Με δύναμη 10.000 ανδρών το ΝΑΤΟ εσπευσμένα προσπαθεί να δημιουργήσει μια δύναμη για να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις, όπου και όποτε το κρίνει απαραίτητο, καθώς οι "φωνακλάδες" των βαλτικών κρατιδίων και η Πολωνία, τα πλέον φιλοαμερικανικά ευρωπαϊκά κράτη θέτουν συνεχώς ζητήματα ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Α.Ευρώπη.
Το ερώτημα είναι πώς 10.000 άνδρες οι οποίοι θα αναπτυχθουν "σε λίγες ημέρες" βάσει του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, θα μπορέσουν να απειλήσουν την Ρωσία που σε οποιαδήποτε περίπτωση "παίζει στο γήπεδό της" με τις γραμμές ανεφοδιασμού να εφάπτονται της πιθανής γραμμής πυρός.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Όπως έγινε τη δύναμη θα απαρτίζουν συνολικά εφτά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τη Βρετανία και η οποία θα μπορεί να μπορεί να επεμβαίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην ανατολική Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει... τις ρωσικές Στρατιές…
Η δύναμη αυτή εκτός από στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις θα διαθέτει αεροπορικά και ναυτικά κλιμάκια και θα είναι σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα είναι ευέλικτη στη μεταφορά της αλλά με ικανότητα ισχυρού πλήγματος.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ περιέγραψε τη δημιουργία της μονάδας ως εξής: «Το κάνουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι "άσχημο"»
Παράλληλα ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο.
Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου τους την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης (RAP) σε απάντηση για τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, που θεωρείται από τις χώρες μέλη που συνορεύουν με αυτή άμεση απειλή.
Χιλιάδες στρατιώτες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του ναυτικού, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων, θα μπορούν να αναπτύσσονται «σε μερικές ημέρες». «Αυτό σημαίνει μια πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική» Ευρώπη και αυτό «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», είπε ο γενικός γραμματέας.
Ομως η παρουσία αυτή δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, εξήγησε, διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.
Bέβαια εάν κάποιος δει τη λίστα των χωρών που θα συνθέτουν τη δύναμη αυτή τότε θα προβληματιστεί με την «αποτρεπτική» της ισχύ: Πιο συγκεκριμένα σε αυτή θα συμμετάσχουν εκτός της Βρετανίας η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.
Ο Καναδάς έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει επίσης αλλά προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη.
Είναι φανερό πως η δύναμη αυτή θα έχει εντελώς συμβολικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό. Πίσω από τη δημιουργία της βρίσκονται οι ΗΠΑ οι οποίες όμως δεν θέλουν σε αυτή την χρονική περίοδο τουλάχιστον και εν μέσω ενός συρρικνούμενου αμυντικού προϋπολογισμού να αφιερώσουν ούτε ένα δολάριο επιπλέον
Φυσικά αισθητή είναι η απουσία της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και της… Πολωνίας η οποία δεν παύει να κάνει δηλώσεις για την ρωσική «επιθετικότητα».
Σύμφωνα με αξιωματούχους της βορειοατλαντικής συμμαχίας το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο της Ουαλίας, την Παρασκευή, στην οποία η ουκρανική κρίση αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η δύναμη αυτή θα μπορούσε να είναι επιχειρησιακά ενεργή «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» τοποθετώντας την ετοιμότητά της μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η δύναμη αυτή θα υποστηρίζεται από 5 βάσεις που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Ρουμανία, τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία.
Κάθε βάση εκτιμάται πως θα αποτελείται από περίπου 600 άτομα.
Και αυτό το θέμα μαζί με τη δημιουργία της δύναμης θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στην Ουαλία, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr