Δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της «τουρκικής» μειονότητας στην Ελλάδα ελπίζουν να επιλύσουν τα προβλήματα των μειονοτήτων στη χώρα τους, την ώρα που υπόσχονται να γκρεμίσουν το «τείχος της ντροπής», που δημιουργήθηκε για να μην επιτρέπει την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα.
Ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, από την Κομοτηνή και ο Χουσείν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη, δήλωσαν στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» που τρέφουν πολλές ελπίδες στο πρόσωπο του ηγέτη του κόμματός τους και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι από τους συγγενείς του οποίου, όπως αναφέρεται, μετανάστευσαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων στην Θράκη.
«Ο Τσίπρας γνωρίζει καλά τα προβλήματά μας. Μας είπε πως οι διακρίσεις κατά των Τούρκων (της Θράκης) πρέπει να σταματήσουν. Έδωσε επίσης το μήνυμα πως ο φράχτης των 12,5 χλμ, το τείχος της ντροπής, στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα πέσει», είπε ο Ζεϊμπέκ.
Η Ελλάδα είχε φτιάξει έναν φράχτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία, το 2012, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την είσοδο στην παράνομων μεταναστών. «Τόσο οι πλειοψηφία, όσο και η μειονότητα, στην Ελλάδα, πρέπει να ασχοληθούν, κατά προτεραιότητα, με την ανθρωπιστική κρίση και να επικεντρωθούν στο πως θα κάνουν τη χώρα να παράγει ξανά», δήλωσε στην Χουριγιέτ ο Καραγιουσούφ, ο μόνος «Τούρκος» στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «Τούρκοι» στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα, παραπονούνται πως οι ελληνικές αρχές δεν τους επιτρέπουν τη χρήση του όρου «τούρκος – τουρκικό». Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε πως η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή.
«Υπηρετώ την Αριστερά τα τελευταία 22 χρόνια και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντισταθεί στις κατά των μειονοτήτων πρακτικές στην Ελλάδα», είπε ο Καραγιουσούφ, συμπληρώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει επαναλάβει πολλές φορές πως η απόφαση του ΕΔΑΔ πρέπει να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με τον Καραγιουσούφ, άλλο ένα αίτημα της «τουρκικής» μειονότητας αφορά την εκλογή των μουφτήδων από τη μειονότητα – όπως επιδιώκει το προξενείο – και όχι τον διορισμό τους από την Αθήνα, όπως ισχύει, επισήμως σήμερα, αν και οι ψευτομουφτήδες αλωνίζουν, με την συνεργασία του εκάστοτε Τούρκου πρόξενου Κομοτηνής, υπό το αδιάφορο βλέμμα της Ελληνικής Πολιτείας.
Είπε επίσης πως η «τουρκική» νεολαία στην Ελλάδα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και πως το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο Ζεϊμπέκ, από την πλευρά του, είπε πως πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε η Τουρκία να βοηθήσει και στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα χρειάζεται την Τουρκία», είπε, θυμίζοντας πως πρόσφατα είχε ζητήσει να επιτραπεί σε Τούρκους τουρίστες να λαμβάνουν βίζα 72 ωρών στα σύνορα.