Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είχε τεθεί από τους Έλληνες πολιτικούς, στο προσκήνιο για μια περίοδο, καθώς και το ζήτημα της κατασκευής μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, στο οποίο είχαν αυξηθεί οι ελπίδες για λύση.
Ωστόσο η Τουρκία θα ήθελε να δει να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την επαναλειτουργία της, γράφει η εφημερίδα Σαμπάχ.
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις- συνεχίζει το δημοσίευμα- από τους Έλληνες πολιτικούς για την μακροχρόνια τελμάτωση της κατασκευής του τεμένους στην Αθήνα, έγιναν δεκτές από την Άγκυρα, αλλά οι Τούρκοι πολιτικοί περιμένουν να δουν συγκεκριμένα μέτρα από την Ελλάδα, πριν πάρουν απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την Ορθόδοξη Σχολή στο νησί της Κωνσταντινούπολης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι θα εξετάσει την απόφαση για την κατασκευή του τεμένους στην Αθήνα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης, να εκλέγουν έναν μουφτή ή την κατασκευή του τεμένους στην Αθήνα, ο Τσίπρας είπε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά τα αρχικά βήματα.
Εκτός από τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, ο Hüseyin Zeybek, ένας νεοεκλεγείς βουλευτής με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής, είπε ότι έχει έρθει η ώρα για να δούμε στην Αθήνα, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωρίς τζαμί, να κινηθεί εκ νέου το εν υπνώσει ζήτημα του τζαμιού.
Πηγές, εξάλλου του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, εξέφρασαν τη σθεναρή βούληση της Τουρκίας να επιλύσει αυτό το ζήτημα και υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση της λύσης.
«Η στάση της Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι πολύ σαφής. Θέλουμε να ανοίξει εκ νέου η Σχολή. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρύνει την Τουρκία, κρατώντας τις αρχικές υποσχέσεις της να ανοίξει τζαμί στην Αθήνα», δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, γράφει η Σαμπάχ.