H Μπάρμπαρα Φρέιλ, ιστορικός και ερευνήτρια των μυστικών αρχείων του Βατικανού, ανακοίνωσε ότι εξετάζοντας την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο εντόπισε τις λέξεις «Ιησούς Ναζαρινός», κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για το ύφασμα με το οποίο τύλιξαν το σώμα του Χριστού.
Η ερευνήτρια ανέλυσε, μέσω υπολογιστή, φωτογραφίες της Σινδόνης αποκαλύπτοντας αυτές τις δύο λέξεις οι οποίες είναι γραμμένες στα Ελληνικά, Αραμαϊκά και Λατινικά και επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την ίδια, την αυθεντικότητα του υφάσματος. Ο ισχυρισμός της Φρέιλ προκάλεσε την άμεση αντίδραση ειδικών επιστημόνων και ιστορικών οι οποίοι υπενθύμισαν ότι οι αναλύσεις για την χρονολόγηση του υφάσματος που έγιναν με την μέθοδο του ενεργού άνθρακα, το 1988, έδειξαν ότι η Σινδόνη «κατασκευάστηκε» το μεσαίωνα.
Η Δρ Φρέιλ αναφέρει σ’ ένα νέο βιβλίο με τίτλο, Η Συνδόνη του Ιησού από τη Ναζαρέτ, ότι η ηλεκτρονική ανάλυση της επέτρεψε να επισημάνει το αρχαϊκό κείμενο, το οποίο εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του υφάσματος.
Εκτιμά ότι γράφτηκε από χαμηλόβαθμους Ρωμαίους αξιωματούχους ή από νεκροθάφτες σε ένα κομμάτι παπύρου προκειμένου να αναγνωρίζουν τη σορό του Χριστού.
Ένα τέτοιοο σημείωμα θα επέτρεπε στους συγγενείς του νεκρού να παραλάβουν τη σορό από ένα κοινό νεκροθάλαμο. (σ.σ. προφανώς θα εννοεί έναν χώρο όπου εναπέθεταν προσωρινά τις σορούς των εσταυρωμένων). Πιθανότατα θα είχαν κολλήσει το σημείωμα με μια κόλλα που είχε ως βάση της το αλεύρι με αποτέλεσμα το μελάνι να απορροφηθεί από το ύφασμα αποτυπώνοντας το κείμενο στο σάβανο.
Οι πανεπιστημιακοί για πρώτη φορά ανέφεραν ότι υπήρχαν γραμμένες λέξεις πάνω στη Σινδόνη, το 1978, αλλά – αναφέρει η ερευνήτρια- μετά την χρονολόγηση της Σινδόνης με τη μέθοδο του ενεργού άνθρακα, έχασαν το ενδιαφέρον τους για ό,τι ήταν αποτυπωμένο πάνω της.
Υποστηρίζει ότι ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσει την εξής φράση που εμφανίζεται γραμμένη σε τρεις γλώσσες, (Ι)ησου(ς) Νναζαριννός (στα ελληνικά), και (Τ)ιβερ(ίου), που ερμηνεύεται ως Τιβέριος, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας της εποχής του Χριστού.
Κατά την εκτίμηση της Φρέιλ το κείμενο αναφέρει ότι ο άνθρωπος που σκεπάστηκε με αυτό το ύφασμα καταδικάσθηκε σε θάνατο. Ήταν το πιστοποιητικό ταφής του Ιησού Χριστού.. "Προσπάθησα να είμαι αντικειμενική και να αφήσω τα θρησκευτικά ζητήματα στην άκρη» υποστήριξε. "Αυτό που μελέτησα ήταν ένα αρχαίο κείμενο που επιβεβαιώνει την εκτέλεση ενός άνδρα, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο".
Όμως άλλοι ειδικοί εμφανίζονται σκεπτικοί. "Οι άνθρώποι εργάζονται σε φωτογραφίες και νομίζουν ότι βλέπουν διάφορα" σχολίασε ο Αντόνιο Λομπάρντι, ιστορικός, με ειδίκευση στην εκκλησιαστική ιστορία, ο οποίος έχει γράψει βιβλία για την Σινδώνη. "Είναι αποτέλεσμα της φαντασίας και προγραμμάτων του ηλεκτρονικού υπολογιστή" κατέληξε.
www.amen.gr