Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ρώσος εμπειρογνώμονας: Η επιδημία θα οδηγήσει στην αναβίωση των Εθνών -Κρατών



Την πανδημία του κορωνοϊού συγκρίνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ευγκένι Κρουτικόφ,
 με την πτώση του τείχους του Βερολίνου ή με την κατάρρευση των Lehman Brothers, γεγονότα που έχουν αναδιαμορφώσει αυστηρά τον σύγχρονο κόσμο.
Τέτοιες συγκρίσεις δεν είναι πάντα σωστές, αλλά η ουσία είναι ξεκάθαρη: η πανδημία έχει οδηγήσει ήδη σε τέτοιες αλλαγές στον κόσμο που είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην γραπτή ιστορία της ανθρωπότητας.
Η πανούκλα στην Ευρώπη και οι Ούννοι
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στον «Μαύρο Θάνατο» του 14ου αιώνα και την εισβολή των Ούννων του Αττίλα.
Οι Ούννοι άνοιξαν το δρόμο για τις βάρβαρες φυλές στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που τελικά οδήγησαν στη δημιουργία εθνικών ευρωπαϊκών κρατών.

Και ο «Μαύρος Θάνατος» (πανούκλα) έφερε το θάνατο στο 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, δημιουργώντας μια ελεύθερη αγορά εργασίας σε ορισμένες χώρες, πράγμα που στην πραγματικότητα καταργεί την ελευθερία.
Έτσι τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη οφείλουν την αγάπη τους για την ‘εθνική ελευθερία’ στην πανούκλα.
Έτσι, ο κορωνοϊός έχει πολλές πιθανότητες μέσα σε λίγους μήνες να αναδιαμορφώσει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, να ακυρώσει τις παλιές πολιτικές τάσεις και να δημιουργήσει νέες, καθώς και να διορθώσει κάτι στην ψυχολογία μια ολόκληρης γενιάς. Και, ίσως, ακόμη να αλλάξει τον φορέα της εξέλιξης της παγκόσμιας επιστήμης.
Επιστρέφει το εθνικό κράτος;
 Επιστρέφει το εθνικό κράτος; Όχι παντού. Διάφορα μοντέλα διακυβέρνησης έχουν επιδείξει ποικίλους βαθμούς αποτελεσματικότητας στην προστασία των πολιτών  τους. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι αυτός ο βαθμός αποτελεσματικότητας συνδέεται όχι με το πολιτικό σύστημα αλλά με τη νοοτροπία του λαού.
Για άλλη μια φορά, ο πολιτισμός και η ιστορία είναι πιο σημαντικές από την νομολογία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποστηριχθεί ότι τα δήθεν ολοκληρωτικά ή λαϊκιστικά κράτη ήταν πιο αποτελεσματικά από τις υπό όρους δημοκρατίες.
Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι δημοκρατίες δυτικού τύπου, αλλά έχουν δείξει ισχυρή αντίσταση στον κορωνοϊό λόγω της πειθαρχίας που επικρατεί στην Άπω Ανατολή και ενός μοντέλου συνολικής σκέψης και κινητοποίησης, ενώ η δημοκρατική Ιταλία και η Ισπανία αντιμετώπισαν την επιδημία τραγουδώντας από τα μπαλκόνια.
Τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια τάση στην Ευρώπη με την ενίσχυση του ρόλου του εθνικού κράτους και τη μείωση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε πέντε με έξι χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακτήσει ασφαλώς αυτό που έχει χάσει, αλλά τα κόμματα που είναι προσανατολισμένα στο έθνος θα πάρουν περισσότερες ψήφους στους εκλογές.

 Αυτό, ίσως, οδηγήσει τις κοινωνίες στην αναβίωση των εθνικών κρατών με μια κάποια διατήρηση της ‘πανευρωπαϊκής ιδέας’.
Δεν θα επηρεαστούν οι ΗΠΑ

Όλα αυτά δεν θα επηρεάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με κανέναν τρόπο, οι οποίες θα προχωρήσει περαιτέρω στην πορεία προς τον απομονωτισμό. 
Στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απίθανο να υποστούν οποιεσδήποτε θεμελιώδεις αλλαγές. 
Τίποτα δεν θα αναγκάσει ποτέ τους Αμερικανούς να δημιουργήσουν ένα εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. 

Θα προτιμούσαν να πεθάνουν από το να επιτρέψουν στο κράτος να τα μεταχειριστεί δωρεάν.
 Το ίδιο ισχύει και με ένα κοινωνικό σύστημα που δεν υπάρχει για τον ίδιο ιδεολογικό λόγο. Δεν θα υπάρξει "ενίσχυση του κράτους". 
Ο εμπειρογνώμονας στην μακροσκελή ανάλυσή του σημειώνει ότι εξαιτίας του κορωνοϊού η παγκόσμια οικονομία θα μετασχηματιστεί ριζικά.
Επίσης, οι συγκρούσεις μεταξύ των λαών δεν θα σταματήσουν. «Καμία επιδημία ή φυσική καταστροφή δεν έχει οδηγήσει σε τερματισμό συγκρούσεων μεταξύ των κρατών και των λαών.

Επισημαίνει ακόμη ότι θα αλλάξει η τάση στην επιστήμη και φυσικά θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.


VZ
The Hellenic Information Team
https://www.echedoros-a.gr/2020/03/blog-post_112.html