Αρ. Πελώνη για ασυλία ειδικών: Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να φοβούνται για μηνύσεις
Τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών δεν ασκούν διοίκηση για να είναι υπόλογα σε ποινικές διώξεις, τόνισε σήμερα η κυβερνητικήεκπρόσωπος Αρ. Πελώνη σχετικά με την τροπολογία για την ασυλία των ειδικών που εγκρίθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.
Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που έχει προκύψει για το θέμα, η κα Πελώνη τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής, να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς να φοβούνται μηνύσεις από τον οποιονδήποτε», καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ αλλοπρόσαλλη τακτική.
Αναφερόμενη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την μη ψήφιση της τροπολογίας, η κ. Πελώνη τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την επιτροπή και από την άλλη αντιδρά για την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα με την επιστήμη; Πώς θα μπορούν να εισηγούνται ελεύθερα οι επιστήμονες;».
Αθ. Εξαδάκτυλος: Αποποιούμαι της ασυλίας μέχρι να προβλεφθεί το ίδιο για γιατρούς και νοσηλευτές
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πήρε θέση σχετικά με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας για την ασυλία των επιστημόνων.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΟPEN «Ώρα Ελλάδος», είπε ότι «μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία, αποποιούμαι των προνομίων που μου παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία για το ακαταδίωκτο, ως μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας».
«Είχαμε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορονοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο υπουργός Δικαιοσύνης», προσέθεσε.
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως πρόκειται για μια αναγκαία ρύθμιση, η οποία ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, «πρέπει να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη».
Βουλή: Εγκρίθηκε η τροπολογία για τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων
Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε από την ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Υγείας στην οποία περιελήφθη και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Με βάση τη στάση που δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τα κόμματα, στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε συνολικά από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, διότι δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά του να μην υπάρχουν πολλές διατάξεις στις τροπολογίες, γιατί δεν εκφράζεται η αυθεντική βούληση των βουλευτών. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει το ακαταδίωκτο ενώ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.