Η Ιρλανδία είναι έτοιμη να χαλαρώσει(παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα) γρήγορα σχεδόν όλους τους περιορισμούς για την COVID-19,
καθώς σήμερα αναμένεται συνεδρίαση των υπουργών της για να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα αφού τους δόθηκε το πράσινο φως από τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας.
Το κλείσιμο στις 20:00 τοπική ώρα του τομέα της φιλοξενίας μπορεί να αρθεί ακόμη και από αυτό το σαββατοκύριακο, παράλληλα με την κατάργηση του εμβολιαστικού πάσου, ενώ φαίνεται επίσης ότι θα επανέλθει στο 100% η πληρότητα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης
Υπουργοί έχουν επίσης δηλώσει ότι κάποια μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στα καταστήματα, είναι πιθανόν ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.
Έτσι μια σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες, Φινλανδία, Σουηδία, Σκωτία, Βρετανία, Γαλλία και τώρα η Ιρλανδία, βαδίζουν στο μονοπάτι του ανοίγματος της κοινωνίας. Ειδικά για την Γαλλία αξίζει να αναφέρουμε ότι προχωράει σε άρση των περιορισμών παρά το ότι τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 500.000.
Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία τελειώνουν απαγορεύσεις και περιορισμούς: «Δεν ωφελούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας»
Μάλιστα αρκετές χώρες δείχνουν να ξανασκέφτονται το ζήτημα του Green Pass(στη Βρετανία πάνε προς απόσυρση τα πιστοποιητικά) καθώς η πείρα της καθημερινότητας πλέον(το 90% των κρουσμάτων Όμικρον αφορά εμβολιασμένους) αλλά και οι μελέτες που βγαίνουν στην δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια είναι ανίσχυρα έναντι της παραλλαγής Όμικρον και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της.
Για τους ίδιους λόγους χώρες όπως η Τσεχία παίρνουν πίσω και την εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό ενώ σε άλλες όπως πχ στην Γερμανία η δημόσια συζήτηση αναδεικνύει τις πολιτικές και νομικές δυσκολίες τους εγχειρήματος.
Μοιραία έρχεται και η σύγκριση με την χώρα μας που μόλις πριν δυο ημέρες αποφάσισε την παράταση των μέτρων για μια ακόμη εβδομάδα.. Η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο εφάρμοσε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη, αλλά απέτυχε παταγωδώς να συγκρατήσει τα νούμερα θνητότητας στα δημόσια νοσοκομεία.
Και αφού κράτησε για αρκετά μεγάλο διάστημα μυστική και για ολίγους εκλεκτούς την θεραπεία με μονοκλωνικά σκέφτηκε ως πανάκεια να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως στους άνω των 60 και επιμένει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, διχάζοντας(για τους δικούς της πολιτικούς λόγους) την κοινωνία ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.