Κυριακή 19 Μαΐου 2019

100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων: Η β΄φάση του αφανισμού και του ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού [εικόνες & βίντεο]



«Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΘΑΝΕΝ, ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ»
 
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων,
της αποφράδας ημέρας που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε  στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει, δήθεν, την περιοχή.
     
Ο Κεμάλ Ατατούρκ έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για τον οριστικό αφανισμό του ελληνικού πληθυσμού σε ολόκληρο τον Πόντο με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» με αποτέλεσμα οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί να φθάνουν τις 353.000 και άλλοι τόσοι να είναι οι αγνοούμενοι και οι εκτοπισμένοι.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού αναγνωρίζεται επισήμως από το 1994 από την ελληνική πολιτεία με την  ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων  του Πόντου και αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης  και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που έλαβαν χώρα στην  καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του  σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική  εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων  Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.
Αφιέρωμα από τα αρχεία της ΕΡΤ στη γενοκτονία των Ποντίων
 
 
Τα γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό και τον ξεριζωμό των Ποντίων
     
     
   
 
Τα  γεγονότα αυτά της Γενοκτονίας των Ποντίων πυροδοτήθηκαν από την σταδιακά αυξανόμενη ανάδυση και  εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού στην πολυεθνική Οθωμανική  Αυτοκρατορία, ο οποίος προς τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του  προηγούμενου αιώνα κατέστη κυρίαρχη ιδεολογία, αναλαμβάνοντας δια των  πολιτικών εκφραστών του, την εξουσία και τον έλεγχο της αυτοκρατορίας.
Η  ανάληψη της εξουσίας από τους Νεότουρκους το 1908 στην Οθωμανική  Θεσσαλονίκη θεωρείται η απαρχή του για τους «συστηματικούς» και  «οργανωμένους» - όπως υποστηρίζουν σύγχρονοι ιστορικοί και ερευνητές -  διωγμούς, εξαντλητικές πορείες εξόντωσης, εγκλεισμούς σε τάγματα  καταναγκαστικής εργασίας, λεηλασίες, βιαιότητες, σε βάρος όλων των  χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Όπως επισημαίνουν, οι ίδιοι, οι  ωμότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους και  σε διάφορες φάσεις, μέσα στη δεκαετία 1913-1923 και μέσα σε εμπόλεμες  συνθήκες, αλλά και σε ειρηνικά μεσοδιαστήματα, στο χώρο της Οθωμανικής  Αυτοκρατορίας.
Φρίκη μπροστά σε θύματα της τουρκικής θηριωδίας
Ο ακριβής αριθμός  των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, λόγω των συνθηκών που  επικρατούσαν. Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης αναφέρει : «Οι  Έλληνες σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πριν την έναρξη των  διωγμών, σε ήταν περίπου 2 με 2.2 εκατομμύρια. Στο χώρο του Πόντου ήταν  περίπου 450.000. Στην επίσημη απογραφή του 1928 καταμετρήθηκαν, ως  πρόσφυγες στην Ελλάδα, επισήμως, 1.2 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι ο  αριθμός των Ελλήνων που χάθηκαν στην περίοδο 1914-22, αυτών που  αγνοείται η τύχη τους, είναι της τάξης των 700.000- 800.000, σε όλη την  έκταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Το  επίσημο τουρκικό κράτος, που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία,  αρνείται ότι διαπράχθηκε «γενοκτονία» εναντίον των χριστιανικών  μειονοτήτων της Ανατολής τα τελευταία χρόνια ύπαρξης της αυτοκρατορίας.
 
  
Προκλητικός Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Διώξαμε τους εισβολείς
     
«Η  Τουρκική Δημοκρατία, δημιουργείται το 1923, δηλαδή μετά το τέλος των  γεγονότων. Τα γεγονότα και τις γενοκτονίες τις προκάλεσε ο ακραίος  τουρκικός εθνικισμός, οι Νεότουρκοι στην αρχή και ο Κεμάλ στη συνέχεια. Η  σχέση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με αυτούς που διέπραξαν τις  γενοκτονίες μπορεί να μην είναι θεσμική, είναι όμως οργανική, γιατί  ουσιαστικά αυτοί δημιουργούν το τουρκικό κράτος» αναφέρει ο κ. Αγτζίδης. Ο  ίδιος, ο όρος «γενοκτονία» διατυπώθηκε και ενσωματώθηκε στο διεθνές  δίκαιο, μεταγενέστερα (1948) από τον Πολωνό νομομαθή Ράφαελ Λέμκιν, με  σκοπό τη νομική περιγραφή «μαζικών εγκλημάτων» από κυρίαρχες εξουσίες,  με προσχεδιασμό, οργάνωση, συστηματικότητα και με σκοπό «τη μεθοδευμένη  εξολόθρευση, ολική, ή μερική» διαφόρων «εθνικών, φυλετικών,  θρησκευτικών, ή άλλων μειονοτήτων» και έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη  ενός ευρύτερου επιστημονικού διαλόγου και κοινωνικού προβληματισμού.
 
Το  αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, σύμφωνα με  μελετητές των γεγονότων, είτε εξαιτίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είτε  και του συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου και της διαδικασίας  τεκμηρίωσης, ή και των δύο, κρατήθηκε χαμηλά για δεκαετίες, ώσπου άρχισε  σταδιακά να τίθεται εντονότερα από την προσφυγική «Κοινωνία των  Πολιτών», τους επιζήσαντες και τους απογόνους τους, κατά τις τελευταίες  δεκαετίες του 20ου αιώνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η  οργανωμένη μελέτη των πηγών, η αξιοποίηση των μαρτυριών, αλλά και έργα  νεώτερων ιστορικών, Ελλήνων και ξένων, μεταξύ αυτών και σύγχρονων  Τούρκων ιστορικών, τις τελευταίες δεκαετίες βοήθησε στην αποσαφήνιση του  ιστορικού τοπίου και σε ευρεία επιστημονική τεκμηρίωση του αιτήματος  «μνήμης» και αναγνώρισης «γενοκτονικών» πρακτικών, οι οποίες  εφαρμόστηκαν κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, μεταξύ αυτών  και κατά του ποντιακού ελληνισμού (1916-1922). Έγκριτοι  Έλληνες και ξένοι, ιστορικοί, νομικοί, κοινωνιολόγοι, αποφαίνονται  σήμερα, παραθέτοντας στοιχεία και επιχειρήματα, ότι οι διωγμοί, οι  θάνατοι, οι πυρπολήσεις χωριών και οι εκτοπίσεις, εκείνη της περιόδου  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποτελούσαν μέρος ενός «μεθοδευμένου» και  «συστηματικού» σχεδίου της εθνικιστικής «ελίτ» των Νεότουρκων, με κύριο  στόχο τον «εκτοπισμό», την "εκδίωξη από τα εδάφη της αυτοκρατορίας" με  τη χρήση βίαιων, απάνθρωπων πρακτικών που είχαν ως αποτέλεσμα μια  τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις  χριστιανικές μειονότητες της Ανατολής.
Εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς
Το Χρονικό της Γενοκτονίας των Ποντίων
1908:  Κίνημα των Νεότουρκων στην οθωμανική Θεσσαλονίκη. Οι εθνικιστές ηγέτες  (Κεμάλ - Ενβέρ – Ταλάτ) υποσκελίζουν το σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ και  αναλαμβάνουν τον πολιτικό έλεγχο της αυτοκρατορίας.
1910. Αυταρχικά, κατασταλτικά μέτρα κατά των χριστιανικών κοινοτήτων της αυτοκρατορίας.
1911: Σε συνέδριο του «Κομιτάτου Ένωση και Πρόοδος» των Νεότουρκων κυριαρχεί το σύνθημα: «Η Τουρκία στους Τούρκους».
1913
 : Οργανώνεται από τους Νεότουρκους το «Γραφείο Εγκατάστασης Φυλών και
Μεταναστών» και ιδρύεται η μυστική υπηρεσία (Teskilat i-mahsusa)
1914.  Έναρξη του Α’ ΠΠ. Οι πρώτες μαζικές διώξεις κατά Ελλήνων στην Ανατολική  Θράκη. Πογκρόμ στη Δυτική Μικρά Ασία και η σφαγή της Φώκαιας.  Ρωσοτουρκικός Πόλεμος. Έξαρση του τουρκικού εθνικισμού, συσπείρωση του  μουσουλμανικού στοιχείου.
 
1915 :
Καλούνται στην Κωνσταντινούπολη και εξοντώνονται οι πρόκριτοι των
Αρμενίων. Η Γενοκτονία των Αρμενίων ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.
1916  - 1917 : Πορείες «θανάτου» στο εσωτερικό της Ανατολίας από τον  οθωμανικό δυτικό Πόντο (Σαμψούντα, Μπάφρα, κ.α) και απώλειες χιλιάδων  χριστιανών - αντρών, γυναικών και παιδιών - από τις κακουχίες, το κρύο  και την πείνα. Τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού). Ο  ανατολικός Πόντος υπό ρωσική κυριαρχία. Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία  και λήξη ρωσοτουρκικού πολέμου.
Πόντιοι αντάρτες / Φωτογραφία: Wikipedia
1918
 : Λήξη Α’ ΠΠ. Η ηγεσία των Νεότουρκων παραδίδεται στους συμμάχους της
Αντάντ. Αποχώρηση Ρώσων από τον ανατολικό Πόντο και τον Καύκασο.
1919  : Αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Αναχώρηση από  Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου και άφιξη στις 19 Μαΐου του Μουσταφά  Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα, με αποστολή την «ειρήνευση» από τη δράση  ομάδων ατάκτων. Αυτονόμηση του από την Υψηλή Πύλη και συνάντηση του στη  Χάμσα, στις 29 Μαΐου, με τον Τοπάλ Οσμάν.
Ο Τοπάλ Οσμάν / Φωτογραφία: Wikipedia
1920:
 Συνθήκη των Σεβρών. Ανατολική Θράκη και Σαντζάκι της Σμύρνης υπό όρους,
 σε ελληνικό έλεγχο, ο Πόντος εξαιρείται των ρυθμίσεων.
1920-1922
 : Από την περιοχή της Βιθυνίας ξεκινούν σε όλο τον Πόντο σφαγές,
λεηλασίες, καταστροφή χριστιανικών χωριών από παρακρατικές νεοτουρκικές
ομάδες. Δεκάδες χιλιάδες Πόντιοι και Αρμένιοι φεύγουν να σωθούν προς τη
Σοβιετική Αρμενία και προς τους υπό γαλλικό έλεγχο Συρία και Λίβανο.
1922 : Μικρασιατική καταστροφή. Ο ελληνικός στρατός ηττάται στον Σαγγάριο, φλέγεται η Σμύρνη.
1923 : Συνθήκη της Λωζάνης. Ανταλλαγή πληθυσμών, προσφυγιά.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/stories/100-hronia-apo-ti-genoktonia-ton-pontion