Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Παγκοσμιοποίηση, κατάργηση των εθνών, αποσταθεροποίηση με υποδοχή πολεμιστών της ISIS και στο βάθος αποικισμός και μειονότητες

Χρήμα από Σόρος για πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
Ο κερδοσκόπος χορηγεί 200.000€ στον δήμο για  κλίνες ξενοδοχείων
Στους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρήκε αποκούμπι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ,
στην προσπάθειά της να βρεθούν χώροι για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες εφόσον κλείσει η Ειδομένη.
Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια έκταση στη Θέρμη, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις και με άλλους όμορους δήμους, δεδομένου ότι, όπως τουλάχιστον έχει ειπωθεί στην Αρμοστεία, δυτικά είναι αδύνατον να στηθεί χώρος φιλοξενίας.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Κ. Θάνου για εγκατάσταση kibo στην περιοχή της Σίνδου (διοικητικά, ο χώρος ανήκει στον Δήμο Ωραιοκάστρου) έχει ήδη εγκαταλειφθεί.
«Είχαν στηθεί τότε, εν μια νυκτί, τρία kibo, δύο για διοικητικές υπηρεσίες και ένα για πρόσφυγες, και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, αλλά ούτε και έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Εξάλλου, η συγκεκριμένη έκταση είναι και εντελώς ακατάλληλη. Είναι μικρή και μακρόστενη, και δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 100 άτομα» δήλωσε στη δημοκρατία συνεργάτης του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότση.
Την περασμένη Παρασκευή, κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με δήμους, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για το θέμα.
«Εχουν γίνει κάποιες ουσιαστικές πρώτες συζητήσεις με δημάρχους και φορείς, προκειμένου να βρεθούν διαθέσιμοι χώροι για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Κι όλα αυτά εφόσον κλείσουν τα σύνορα, οπότε θα πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας» είπε ο κ. Αλέξανδρος Βούλγαρης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Βρέθηκε έκταση
Τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια έκταση στη Θέρμη, όπου, εάν χρειαστεί, μπορούν να στηθούν σκηνές χωρητικότητας 150 ατόμων η καθεμιά. αλλά και μικρά σπιτάκια. Ξεκαθάρισε ότι ο χώρος φιλοξενίας δεν θα τελεί υπό τον συντονισμό της Αρμοστείας, αλλά από αυτόν του δήμου ή άλλης κεντρικής Αρχής.
Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει η ίδια, με τη ροή των προσφύγων να εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμοστείας, κάθε ώρα περνούν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη περίπου 50 άτομα κάθε 15-20 λεπτά.
«Υπολογίζουμε ότι κάθε ημέρα περνούν τα σύνορα 6.000-8.000 πρόσφυγες. Τόσο εμείς όσο και εθελοντές και ΜΚΟ βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους φαγητό, νερό και ρούχα. Οι περισσότεροι κάθονται για λίγες ώρες ώστε να ξεκουραστούν και συνεχίζουν χωρίς να διανυκτερεύουν» ανέφερε ο κ. Βούλγαρης.
Πρόγραμμα δωρεών
Με το ποσό των 200.000 ευρώ χρηματοδοτεί το ίδρυμα του γνωστού επενδυτή και κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος τη δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης, των ΜΚΟ Αρσις, Praksis και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ώστε να ενοικιαστούν κλίνες σε ξενοδοχεία για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Ο δήμος υπέβαλε τη σχετική αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δωρεών του Solidarity Now (είναι το δίκτυο που υπάγεται στο Open Society Foundation του Σόρος) από τις αρχές του καλοκαιριού και αναμένεται να αρχίσει εντός των επόμενων ημερών και να διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.
Ετσι, θα ενοικιαστούν περίπου 80 κλίνες σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, και κυρίως έγκυες και οικογένειες με μικρά παιδιά. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν street work, υγειονομική ομάδα, καθώς και νομική συμβουλευτική.
Το Solidarity Now χρηματοδοτεί μια σειρά δράσεων στην Ελλάδα ειδικά για τους πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Οκτωβρίου αύξησε το πόσο κατά 2.000.000 ευρώ, εκτινάσσοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 3.500.000 ευρώ.
Αργεντινός ναυαγοσώστης ήρθε εθελοντής στα νησιά
ΕΒΛΕΠΕ τις εικόνες με τα ναυάγια στην παγωμένη θάλασσα του Αιγαίου και διάβαζε καθημερινά στο διαδίκτυο για το δράμα των προσφύγων. Ολα αυτά ήταν αρκετά για να κάνουν τον 34χρονο Νικολά Μιγκέις, με καταγωγή από την Αργεντινή, να πάρει τη γενναία απόφαση και να έρθει στη χώρα μας για να σώσει τους πρόσφυγες που στέλνουν οι δουλέμποροι από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. «Οι εικόνες με τους πρόσφυγες να παλεύουν με τα κύματα ήταν αρκετές για να κινητοποιηθώ. Είμαστε μια παρέα και είπαμε να πάμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι» δηλώνει στην εφημερίδα «Diario Uno» ο 34χρονος, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα με μία συμπατριώτισσά του και έναν φίλο του από την Ουρουγουάη.
Ο 34χρονος είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ζει μόνιμα στη Βαρκελόνη, όπου εργάζεται ως ναυαγοσώστης. Οπως αναφέρει, αποδέχθηκε με θέρμη την πρόσκληση της ισπανικής ΜΚΟ Proactiva Open Arms, η οποία καλεί εθελοντές να συνδράμουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά.
Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν ξαφνικά πάνω του, όταν ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να κρατά ένα προσφυγόπουλο που μόλις είχε σώσει από το πολύνεκρο ναυάγιο στη βόρεια Λέσβο. Η εικόνα αυτή έκανε μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.
Ο Στρατός μαγειρεύει στη Σάμο!
Τη σίτιση των 1.200 προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Σάμου, ανέλαβε ο δήμος, σε συνεργασία με τον Στρατό, την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και εθελοντές. Ηδη από χθες ο δήμος άρχισε να παραδίδει τις πρώτες ύλες στον Στρατό, ο οποίος παρασκευάζει τις μερίδες του φαγητού που χρειάζονται καθημερινά οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες.
«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή σίτιση, στέγαση και ιατρική φροντίδα αυτών των ανθρώπων και να τους διευκολύνουμε στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους. Χωρίς πόρους και μέσα, δίνουμε καθημερινά μια μεγάλη μάχη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Σάμου.
Επιπλέον, στο νησί βρίσκονται οκτώ εθελοντές από χώρες του εξωτερικού, που μετέβησαν εκεί με δικά τους έξοδα, προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές Αρχές, ενώ με ενέργειες του δήμου και της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες έφτασαν στη Σάμο επιπλέον 20 κοντέινερ, που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των προσφύγων.
Λέσβος: Δύο στρέμματα για κοιμητήριο
Καρπόυς απέδωσαν οι προσπάθειες του μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου Ιακώβου, ο οποίος, σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή Λέσβου, αναζητούσε χώρο ταφής για τις σορούς των προσφύγων που ανασύρθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τα νερά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, η διοίκηση του Βοστανείου Νοσοκομείου Μυτιλήνης παραχώρησε οικόπεδο έκτασης δύο στρεμμάτων, που βρίσκεται πίσω από το νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ως κοιμητήριο.
«Ο χώρος βρέθηκε και τώρα ζητάμε κατ' εξαίρεση άδεια από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται από τον νόμο. Εμείς διαμορφώνουμε ήδη τον χώρο και ελπίζουμε ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα το ζήτημα θα έχει λυθεί» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο κ. Γαληνός, συμπληρώνοντας πως το αίτημα έχει κατατεθεί γραπτώς και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Το πρόβλημα με την ταφή των προσφύγων πήρε εκρηκτικές διαστάσεις ύστερα από το πολύνεκρο ναυάγιο με τους 43 νεκρούς, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη ανοιχτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο. Στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει πλέον χώρος για άλλους νεκρούς, ενώ στο νεκροτομείο και στο κοντέινερ- ψυγείο, που προμηθεύτηκε πρόσφατα το Βοστάνειο Νοσοκομείο, «στοιβάζονται» 55 σοροί προσφύγων. Σημειώνεται ότι σε αναζήτηση χώρου για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων βρίσκεται και ο Δήμος Σάμου.
Στ. Βασιλόπουλος
Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση
http://www.dimokratianews.gr/content/54998/hrima-apo-soros-gia-prosfyges-sti-thessaloniki