Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η αλλόχρωμη Θράκη, το τουρκικό προξενείο και η τουρκική απειλή

 
 
Γιατί στην Δυτική Θράκη ο εκλογικός χάρτης είναι γκρι αναρωτήθηκαν πολλοί τη βραδιά των εκλογών,
αλλά η επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή παραμέρισε το ερώτημα, μετέθεσε την απάντηση εις επαύριον.
Λίγοι αυτοί που κατάλαβαν ότι το γκρι του χάρτη υποδήλωνε την πρωτιά του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) , και δικαίως ανησύχησαν.Την επόμενη μέρα, ήταν ήδη αργά.
Αυτό που έδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών στην ελληνική Θράκη είναι πως τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη –σε κάποιον μικρό πλην υπαρκτό βαθμό και στον ευαίσθητο Έβρο– είναι η δυνατότητα της Τουρκίας να χειραγωγήσει εκλογικά τον μουσουλμανικό πληθυσμό, σε ένα σημαντικό ποσοστό. 
Ξάνθη εκλογές
Το μειονοτικό Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) εξαπλώθηκε για τα καλά καθώς με 99,16% της ενσωμάτωσης στις ευρωεκλογές,  καταλαμβάνει στην Ξάνθη 25,05%, με τη ΝΔ να κατατάσσεται δεύτερη με 24,43%, ενώ στη Ροδόπη (99,65% της ενσωμάτωσης) παίρνει 37,97% με τη δεύτερη ΝΔ να παίρνει ποσοστό 19,74%!
Ροδόπη εκλογές
Στην Ξάνθη με το 25% επί του συνόλου να δείχνει πάνω από τη μισή μειονοτική κοινωνία, ενώ στη Ροδόπη με το 38% μιλάμε για τα 2/3 του μωαμεθανικού στοιχείου.
Βλέπουμε και πάλι, όπως και το 2014, τα ποσοστά του τουρκικού κόμματος σχετικά χαμηλά στις πόλεις και πολύ υψηλά στα πιο απομακρυσμένα αμιγώς μειονοτικά χωριά.
Ελάχιστοι μίλησαν ανοιχτά για τον κίνδυνο που ελοχεύει από τους Τούρκους στην Θράκη, αναλώθηκαν σε δικομματικές αψιμαχίες, και έτσι δύο 24ωρα μετά η επικεφαλής του μειονοτικoύ Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) Τσιγδέμ Ασάφογλου, μιλά ανοιχτά για τουρκική ταυτότητα.
Κάθε ψήφος αποτελεί απόδειξη της «τουρκικής ταυτότητας» δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu και παράλληλα τόνισε ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ‘’τουρκικής’’ μειονότητας''». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ασάφογλου, «οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ‘’τουρκικής ταυτότητας’’ στη Δυτική Θράκη». 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Οζάν Αχμέτογλου, που ήταν ένας από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΙΕΦ, ανέφερε στο τουρκικό πρακτορείο ότι «τα προβλήματα των εθνοτικών Τούρκων της Δυτικής Θράκης αναμένουν επίλυση εδώ και χρόνια».
Είναι δεδομένο ότι εντός της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε στην Ελλάδα, θα υπάρξει σίγουρα κάποια "τορπίλη" από κάποιον επίσημο της Τουρκίας που δεν θα χάσει την χειροπιαστή ευκαιρία να θέσει ξανά ζήτημα Θράκης.. 
Το αποτέλεσμα στη Δυτική Θράκη είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που σχετίζεται με τη δράση του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. Το πιθανότερο είναι πως η παρουσία στις Ευρωεκλογές αποτελεί πρόβα για την κάθοδο των σκληροπυρηνικών της μειονότητας στις εθνικές εκλογές.

Το τουρκικό προξενείο 

Όπως σημειώνει το slpress.gr «εκεί πρέπει να δούμε τον τρόπο λειτουργίας του προξενικού μηχανισμού στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη τρεις δήμοι στους δύο νομούς, του έχουν εκχωρηθεί (Ίασμος, Αρριανά, Μύκη), ενώ και στους άλλους η παρουσία του ιδίου παράγοντα είναι παραπάνω από αισθητή. Εκείνο όμως που βγάζει μάτι είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με την Ροδόπη να βγάζει 3 στους 3 βουλευτές μειονοτικούς ξανά και ξανά, ενώ και στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι καθόλου βέβαιο πως κάτι θα αλλάξει (αυτή τη στιγμή μόνον ο Ε. Στυλιανίδης της ΝΔ δείχνει ικανός να εκλεγεί ως πλειονοτικός βουλευτής).
Εδώ είναι απαραίτητη μία επισήμανση. Η εκλογή ενός μουσουλμάνου βουλευτή δεν σημαίνει αναγκαστικά κινητοποίηση του προξενικού μηχανισμού, ούτε και ανάδειξη κάποιου πράκτορα της Τουρκίας. Υπάρχουν εμφανείς ποιοτικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων και ουδείς θα μπέρδευε τον ρόλο π.χ. του Αϊχάν Καραγιουσούφ με εκείνον του Αχμέτ Χατζηοσμάν (που ψάχνει πάλι πολιτική στέγη).
Όμως για όσο υφίσταται το παρακρατικό σύστημα της Άγκυρας στη Θράκη, θα υπάρχει και η εκβιαστική ποδηγέτηση και η δικαιολογημένη καχυποψία. Μόνο το ξήλωμα – ή έστω το αποφασιστικό ξεδόντιασμα – του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής μπορεί να σηματοδοτήσει έναν αληθινό εκδημοκρατισμό στην τοπική πολιτική ζωή και μία αποκατάσταση της τρωθείσης ελληνικής κυριαρχίας. Τα ευρωπαϊκά πάρτι του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας είναι απλώς η επιφάνεια του προβλήματος».