιράνων εξακολουθούν να προσποιούνται σαν να μην αντιλαμβάνονται τα σχέδια της ''Μεγάλης Αλβανίας''».
Turkish Stream
Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα, ο ίδιος αναφέρει ότι η απόφαση για την ευρωπαϊκή όδευση δεν έχει ληφθεί ακόμη, σημειώνοντας ότι πλέον «όλα εξαρτώνται από τα ίδια τα μέλη της ΕΕ. Εάν ενδιαφέρονται να προμηθεύονται το αέριό μας από το ''Τουρκικό Ρεύμα'', θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους».
Κάνοντας μνεία στο «άκρως αρνητικό προηγούμενο του South Stream, την υλοποίηση του οποίου πρακτικά ματαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τονίζει ότι «χρειαζόμαστε σαφείς εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα εμποδίσουν ούτε την κατασκευή, ούτε τη λειτουργία του αγωγού στο έδαφος της ΕΕ. Και βεβαίως οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν την οικονομική βιωσιμότητα της κάθε ενδεχόμενης διαδρομής, να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες υποδομές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου».
LNG
Κληθεία να τοποθετηθεί για τα έργα LNG, ο ίδιος παρατηρεί: «Μόνο δελεαστικά δεν θα έλεγα τα έργα LNG, λόγω του υψηλού κόστους των υποδομών που χρειάζονται για την επαναεριοποίηση και την αποθήκευση, αλλά και του ίδιου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και της μεταφοράς του. Αυτή τη στιγμή το LNG αποτελεί μόνο το 1% όλου του εισαγόμενου από τις χώρες της Ε.Ε. φυσικού αερίου».
«Στα ενεργειακά το κυριότερο στοιχείο είναι το οικονομικό συμφέρον», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι όλοι οι ισχυρισμοί περί ανάγκης «απεξάρτησης» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο «δεν είναι τίποτε παρά μόνο προσπάθειες ανέντιμου ανταγωνισμού από την πλευρά των ΗΠΑ».
© AP Photo / Cliff Owen
«Βλέπουμε πως ασκούν πολιτικές πιέσεις, έτσι ώστε να αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να κατασκευάσουν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και να αγοράζουν ακριβότερο φυσικό αέριο. Αλλά κανείς δεν είναι πρόθυμος να δαπανήσει περισσότερο και γι' αυτό ήδη παρατηρούμε ότι και οι πωλήσεις του ρωσικού ΥΦΑ, από την περιοχή Γιαμάλ, συνέχεια διευρύνονται. Το Φεβρουάριο το πρώτο φορτίο από το Yamal LNG έφτασε και στην ελληνική Ρεβυθούσα. Μικρότερες αποστάσεις μειώνουν το κόστος», λέει.
Και προσθέτει: «Είναι ολοφάνερο ότι με σημερινά δεδομένα η Ρωσία και οι εταίροι της στην Ευρώπη έχουν μια ισορροπημένη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Οι προμήθειες ρωσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται, επειδή η τιμή του είναι συμφέρουσα και η Gazprom είναι ένας αξιόπιστος πάροχος. Το 2018 οι ελληνικές εισαγωγές ρωσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 12%. Συνολικά καλύψαμε τις ανάγκες της Ελλάδας κατά άνω των 65%. Και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και στην περαιτέρω αυξανόμενη ζήτηση».
Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας
© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
Τέλος, αναφερόμενος το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας, που εγκαινιάστηκε στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού, ο ίδιος εκτιμά ότι δίδεται έμφαση στη διάδοση της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αντίστοιχα της ελληνικής στη Ρωσία.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει δεκάδες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις (μαθητικές και φοιτητικές ανταλλαγές, επισκέψεις συγγραφέων και μεταφραστών, εκδόσεις βιβλίων, εκθέσεις, σεμινάρια, διαγωνισμούς, συνέδρια), όπως λέει, συνπληρώνοντας ότι συζητείται και η προοπτική ίδρυσης διακλαδικού ρωσικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον εξοπλισμό και τα εγχειρίδια να προσφέρονται από την ρωσική πλευρά.
Παράλληλα, όπως τονίζει, το Ρωσικό κράτος κάθε χρόνο προσφέρει δεκάδες νέες τετραετείς προπτυχιακές και διετείς μεταπτυχιακές υποτροφίες στους Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν σε ΑΕΙ της Ρωσίας. «Βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής νεολαίας για τη χώρα μας είναι μεγάλο και συνέχεια αυξάνεται. Είμαι σίγουρος ότι το Έτος θα του δώσει μια επιπλέον σημαντική ώθηση», καταλήγει.