Ξανά στο στόχαστρο βρίσκεται η Ρωσία από τα δυτικά ΜΜΕ, αυτή τη φορά αναφορικά με το ζήτημα του κορονοϊού.
Όλα ξεκίνησαν, όταν οι Financial Times δημοσίευσαν άρθρο που επικαλείται εσωτερική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία, όπως υποστηρίζει, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης φέρονται να θέτουν σε εφαρμογή μια «σοβαρή καμπάνια παραπληροφόρησης» για την πανδημία του κορονοϊού.
«Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αναφέρει ποια μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν και τι, ώστε να υπάρξει κάποια απάντηση. Υπάρχουν επίσημες διαψεύσεις του Κρεμλίνου σε όσα του αποδίδουν», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, ο Νίκος Ελευθερόγλου, Διευθυντής της εφημερίδας «Παρασκήνιο».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση δεν πρέπει να ενταχθεί σε μια μικροπολιτική διάσταση, ούτε να αναβιώσει ο Ψυχρός Πόλεμος.
© SPUTNIK / VLADIMIR SERGEEV
«Ο πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινώσει την κρίση δημόσιας υγείας στις δυτικές χώρες… σύμφωνα με την ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου να επιχειρήσει να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Ποιος είναι όμως ο λόγος πίσω από αυτές τις καταγγελίες;© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EUROPEAN UNION/DARIO PIGNATELLI
«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον πλανήτη. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να αναβιώνουμε μια περίοδο ψυχρού πολέμου. Οι μεγάλες δυνάμεις και οι κυβερνήσεις του κόσμου πρέπει να χρηματοδοτήσουν την επιστημονική έρευνα, με προσπάθειες να βρεθεί το φάρμακο, το εμβόλιο και ο κόσμος να πάψει να πεθαίνει. Αυτό είναι το πραγματικά χρήσιμο και όχι να υπάρξει μια αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ, ΗΠΑ - Κίνας», τονίζει ο Ν. Ελευθερόγλου.
Το έγγραφο που εκπονήθηκε από το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, αναφέρει ότι:
Για τα αίτια του επικοινωνιακού πολέμου ενάντια στη Ρωσία αναφέρεται στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής Ανάλυσης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, εκφράζοντας την άποψη ότι η ρωσοφοβία συνδέεται με τη σινοφοβία.
«Η αδράνεια της Ευρώπης το τελευταίο δίμηνο έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη αδυναμία και μόνο μέσω της προσπάθειας μετακύλισης των ευθυνών σε άλλους γεωπολιτικούς δρώντες, μπορεί να διατηρηθεί κάποια ψευδαίσθηση συνοχής».
Ειδικότερα εξηγεί:
«Είναι γεγονός, ότι η Δύση από την αρχή του ξεσπάσματος του νέου ιού, επιχείρησε να το εργαλειοποιήσει στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής του εγκιβωτισμού εναντίον της Κίνας. Στη συνέχεια, στράφηκε απέναντι στη Ρωσία. Δηλαδή, επιχείρησε να χτυπήσει τις ευρασιατικές δυνάμεις.
Μετά την έλευση του ιού στη Δυτική Ευρώπη και τη σοκαριστική - παραλυτική αδράνεια που επέδειξαν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και η Ε.Ε. ως Οργανισμός, πιστεύω ότι αυτή η εκστρατεία θα ενταθεί, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Δηλαδή, δαιμονοποιούνται εξωτερικές δυνάμεις, έτσι ώστε να στραφεί η προσοχή και η οργή των κοινωνιών προς αυτές (σ.σ. Κίνα και Ρωσία) και όχι απέναντι στις παντελώς ανίκανες κυβερνήσεις της Ευρώπης».
Το ενδεχόμενο η Γερμανία να κρύβεται πίσω από αυτήν την εκστρατεία ενάντια στη Ρωσία, υπογραμμίζει στο Sputnik, ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου.
«Για την κεντρική Ευρώπη η Ρωσία είναι ένα αντίπαλο δέος, Η Ρωσία όπως και η Γερμανία είναι ηπειρωτικές δυνάμεις. Αν και οι πόλεμοι γίνονται συνήθως μεταξύ ηπειρωτικών και ναυτικών δυνάμεων, οι ανταγωνισμοί που δημιουργούν τους πολέμους είναι κυρίως ηπειρωτικών δυνάμεων. Νομίζω ότι όλα αυτα έχουν τη ρίζα τους στη Γερμανία και στη διαχρονική αντιπαλότητα με τη Ρωσία. Αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών με αγωγούς φυσικού αερίου και ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία. Η νοοτροπία της ηπειρωτικής χώρας δημιουργεί την αντιπαλότητα».
Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά Fake news από τη Δύση για τον νέο ιό, «όχι λόγω κατευθυνόμενης πληροφόρησης, αλλά λόγω ανευθυνότητας».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατέστησε σαφές πως οι Ρώσοι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τις ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με τον ιό.