Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Πατροκοσμάς: ''99 φορές με πόλεμο και μια με την πένα "


Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας Ρώσοι και Ουκρανοί

 Οι εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας εξακολουθούν να μαίνονται, προκαλώντας τόσο την αντίδραση του ΝΑΤΟ, όσο και των ΗΠΑ. 

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αμερική προειδοποιούν πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «φρικτή» και για τις δύο πλευρές, ενώ θεωρούν πως η εύρεση μια διπλωματικής λύσης είναι ύψιστης σημασίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν να δοθεί έμφαση στη διπλωματία, ενώ δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει πλέον αρκετά στρατεύματα και εξοπλισμό για να σπείρει την καταστροφή σε ολόκληρη την Ουκρανία.

«Οποιαδήποτε τέτοια σύγκρουση», προειδοποίησε ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ, Mark Milley, θα ήταν «φρικτή» και για τις δύο πλευρές. «Αν η Ρωσία εξαπέλυε επίθεση στην Ουκρανία, θα είχαμε σημαντικό αριθμό απωλειών».

«Θα ήταν φρικτό, θα ήταν τρομερό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, οι ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας είναι μεγάλες σε αριθμό, τόσο που ο Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια κανονική εισβολή.

Όμως, ο Όστιν πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί ακόμα να αποφευχθεί. «Η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη. Υπάρχει ακόμη χρόνος και χώρος για διπλωματία».


«Ο κ. Πούτιν μπορεί επίσης να κάνει το σωστό», δήλωσε ο Όστιν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί σε σύγκρουση. Η αποκλιμάκωση είναι επιλογή. Μπορεί να διατάξει τα στρατεύματά του να φύγουν».


Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα στείλει μικρό αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του ΝΑΤΟ «στο εγγύς μέλλον».


Το Πεντάγωνο έχει ήδη θέσει περίπου 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες σε ετοιμότητα για πιθανή ανάπτυξη στην Ευρώπη, εν μέσω της στρατιωτικής συσσώρευσης της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.


«Θα μεταφέρω στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από μια ομιλία στη Φιλαδέλφεια.


Η δήλωση του Μπάιντεν έρχεται την ίδια ώρα που ο Πούτιν ασκεί κριτική σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αγνόησαν τις προτάσεις της Ρωσίας για μια αναθεώρηση της μεταψυχροπολεμικής αρχιτεκτονική ασφάλειας. Παρ' όλα αυτά, υποσχέθηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση, σε μια συνομιλία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν


Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι οι ανησυχίες της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη όπλων κρούσης κοντά στα σύνορά της δεν ελήφθησαν υπόψη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Αντίθετα, ο Μακρόν απάντησε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών.


Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, οδηγώντας τον Μπάιντεν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα οι Ρώσοι να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο».


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, δεν θεωρεί την κατάσταση πιο τεταμένη από πριν. «Υπάρχει η αίσθηση στο εξωτερικό ότι υπάρχει πόλεμος εδώ. Δεν είναι έτσι», είπε. «Δεν λέω ότι μια κλιμάκωση δεν είναι δυνατή… [αλλά] δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό».


Οι Ευρωπαίοι έχουν υιοθετήσει μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση όσον αφορά στην πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εισβολή, αν και είναι προετοιμασμένη. «Πιστεύω ότι η απόφαση για επίθεση δεν έχει ληφθεί ακόμη», είπε ο Μπρούνο Καλ στο Reuters.


Σε μια συνομιλία με τον Μακρόν, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν λάβει υπόψη τις «βασικές ανησυχίες» της Μόσχας σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη πυραύλων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα.


Η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και προσέφεραν προτάσεις για άλλους τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας στην ήπειρο.

«Το βασικό ερώτημα αγνοήθηκε», φέρεται να είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και η σχέση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, βασίζονται στην αρχή ότι «κανείς δεν πρέπει να ενισχύει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων χωρών».


Ο Ρώσος ηγέτης υποσχέθηκε επίσης να «μελετήσει προσεκτικά» τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να συνεχίσει έναν «ρωσο-γαλλικό διάλογο για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα ασφάλειας».


Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Γάλλο ηγέτη ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες στη λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας, που συγκεντρώνει εκπροσώπους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.


Ο Πούτιν, μάλιστα, είπε στον Μακρόν ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι «ο μόνος με τον οποίο θα μπορούσε να έχει τόσο σοβαρές συζητήσεις», σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας.


Υπήρξε «διαφωνία, αλλά υπήρξε και συμφωνία για την αναγκαιότητα διαλόγου και ότι οι Ευρωπαίοι και η Γαλλία είναι μέρος του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Ο διάλογος ήταν δύσκολος και δεν προέκυψε κάποια λύση, προς το παρόν».

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει εδώ και αρκετό καιρό έναν διάλογο με τη Ρωσία, εξοργίζοντας άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που προτιμούν μια πιο αποστασιοποιημένη προσέγγιση.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιοχή της Ουκρανίας και να συνομιλήσει με τον Πούτιν την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από: Guardian

https://www.zougla.gr/kosmos/article/se-katastasi-ipsistis-etimotitas-rosi-ke-oukrani