Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

«Αποθήκη ψυχών» και με τη βούλα η Ελλάδα!

Σταματά οριστικά η μετεγκατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη των προσφύγων που έφτασαν από Τουρκία
Ρεπορτάζ
Κ. Παπαχλιμίντζος
Aποθήκη ψυχών» γίνεται και πάλι η Ελλάδα και με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιλέγει προκλητικά να αποτινάξει τις ευθύνες της στο Προσφυγικό και να ρίξει όλο το βάρος στην Ελλάδα.

Ετσι, η μετεγκατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη των προσφύγων που έφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας στη χώρα μας, εξαιτίας της πεισματικής άρνησης των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε., σταματά οριστικά, την ώρα μάλιστα που οι προσφυγικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θεσπίστηκε με αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον Σεπτέμβριο του 2015, με τις οποίες τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν για τη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων από την Ιταλία και την Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Μόλις 29.144
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο, είχαν μετεγκατασταθεί μόλις 29.144 αιτούντες άσυλο! «Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πολιτική της σχετικά με τις μεταφορές επιστροφής στην Ιταλία και την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου. Η Επιτροπή δεν θεωρεί σκόπιμο στην παρούσα φάση να παρουσιάσει νέα πρόταση μετεγκατάστασης» είπε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, και τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι να μετεγκατασταθούν, το συντομότερο δυνατόν, όλοι οι επιλέξιμοι υποψήφιοι που βρίσκονταν στην Ιταλία και την Ελλάδα την 26η Σεπτεμβρίου 2017».

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αβραμόπουλου, ρίχνουν πλέον το βάρος τους στη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, θεωρώντας την ως τη μοναδική λύση διαρθρωτικού χαρακτήρα. «Επείγει η επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση πολιτικής συμφωνίας στο θέμα αυτό» υπογράμμισε ο Ελληνας επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή και άλλων 53 ευρωβουλευτών.

Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και για τις χώρες που αγνόησαν πλήρως τη συμφωνία και δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα: «Τρία κράτη-μέλη δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία μετεγκατάσταση από την έναρξη του προγράμματος (Ουγγαρία και Πολωνία) ή για περισσότερο από ένα έτος (Τσεχική Δημοκρατία), είτε από την Ιταλία είτε από την Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον τους».