Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Η ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού στην Ουγγαρία και η από αιώνων Ελληνική Ορθόδοξη παρουσία στη χώρα αυτή, αναβίωσε στις μνήμες των παραβρισκομένων στην τελετή στο Νεκροταφείο Φιουμέι της Βουδαπέστης, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων ειδικής αναμνηστικής πλάκας για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης δεκαοκτώ ελληνικών ιστορικών τάφων.
Πρόκειται για τάφους του 18ου και 19ου αιώνα, Ελλήνων εμπόρων, ιδρυτών της ιστορικής "Υπό Ελλήνων ιδρυθείσας Ορθοδόξου Ουγγρικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης", το 1792, η οποία καταργήθηκε δια της βίας το 1952 και επαναλειτουργεί εδώ και δύο χρόνια.
Η αποκατάσταση των τάφων έγινε με πρωτοβουλία του "Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου", με την νοικονομική ενίσχυση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και διαφόρων χορηγών.
Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας έγιναν από τον πρόξενο της Ελλάδας στη Βουδαπέστη Ιωάννη Σταματέκο και τον ελληνο - ορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας - Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο οποίος νωρίτερα τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των εκεί ενταφιασμένων Ελλήνων.
Για την αποκατάσταση και το ιστορικό των ελληνικών τάφων του 18ου και 19ου αιώνα μίλησαν ο γενικός γραμματέας του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Βασίλειος Σταματόπουλος και ο Μητροπολίτης Μιχαήλ.
Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης Σπύρος Αγκαρντι, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Διαπολιστικού Συλλόγου Δημήτρης Λαδάς, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Γιαννιτσών και του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας, Ιωάννης Παπαστοίτσης και αντιπροσωπείες των Ελληνικών Αυτοδιοικήσεων και ομογενειακών Συλλόγων της Ουγγαρίας.
Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας για την αποκατάσταση των ελληνικών τάφων συνδέονται και με τη μεγάλη έκθεση με τίτλο "Ελληνική Κληρονομιά - Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος έως 19ος αιώνας", στο ξακουστό Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και που, έπειτα από πολύμηνη διάρκεια, ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Η έκθεση παρουσίασε την ανηφορική διαδρομή των Ελλήνων που ξεκίνησαν από τα μέρη της Μακεδονίας και προσπάθησε να αναδείξει την ιστορική παρουσία τους στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας, όπως επίσης και το ρόλο που αυτοί έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου, της πολιτικής.
Την έκθεση, με εκατοντάδες ιστορικά εκθέματα, τα περισσότερα κειμήλια, που παρουσιάζονταν για πρώτη φορά, διοργάνωσε η "Υπό Ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης", η οποία πρόκειται να τιμηθεί στις 13 Δεκεμβρίου από το Ουγγρικό Ινστιτούτο Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών.
Στην "Κοινότητα" θα απονεμηθεί το Πολιτιστικό Βραβείο και το Δίπλωμα Αναγνώρισης για την "εξαίρετη προσφορά της στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Ουγγαρία".
 www.romfea.gr