Οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες που βασίζονται σε θρησκευτικές ερμηνείες και παρερμηνείες του Ισλάμ, μπορούν να επιδράσουν και να ενσωματώσουν βαλκανικά στοιχεία,
δημιουργώντας τρομοκρατικές ομάδες κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο, εκτιμούν γνώστες και ειδικοί στην ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, μια περιοχή στην οποία υπάρχει μια ‘άναρχη’ συμπεριφορά των πιστών του Ισλάμ.
Ο Μπουρίν Ραμαντάνι, πρώην βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου, τονίζει τον κίνδυνο του βίαιου εξτρεμισμού, του ριζοσπαστισμού και της τρομοκρατίας.
Πέρα από την εθνική ιδεολογία, κυριαρχεί η εξτρεμιστική ισλαμική μεθοδολογία που βασίζεται στο έγκλημα και το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται το πιο εύθραυστο μέρος των Βαλκανίων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μαχητική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους.
Τα στοιχεία που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι ιδεολόγοι του εξτρεμισμού και οι ιεραπόστολοί τους είναι ότι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι κυβερνήσεις βασίζονται στον αυταρχισμό, χωρίς την εδραίωση της δημοκρατίας, υπάρχει έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και επίσης χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Παρόμοια άποψη έχει και ο Νουρεντίν Ιμπίς, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών υποθέσεων και Ασφάλειας στο Κοινοβούλιο.
«Η συμμετοχή μιας σειράς πολιτών του Κοσσυφοπεδίου στους πολέμους στο Ιράκ και τη Συρία, αντανακλά τον πιθανό κίνδυνο του φαινομένου αυτού».
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί, από ξένες πηγές, περίπου 200 εξτρεμιστές από το Κοσσυφοπέδιο που συμμετέχουν στους πολέμους στη Συρία και Ιράκ πολεμώντας στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 20 από αυτούς.
«Οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει να χάνουν χρόνο και δεν χρειάζεται να το πάρουν ως αστείο, την ανάγκη ανάπτυξης και σχεδιασμού μια στρατηγικής για το θέμα αυτό. Είναι μια απαίτηση του παγκόσμιου συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας και αποτελεί προτεραιότητα για το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή η στρατηγική αυτή», τόνισε ο Ραμαντάνι.