Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Τζ. Πάιατ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Patriot PAC-3 και F-35 στην Τουρκία

 
Aγορά α/α Patriot PAC-3: Ολο το πακέτο της συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας (upd)
Σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές πληροφορίες
σε ότι αφορά τα αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς Patriot PAC-3 που η Τουρκία αγοράζει από τις ΗΠΑ, το πακέτο της προμήθειας, έχει ως εξής:
  • Τέσσερα ραντάρ ΑΝ/MPQ-65
  • Τέσσερα κέντρα ελέγχου και διοίκησης
  • Δέκα OE-349 Antenna Mast Group
  • Είκοσι εκτοξευτές Μ903
  • Ογδόντα βλήματα MIM-104E GEM-T
  • Εξήντα βλήματα PAC-3
  • Πέντε γεννήτριες
 
Η απόφαση για την αγορά των α/α Patriot PAC-2 από την Τουρκία ήρθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός  πρόεδρος Ντ. Τραμπ με τον Τούρκο  ομόλογό του Ρ.Τ.Ερτνογάν την περασμένη Παρασκευή ανέφερε πριν από λίγη ώρα Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters.
Ταυτόχρονα ανέφερε έχει τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ, η οποία δεν ακυρώνει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία, αλλά δημιουργεί την ισχυρότερη αντιαεροπορική άμυνα στην Ευρώπη και ίσως και στον κόσμο ολόκληρο.
Ολα όσα ακολουθούν και βλέπουμε να υλοποιούνται έχουν συμφωνηθεί σε αυτό το τηλεφώνημα.
Η Τουρκία από την πλευρά της δεν έχει αλλάξει την απόφασή της να αγοράσει το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα χαιρετίζει την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία εγκρίνεται άμεσα η αγορά του «αντιπάλου» συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ, ανέφεραν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα προμηθευτεί και τα δύο συστήματα.
Ο ένας από αυτούς χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ ως «καλή ένδειξη» για τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία περιμένει τώρα το επόμενο βήμα από την αμερικανική πλευρά.
«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία» είπε για να προσθέσει:  
«Ως συμμαχική χώρα, όμως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πουλήσουν το σύστημα Patriot στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα περιμέναμε την έγκρισή τους», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος  και ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος δήλωσε πως η Μόσχα δεν ενοχλείται διόλου από την προμήθεια των Patriot αρκεί βέβαια η Τουρκία να προμηθευτεί τα S-400 όπως έχει δεσμευθεί.
«Η πώληση στην Τουρκία των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας που αφορά τις πωλήσεις των S-400» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Παράλληλα σχολιάζοντας δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ τα οποία, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400,
"Η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μη μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400". πρόσθεσε.
Επιβεβαιώνει Νετανάχιου και Λευκός Οίκος
Ο Μ.Νετανιάχου ανέφερε πως ενημερώθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Μ.Πομπέο, για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται στη Συρία θα αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της τελευταίας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. 
Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 60 και 100 ημερών.