Γιατί εμποδίζουν ΗΠΑ και Βρετανία την επιτόπια έρευνα από τον ΟΗΕ;
Ο Αμερικανός αναλυτής Σκοτ Ρίτερ δεν πιστεύει ότι οι Ρώσοι έχουν κάποια σχέση με την σφαγή στην Μπούτσα και έχουν πολύ ενδιαφέρον τα όσα λέει σε εκτενές άρθρο του όπου αποκαλύπτει ποιοι πραγματικά είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα αυτό.
Ο Σκοτ Ρίτερ είναι πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Υπηρέτησε στη Σοβιετική Ένωση ως επιθεωρητής εφαρμόζοντας τη Συνθήκη INF, στο επιτελείο του στρατηγού Schwarzkopf κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και από το 1991-1998 ως επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ.
Η ανάλυσή του έχει σημασία καθώς δεν είναι Ρώσος και δεν είναι ένας «όποιος να' ναι» Αμερικανός. Είναι ένα άτομο που συμμετείχε επιχειρησιακά στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κατείχε υψηλές κρατικές θέσεις.
«Η αλήθεια για την Bucha είναι εκεί έξω, αλλά ίσως είναι πολύ άβολο να αποκαλυφθεί.
Θα πρέπει να είναι εύκολο να ανακαλύψουμε τι πραγματικά συνέβη με τους σφαγιασμένους αμάχους στην ουκρανική πόλη.
«Στον πόλεμο, η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα».
Αυτό το απόφθεγμα έχει αποδοθεί στον Αισχύλο , έναν Έλληνα τραγικό του 6ου π.Χ., που διακρίθηκε για την «άφθονη χρήση εικόνων, μυθικών υπαινιγμών, μεγαλειώδους γλώσσας, λογοπαίγνιων και γρίφων»
Ως εκ τούτου, είναι πολύ κατάλληλο ότι ο άνθρωπος που έδωσε πρώτος λόγο στην έννοια της σύγχρονης προπαγάνδας εν καιρώ πολέμου θα δει το απόσπασμά του να ζωντανεύει στη σημερινή Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του Κιέβου και οι δυτικοί σύμβουλοί της στον πόλεμο πληροφοριών μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις θεατρικές μηχανές του Αισχύλου για να δημιουργήσουν μια σύγχρονη τραγωδία στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, η οποία αποτελεί παράδειγμα της έννοιας του ψέματος όχι απλώς ως υποπροϊόντος, αλλά και ως όπλο πολέμου. .
Η κύρια πηγή των αναφορών για την τραγωδία Bucha είναι μια βιντεοκασέτα, που τραβήχτηκε από την Αστυνομία της Ουκρανίας, μιας από τις νηοπομπές της που διέσχιζε έναν δρόμο της πόλης.
Περίπου δώδεκα πτώματα γεμίζουν μαζί με σκουπίδια το δρόμο. Αυτό το βίντεο έχει γίνει viral, προκαλώντας μια πανδημία αγωνίας και οργής που έχει σαρώσει μεγάλο μέρος του κόσμου, τραβώντας την προσοχή των αρχηγών κρατών και του αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας, με αποτέλεσμα ένα παλιρροϊκό κύμα καταδίκης και οργής που στρέφεται στη Ρωσία και τον πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του βίντεο και της παγκόσμιας αντίδρασης είναι ξεκάθαρη – η πρώτη δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη δεύτερη.
Ένα από τα πρώτα μαθήματα αντικειμενικότητας είναι να επιβραδύνετε τα πράγματα για να βεβαιωθείτε ότι το γεγονός δεν κρύβεται από συναισθήματα.
Η βιντεοκασέτα της Bucha είναι ανησυχητική. Το βίντεο κυκλοφόρησε στη σημερινή του μορφή, όπως φαίνεται, με τη ρητή πρόθεση να δημιουργήσει μια σπλαχνική στιγμή «σοκ και δέους» για τον θεατή. Αν όντως ίσχυε αυτό, τότε αυτοί που το κυκλοφόρησαν –η Αστυνομία της Ουκρανίας– τα κατάφεραν πέρα από την πιο τρελή τους φαντασία. Ή των συμβούλων τους, κατά περίπτωση.
Ο δεσμός μεταξύ των νεκρών και του ρωσικού στρατού διαπιστώθηκε αμέσως, χωρίς στοιχεία που να βασίζονται σε δεδομένα που να το υποστηρίζουν, και στη συνέχεια απηχήθηκε σε όλες τις μορφές μέσων ενημέρωσης – mainstream και κοινωνικά. Όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει την καθιερωμένη αφήγηση του «Η Ρωσία το έκανε» φώναζαν και υποτιμούνταν ως «ρωσικό σκουλήκι» ή χειρότερα.
Το ότι αυτά τα συμπεράσματα είναι το υποπροϊόν της μαζικής υστερίας είναι εκτός θέματος – γιατί να επιδιώξουμε να είμαστε αντικειμενικοί όταν η αφήγηση ταιριάζει με κάθε στερεότυπο που είχε συναρμολογηθεί προσεκτικά εκ των προτέρων από τους ίδιους ανθρώπους που παπαγαλίζουν την ιστορία Bucha σήμερα.
Η κοινωνική «προϋπόθεση» ενός κοινού που δεν είναι εξοικειωμένο με την κριτική σκέψη είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να κάνει αυτό το κοινό να αποδεχτεί στην ονομαστική του αξία οτιδήποτε τίθεται ενώπιόν του, ανεξάρτητα από το πόσο τρομερά επιβαρύνουν τα γεγονότα της ιστορίας την ευπιστία. Και ας είμαστε ξεκάθαροι – η ουκρανική αφήγηση των γεγονότων στο Bucha φαίνεται να επεκτείνει την αξιοπιστία.
Η χρονολογία της αφήγησης παράγει την πρώτη κόκκινη σημαία ότι η ιστορία που διαφημίζεται από την Ουκρανία και αντηχεί στη Δύση δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκκένωσαν την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου. Η ουκρανική Εθνική Αστυνομία άρχισε να εισέρχεται στην Μπούτσα στις 31 Μαρτίου και την ίδια μέρα ο δήμαρχος της Μπούτσα ανακοίνωσε ότι η πόλη ήταν πλήρως υπό τον έλεγχο Ουκρανών αξιωματούχων.
Ουδέποτε υπήρξε πρόταση από τον δήμαρχο ή οποιονδήποτε άλλον Ουκρανό αξιωματούχο για μαζικές δολοφονίες που έγιναν από τη Ρωσία. Η εν λόγω βιντεοκασέτα κυκλοφόρησε από τις ουκρανικές αρχές στις 2 Απριλίου. δεν είναι σίγουρο αν το βίντεο είχε τραβηχτεί νωρίτερα ή εκείνη την ημέρα.
Το σίγουρο είναι ότι οι εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο διέφεραν κατά πολύ από την αφήγηση που είχε αρχικά παρουσιάσει ο δήμαρχος.
Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει αυτό που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε «εγκληματικές προκλήσεις από Ουκρανούς στρατιώτες και ριζοσπάστες» στην Μπούτσα. Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ασκείται από τη Μεγάλη Βρετανία και η βρετανική αποστολή στον ΟΗΕ απέρριψε το ρωσικό αίτημα, δηλώνοντας ότι μια συζήτηση για την Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για την Τρίτη 4 Απριλίου θα χρησιμεύσει ως φόρουμ για οποιαδήποτε συζήτηση για την Μπούτσα.
Θα πίστευε κανείς ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει δείξει ετοιμότητα στο παρελθόν να συνεδριάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα για να συζητήσει τα γεγονότα που έρχονται από την Ουκρανία, θα επιδίωκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ρωσίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Ο στόχος των Βρετανών, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι η ταχεία αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης, αλλά μάλλον να κερδίσουν χρόνο για να επιτρέψουν στις πολιτικές συνέπειες της υποτιθέμενης σφαγής στο Bucha να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Ένα παράδειγμα αυτής της τακτικής που εκδηλώνεται είναι η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Είδατε τι συνέβη στην Μπούτσα» , εξήγησε σε σχόλια στους δημοσιογράφους , προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «είναι εγκληματίας πολέμου». Ο Μπάιντεν εκμεταλλεύτηκε την κρίση της Μπούτσα για να υποστηρίξει την παράδοση περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα» , είπε. «Και πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για να γίνει πραγματικότητα – να κάνουμε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου».
Όλα αυτά από τον πρόεδρο μιας χώρας που αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Για λόγους που θα πρέπει να είναι προφανείς σε όποιον θέλει να εφαρμόσει κάποια κριτική σκέψη.
Ευτυχώς για τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την ουκρανική κυβέρνηση, ο Βρετανός γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Καν, ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου 2022 ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Δεδομένου του υψηλού προφίλ των ισχυρισμών Bucha, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο Khan έστειλε μια ομάδα ιατροδικαστών για να αναλάβει τον έλεγχο της σκηνής του εγκλήματος και να επιβλέπει τις αυτοψίες των θυμάτων για να καθορίσει τον χρόνο θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου και εάν τα θύματα είχαν πεθάνει εκεί που φέρεται να βρέθηκαν ή αν τα σώματά τους είχαν μεταφερθεί εκεί από άλλη τοποθεσία.
Ο Khan θα εξουσιοδοτηθεί επίσης να διεξάγει συνεντεύξεις με την Ουκρανική Εθνική Αστυνομία, η οποία έχει ιστορικό στενών σχέσεων με μέλη της ουκρανικής ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου τάγματος Azov.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με εντολές που δόθηκαν στην αστυνομία σχετικά με τη μεταχείριση εκείνων των Ουκρανών αμάχων που θεωρήθηκε ότι συνεργάστηκαν με τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μπούχα.
Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας θα ήταν περισσότερο από πιθανό να έρθουν σε αντίθεση με την αφήγηση που ακολουθεί η ουκρανική κυβέρνηση και αντηχεί στη Δύση τόσο συμμορφούμενα μέσα ενημέρωσης όσο και πολιτικοί.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Khan δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο έδαφος στο Bucha. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι εάν και όταν δοθεί τελικά στον Khan πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις δολοφονίες Bucha, θα έχει χειραγωγηθεί από την Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας σε τέτοιο βαθμό που η διάψευση των ισχυρισμών θα είναι σχεδόν αδύνατη.
Η αλήθεια για το τι συνέβη στο Bucha είναι εκεί έξω και περιμένει να ανακαλυφθεί. Δυστυχώς, αυτή η αλήθεια φαίνεται να είναι άβολη για όσους είναι σε θέση να την επιδιώξουν επιθετικά μέσω μιας επιτόπιας έρευνας που βασίζεται στην ιατροδικαστική.
Εάν αποδειχτεί τελικά ότι η Ουκρανική Εθνική Αστυνομία δολοφόνησε Ουκρανούς πολίτες για το έγκλημα της υποτιθέμενης συνεργασίας με τους Ρώσους κατά τη σύντομη κατοχή της Μπούτσα, και οι δυνάμεις του διεθνούς δικαίου φέρονται να αντιπαρατεθούν στους πραγματικούς δράστες αυτού του εγκλήματος,
Οποιαδήποτε πραγματική επιδίωξη δικαιοσύνης θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου ως συνωμότες σε κάθε έγκλημα που κατηγορείται.»