Η συγνώμη του Ισραήλ προς την Τουρκία για την επιδρομή το 2010 σε ένα πλοίο βοήθειας στη Γάζα, είναι το αποτέλεσμα της επίμονης κίνησης της κυβέρνησης για το σκοπό αυτόν και δεν έχει καμία σχέση με τη σύγκρουση στη Συρία ή το Ιράν- ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ-,δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια της ισραηλινής απολογίας, με τις πολιτικές της Τουρκίας στη Συρία ή το Ιράν» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη το βράδυ.
Το Ισραήλ έχει υποστεί σοβαρή διπλωματική πίεση σε όλους τους τομείς.
Το Ισραήλ είδε ότι ο χώρος ελιγμός του, έχει περιορισθεί σε σχέσεις με τις δραστηριότητές του ως μέλος σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών και προφανώς αναφέρθηκε στις τουρκικές αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, ως μέρος του προγράμματος της μεσογειακής εταιρικής σχέσης.
Η Τουρκία είχε εμποδίσει τη συμμετοχή του Ισραήλ σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να επιτρέψει στη χώρα να λάβει μέρος σε μια σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον περασμένο Μάιο, λόγω της άρνησής του να ζητήσει συγνώμη για την επιδρομή του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Τούρκων και ενός τουρκο-αμερικανού, που επέβαιναν στο πλοίο της ανθρωπιστικής βοήθειας «Μαβί Μαρμαρά».
Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι μέλος του Μεσογειακού Διαλόγου και συμμετέχει σε προγράμματα του ΝΑΤΟ με άλλες έξι μη ενταγμένες στη Συμμαχία χώρες.
Είχε επίσης, στο παρελθόν συμμετάσχει σε συνόδους κορυφής και σε εκπαιδευτικές ασκήσεις.
Η Άγκυρα είχε διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία και απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για την επιδρομή, που έγινε σε διεθνή ύδατα.
Η Τουρκία επέμεινε επίσης για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας καθώς και δύο άλλες προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει επικρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αποτυχία να συγχαρούν την κυβέρνηση σχετικά με την ισραηλινή συγνώμη, είπε ότι η απολογία του Νετανιάχου ήταν ‘εκπληκτική’.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η Τουρκία, επικοινώνησε με το Ισραήλ,μέσω των ΗΠΑ και τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν την έκφραση της ισραηλινής απολογίας.
Το θέμα συζητήθηκε όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Τζον Κέρι, επισκέφθηκε την Άγκυρα στις αρχές του τρέχοντος μηνός και είχε επαφή με τη μορφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καθώς και e-mail και SMS και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Κέρι, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, γράφει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.