Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Μεταφορά αλα εμπόλεμη ζώνη

Διακομιδή ασθενούς σε «κουβά» μπουλντόζας!
Καταγγέλλεται νέο, απίστευτο περιστατικό στην Ευρυτανία,ενώ πλέον ολόκληροι νομοί μένουν χωρίς κάλυψη ΕΚΑΒ!
Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Διακομιδές ασθενών μέσα σε «κουβάδες» μπουλντόζας, με αγροτικά αυτοκίνητα, με άλογα ή ακόμα και με μουλάρια (!), εξαιτίας της παλαιότητας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που έχουν «γράψει» έως και 900.000 χιλιόμετρα -και στην πλειονότητά τους είναι παροπλισμένα στα συνεργεία-, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οπως αναφέρουν, αποτελεί συχνό φαινόμενο ασθενείς να μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε καρότσες αγροτικών οχημάτων, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούλιο στην Ιστιαία Εύβοιας, όπου οι συγγενείς ενός άνδρα με αναπνευστικά προβλήματα τον «φόρτωσαν» στην κυριολεξία στο αγροτικό μαζί με τη φιάλη οξυγόνου προκειμένου να φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο.

Ακραίες καταστάσεις
Ακόμα ένα ακραίο περιστατικό καταγράφηκε προ ημερών, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο χωριό Κέδρα Ευρυτανίας, όπου μια γυναίκα διακομίστηκε αρχικά με ιδιωτικό αυτοκίνητο, όμως, επειδή ο δρόμος ήταν κλειστός στο χωριό Περδικάκι, συνέχισε μέσα σε... «κουβά» μπουλντόζας!
«Στην Αττική, το ΕΚΑΒ έχει 55-60 ασθενοφόρα την ήμερα και τη νύχτα 28-30, τα οποία είναι σαράβαλα γιατί έχουν διανύσει από 600.000 έως και 900.000 χιλιόμετρα. Στην περιφέρεια τα πράγματα είναι χειρότερα» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ενδεικτικά, στη δυτική Ελλάδα από τα 48 ασθενοφόρα τα 18 έχουν αποσυρθεί στα συνεργεία. «Δεν διαθέτουν κάλυψη ΕΚΑΒ οι επαρχίες Καλαβρύτων, Ζαχάρως και Κρεστένων, ο Δήμος Ερυμάνθου, η Ζάκυνθος, η βορειοδυτική και βορειανατολική Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλλονιά» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
Ούτε απλές εξετάσεις αίματος δεν γίνονται σε μονάδες ΠΕΔΥ
Εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας παρουσιάζουν πολλές υγειονομικές μονάδες στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), καθώς το ελάχιστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να εκτελέσει ακόμα και απλές εξετάσεις αίματος, με συνέπεια οι πολίτες να απευθύνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (προγραμματίζει τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 12 μ. έως τις 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στο υπουργείο Υγείας), υγειονομικοί σε αρκετές Μονάδες Υγείας της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά και νήσων φθάνουν στο σημείο να... πιάνουν τη σκούπα και τη σφουγγαρίστρα, διότι δεν υπάρχουν συνεργεία καθαρισμού από τον περασμένο Μάρτιο, με συνέπεια να έχουν αναλάβει και την καθαριότητα των χώρων εργασίας τους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι μαστογράφοι των Μ.Υ. Περιστερίου και Καλλιθέας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ απλές εξετάσεις ρουτίνας, όπως ο χρόνος προθρομβίνης, δεν πραγματοποιούνται σε εργαστήρια της 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλία) και οι πολίτες οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Παρόμοια κατάσταση παρουσιάζουν και τα Κέντρα Υγείας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: «Σε όλη την Ελλάδα τα ΠΕΔΥ συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε αναλώσιμα αλλά και σε προσωπικό, όπως παθολόγους, γυναικολόγους, παιδιάτρους, καρδιολόγους, γενικούς ιατρούς κ.λπ.».