Αν δεν είχε γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, δεν θα υπήρχε το Ισλαμικό Κράτος σήμερα, παραδέχεται σε συνέντευξή του στο «Spiegel» ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων Μάικ Φλιν.
Ο 56χρονος Φλιν, που υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό επί περισσότερα από 30 χρόνια, με τελευταίο πόστο του διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεωρεί ότι τα έντονα συναισθήματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου οδήγησαν τις ΗΠΑ στη λάθος κατεύθυνση.
Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, πιστεύει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει μια ηγετική δομή στην Ευρώπη και πιθανότατα έναν ηγέτη σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Μια επίθεση, όπως εκείνη στο Παρίσι, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να συντονιστεί από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. «Μπορώ να φανταστώ να αναθέτει η ηγεσία σε έναν 30χρονο με κάποια εκπαίδευση "Προχώρα και κάνε ό,τι καλύτερο στο όνομα της ιδεολογίας μας". Και αυτός επιλέγει τους στόχους, οργανώνει εκείνους που θα επιτεθούν και εκτελεί την αποστολή του», λέει ο Φλιν.
Ο αυτοανακηρυγμένος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι διαφέρει από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχιρι. «Ο Μπιν Λάντεν και ο Ζαουάχιρι κάθονται σταυροπόδι στα βίντεο που δίνουν στη δημοσιότητα, με μια σημαία πίσω τους και ένα καλάσνικοφ στα πόδια τους. Παρουσιάζονται σαν πολεμιστές. Ο Μπαγκντάντι πήγε σε ένα τζαμί στη Μοσούλη και μίλησε από τον άμβωνα, σαν τον πάπα, ντυμένος στα μαύρα. Στάθηκε εκεί σαν ιερωμένος και ανακήρυξε το χαλιφάτο. Ήταν μια πολύ συμβολική ενέργεια. Ανύψωσε την στρατιωτική και τοπική σύγκρουση σε ένα θρησκευτικό και παγκόσμιο πόλεμο».
Και να σκοτώσουμε τον Μπαγκντάντι, δεν θα βγει τίποτα. «Σκοτώνουμε τους ηγέτες και νομίζουμε ότι ο επόμενος δεν θα είναι τόσο καλός. Αυτό δεν ισχύει. Ο Μπαγκντάντι είναι καλύτερος από τον Ζαρκάουι και ο Ζαρκάουι ήταν καλύτερος από τον Μπιν Λάντεν» _ λέει αναφερόμενος στον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι ο οποίος ήταν επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ από το 2003 και ο Φλιν βοήθησε στον εντοπισμό του, ως επικεφαλής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, το οποίο οδήγησε στην δολοφονία του με αεροπορικά πυρά τον Ιούνιο του 2006.
«Ο Ζαρκάουι προσπάθησε να προσελκύσει ξένους μαχητές και έφερνε γύρω στους 150 τον μήνα από καμιά 12αριά χώρες. Ο Μπαγκντάντι φέρνει 1.500 τον μήνα από περισσότερες από 100 χώρες», λέει εξηγώντας τις διαφορές ανάμεσα στους δύο. «Ο Ζαρκάουι ήταν εντελώς κτηνώδης _ σκότωνε ανθρώπους στην τύχη ενώ περίμεναν να πιάσουν δουλειά στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο Μπαγκντάντι είναι πιο έξυπνος και επιλέγει καλύτερα τους στόχους του αλλά είναι και αυτός πολύ μοχθηρός».
Ο Φλιν πιστεύει ότι αν η Δύση επιθυμεί να κερδίσει το Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να στείλει στρατό. Δεν μπορεί να το πετύχει μόνο με αεροπορικές επιδρομές. «Αλλά η στρατιωτική λύση δεν αρκεί. Μια συνολική στρατηγική πρέπει να στοχεύει στην ανακατάληψη των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους και, στη συνέχεια, στο να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα προκειμένου να επιστρέψουν οι πρόσφυγες… Δεν είναι θέμα μηνών αλλά ετών».
Οι ΗΠΑ κρατούσαν τον Μπαγκντάντι σε στρατιωτική φυλακή στο Ιράκ το 2004 αλλά τον απελευθέρωσαν ως μη επικίνδυνο. «Ήμασταν υπερβολικά χαζοί. Δεν καταλάβαμε ποιον είχαμε», λέει ο Φλιν. «Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένα τεράστιο λάθος. Όσο βάναυσος και αν ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ήταν λάθος απλώς να τον εξαλείψουμε. Το ίδιο ισχύει για τον Μουαμάρ Καντάφι και τη Λιβύη που είναι σήμερα ένα αποτυχημένο κράτος. Το ιστορικό μάθημα είναι ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν μια στρατηγική αποτυχία», καταλήγει.