Οι οπαδοί του Μόρσι λεηλατούν και καταστρέφουν περιουσίες Χριστιανών, γράφει ο Ahmed Maher στο BBC.
Ο Χαμίς δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει το σπίτι του στο χωριό Ντάλγκα, κοντά στην κεντρική πόλη της Αιγύπτου Μίνια. Μετά από μια εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του ξαδέλφου του και το θανάσιμο πυροβολισμό ενός άλλου συγγενή του, κρύβεται μαζί με τη γυναίκα του και τα έξι παιδιά τους. Είπε ότι ο μοναδικός λόγος που τους διώκουν είναι επειδή είναι Χριστιανοί.
«Ήταν μια φοβερή νύχτα» θυμάται, μιλώντας στον Ahmed Maher του BBC. Το Χαμίς δεν είναι το πραγματικό του όνομα. Ο Χαμίς εξιστόρησε τι συνέβη το βράδυ της 3ης Ιουλίου, όταν ο στρατός καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. «Άγριες συμμορίες και κακοποιοί ρήμαζαν τα σπίτια που ανήκουν σε χριστιανούς. Ξεκίνησαν με το σπίτι του ξαδέλφου μου, το οποίο λεηλάτησαν και πυρπόλησαν. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Εγκαταλείψαμε το χωριό. Δεν είναι ασφαλές να γυρίσουμε. Μας απειλούν ακόμα».
Μετά την ανατροπή του Μόρσι υπήρξε μια σειρά από επιθέσεις κατά χριστιανών σε διάφορες επαρχίες. Οι ντόπιοι Κόπτες λένε ότι τους έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ριζοσπάστες ισλαμιστές, επειδή έκαναν εκστρατεία κατά του πρώην προέδρου και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στις 6 Ιουλίου, ένας ιερέας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ενόπλους σε μια υπαίθρια αγορά στο βόρειο Σινά. Πέντε ημέρες αργότερα, το σώμα ενός αποκεφαλισμένου Χριστιανού βρέθηκε στην ίδια περιοχή, όπου ισλαμιστές μαχητές ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων σε δυνάμεις της ασφάλειας και του στρατού μετά την ανατροπή του Μόρσι.
Έχουν επίσης αναφερθεί εμπρηστικές επιθέσεις σε κατοικίες και καταστήματα Χριστιανών σε απομακρυσμένα νότια χωριά, όπου οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές έχουν το πάνω χέρι. Η βία περιέλαβε και μια εκκλησία στη Ντάλγκα, 350 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Στην περιοχή βρήκαμε ένα καμένο «κουφάρι», λεηλατημένο και μαυρισμένο από τη φωτιά. Ο ιερέας της εκκλησίας πάτερ Αγιούμπ Γιουσέφ, διηγείται τι συνέβη τη νύχτα που έπεσε ο Μόρσι. «Ήταν περίπου 500 άνθρωποι», είπε. «Εισβάλανε στο ναό κατηγορώντας τους Χριστιανούς για την εκστρατεία του κατά του Μόρσι και φωνάζοντας συνθήματα όπως ‘Ντροπή σας Χριστιανοί! Προδότες, συνωμοτήσατε εναντίον του προέδρου. Είστε καταδικασμένοι!’. Λεηλάτησαν τα πάντα -παγκάκια, ανεμιστήρες οροφής, παράθυρα, ακόμα και τουαλέτες. Κατέστρεψαν ένα άγαλμα της Παναγίας και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά». Ο πάτερ Αγιούμπ ήταν ευγνώμων προς τους μουσουλμάνους γείτονές του επειδή του έσωσαν τη ζωή. «Με βοήθησαν να ξεφύγω από τη στέγη στο σπίτι τους. Αν δεν ήταν αυτοί, θα με είχαν κατακρεουργήσει», είπε.
Η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου εκτιμάται σε περίπου 10% του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων και αισθάνεται ευάλωτη επί δεκαετίες, σημειώνει ο δημοσιογράφος. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κρατήθηκαν μακριά από την πολιτική. Αλλά με τις πρόσφατες δραματικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, έχουν γίνει πιο ενεργοί. Ο νέος Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος Β’ επέκρινε ανοιχτά τον ανατραπέντα πρόεδρο, αποκαλώντας τον μια διχαστική προσωπικότητα που έστρεψε τον ένα Αιγύπτιο ενάντια στον άλλον. Ευλόγησε την απομάκρυνση του προέδρου και ήταν παρών όταν ο στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Άμυνας, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι από την προεδρία. Ο πάτερ Αγιούμπ είπε ότι το να είσαι πολιτικά ενεργός ή να σχετίζεσαι με τους αντιπάλους του πρώην προέδρου δεν αποτελεί δικαιολογία για να πεθαίνουν αθώοι. «Αν σου επιτίθενται λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών σου, πραγματικά δεν ξέρω που βαδίζει ο κόσμος» σχολιάζει.