Τα παιδιά της Γερμανίας και της Αυστρίας, την Πρωτοχρονιά δεν περιμένουν μόνο τα δώρα του Άη Βασίλη, αλλά και τις ξυλιές του Κράμπους!
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr
http://www.tribune.gr/world/news/article/423204/germani-echoun-ke-agrio-agio-vasili-pou-timori-osa-pedia-den-itan-kala-olo-chrono.html
Ο Κράμπους είναι ένα τέρας απ’ της παραδόσεις των Άλπεων, που επισκέπτεται τα άτακτα παιδιά και τα τιμωρεί για τις αταξίες που έκαναν όλο τον χρόνο. Είναι ο κακός Άγιος Βασίλης των Γερμανών.
Η δαιμονική φιγούρα του Κράμπους υπήρχε πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού και αργότερα, τον 17ο αιώνα, απλώς άλλαξε «καθήκοντα», για να συμβαδίσει με τη χριστιανική κοινωνία. Ο Κράμπους απεικονίζεται ως ένα μαύρο τριχωτό τέρας, με τεράστια γλώσσα, κέρατα και ουρά. Σέρνει πάντα αλυσίδες, με τις οποίες μαστιγώνει τους άτακτους νεανίες.
Η γερμανική πειθαρχία δεν μαλάκωνε ούτε καν τις γιορτινές μέρες! Από τα μέσα του 19ου αιώνα, άρχισαν να τυπώνονται χριστουγεννιάτικες κάρτες, με τη μορφή του Κράμπους να στέλνει στον παραλήπτη ευχές για τις γιορτές.
Οι κάρτες, βέβαια, είχαν περισσότερο χιουμοριστικό και ειρωνικό χαρακτήρα και τις αντάλλαζαν ενήλικοι. Σε ορισμένες κάρτες, μάλιστα, ο Κράμπους απεικονίζεται να κυνηγάει κοπέλες με πλούσια προσόντα, που ήταν πολύ «άτακτες» κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Σε μία άλλη κάρτα, μία απατημένη σύζυγος κουβαλάει τον Κράμπους στην πλάτη της, ενώ κυνηγάει τον άπιστο σύζυγό της. Ο Κράμπους γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου, τη μέρα πριν απ’ τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, που είναι ο αντίστοιχος Άγιος Βασίλης της Γερμανίας.
Παλιότερα, οι άνθρωποι ντύνονταν με στολές ζώων, κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και «γιόρταζαν» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ένας μασκαράς ντυμένος Κράμπους, την ημέρα της γιορτής του. Τις τελευταίες δεκαετίας, έχουν σταματήσει να μεταμφιέζονται, αλλά το αλκοόλ και ο ξέφρενος χορός στους δρόμους συνεχίζονται….
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr
http://www.tribune.gr/world/news/article/423204/germani-echoun-ke-agrio-agio-vasili-pou-timori-osa-pedia-den-itan-kala-olo-chrono.html