Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΥΕΘΑ: Θα συντρίψουμε και θα τσακίσουμε όποιον αμφισβητήσει την εδαφική μας κυριαρχία - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

 
Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, από την Κύπρο, στο πλαίσιο επίσκεψής στην ΕΛΔΥΚ αλλά και στην Φ/Γ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ",
 όπου υπογράμμισε πως "όποιος αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, θα τον συντρίψουμε, θα τον τσακίσουμε".

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων μονάδες της
ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, καθώς και τη Φ/Γ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», που βρίσκεται εν όρμω λιμένα Λάρνακας, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συνομίλησε με το στρατιωτικό προσωπικό και αντήλλαξε ευχές.

Στην ομιλία του προς τα στελέχη και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Είμαστε σήμερα εδώ, με τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Πρέσβη της Ελλάδος, για να σας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.

Είμαστε εδώ, γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ονομάζεται «Εθνικής Άμυνας» και όχι Υπουργός Άμυνας, όπως σε όλα τα κράτη, γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την ευθύνη για το Έθνος.

Έθνος δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Ελλάδος. Έθνος κοινό, Έθνος ένα, είναι το Έθνος των Ελλήνων, το Έθνος των Κυπρίων. Είμαστε ένα έθνος σε δύο διαφορετικές χώρες. Για αυτό είστε και εσείς εδώ, η Ελληνική Δύναμη Κύπρου, για την προστασία του Έθνους, της Σημαίας, του Εθνοσήμου.

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατεύσιμοι,

όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για εσάς, όπως είναι υπερήφανες και οι οικογένειές σας, γιατί αποτελείτε συνέχεια των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, εκείνων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, φυλάσσοντας βωμούς και εστίες. Γιατί αυτά φυλάττουν οι Έλληνες στρατιώτες. Δεν διεξάγουν επιθετικούς πολέμους, δεν διεκδικούν τόπους που ανήκουν σε άλλους. Προστατεύουμε τις πατρίδες μας, τις οικογένειές μας, τους λαούς μας, τις παραδόσεις μας.

Το μόνιμο προσωπικό, αυτά τα χρόνια της κρίσης, με μεγάλες θυσίες, άντεξε την επίθεση που δέχτηκε όλη η Ελλάδα, όλο το Έθνος, από την πλευρά των δανειστών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δανειστές απαίτησαν οι πρώτες περικοπές να γίνουν στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διότι στόχος τους ήταν να κάμψουν το ηθικό και νόμισαν ότι οι στρατιωτικοί θα γονατίσουν και θα κάνουν πίσω. Χάρη στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, που όχι μόνο δεν λυγίσατε, αλλά πεισμώσατε, αυτά τα χρόνια της κρίσης, όχι απλώς δεν εκάμφθη το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά απεδείχθη πολύ υψηλότερο.

Αντέξατε, κρατήσατε ψηλά την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας και παράλληλα καταφέρατε η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής να δημιουργήσει άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με την Κύπρο και με τις συμφωνίες που κάναμε προς το νότο με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς το βορρά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η χώρα μας βρισκόταν σε κρίση - και οι κρίσεις συχνά οδηγούν σε απώλεια εθνικού εδάφους - καταφέρατε και δημιουργήσατε αυτόν τον άξονα σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, πριν από δύο εβδομάδες, είπε ότι η Ελλάδα πέρασε στο «planA».

Δεν είναι τυχαίο, ότι ξεκινώντας η Κύπρος για την εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου, με την Τουρκία να απειλεί και να κατεβάζει πολεμικά πλοία, δεν είχε μόνο τη μόνιμη συνοδεία της Ελλάδος, δηλαδή την
ΕΛΔΥΚ και το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά ήρθαν και οι συμμαχικές δυνάμεις για να στείλουν ένα μήνυμα «να αφήσουν ήσυχη την Κύπρο να προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού της πλούτου». Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει από εδώ ένας αγωγός, θα περάσει νότια της Κρήτης, θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο της Ελλάδος και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, μέσω της Ελλάδος, στην Ευρώπη. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει σταθερότητα, ασφάλεια. Σημαίνει ότι αφήσαμε μία εποχή οικονομικής κρίσης και περνάμε σε μία περίοδο μεγάλης ασφάλειας. Και αυτό χάρη σε εσάς.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ένα μεγάλο «ευγνωμονώ», εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, εκ μέρους όλου του Έθνους, στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί το κάνατε πιστοί στον όρκο που δώσατε «Να υπερασπίζω τη Σημαία, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, να μην την εγκαταλείπω ποτέ». Δεν γονατίσατε ούτε σε πιστωτές ούτε σε εκείνους που υποτίθεται ότι μας δείχνουν τα δόντια τους.

Όμως, δεν θα υπήρχαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν δεν ήταν εδώ τα παιδιά του ελληνικού λαού, οι στρατεύσιμοι. Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είμαι πολύ υπερήφανος για εσάς.

Παλιά, όταν κάποιος ερχόταν με μετάθεση από την Ελλάδα στην Κύπρο συγγενείς και φίλοι «έπεφταν» όλοι πάνω του και έλεγαν «το παιδί μου θα πάει στην Κύπρο, είναι επικίνδυνα». Τώρα, πλέον, το 95% που υπηρετείτε εδώ είστε εθελοντές, ζητάτε εσείς να πάτε στην Κύπρο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται βεβαίως στο μόνιμο προσωπικό, αλλά βασίζονται και στο λαό. Και ο λαός είναι οι στρατεύσιμοι, είστε όλοι εσείς, που όταν απολυθείτε θα γυρίσετε πίσω στην πατρίδα και θα λέτε στα παιδιά σας πριν παρουσιαστούν ότι «εγώ υπηρέτησα στην ΕΛΔΥΚ» και θα έχετε επάνω σας τα τιμημένα σήματα της ΕΛΔΥΚ. Θα έχετε μαζί τις αναμνήσεις και θα σκέφτεστε ότι στην Κύπρο, που υπηρετήσατε κάποτε, οι προϊστάμενοί σας συνεχίζουν να υπηρετούν και να προασπίζουν τα εθνικά δίκαια, την εδαφική ακεραιότητα του Έθνους και βεβαίως το μέλλον της πατρίδος.

Μαζί με τους στρατεύσιμους είναι και οι εθνοφύλακες, που πλέον στον ελλαδικό χώρο έχουν ενσωματωθεί στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και τους έχουμε δώσει τη δυνατότητα να είναι πολύ περισσότεροι από ότι στο παρελθόν, εκπαιδευμένοι, οργανωμένοι κα έτοιμοι.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα ειρηνική, εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να έχουμε την ειρήνη, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα απόλυτα σαφές προς τους πάντες: όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε.

Αυτό δεν είναι απειλή προς κανέναν, δεν είναι λεονταρισμός, είναι η άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας, του δικαίου. Το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα όριά μας και να ξέρουν ότι το Έθνος είναι ενωμένο. Και το Έθνος είναι ενωμένο όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές που εσείς διαμορφώνετε κάθε μέρα με τη ζωή σας, με την παρουσία σας, με την πειθαρχία σας, με τη εκπαίδευσή σας, με την πίστη στην πατρίδα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν τους Έλληνες και το Έθνος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν το Εθνόσημο και τη Σημαία. Αυτή είναι η δύναμή μας. Ενωμένος ο Ελληνισμός ποτέ δεν απέτυχε. Μόνο όταν μπήκε μέσα μας η διχόνοια, τότε κατάφεραν να μας πλήξουν, για λίγο. Γιατί για λίγο καιρό ξαποσταίνει η Ελλάδα και ξανά για τη δόξα τραβά.

Στην Κύπρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που έχω την πολιτική ευθύνη, μαζί με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία κάναμε πολλά. Είμαστε σήμερα εδώ, με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, παρουσία του Διοικητού σας, του κ. Πρέσβη και του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς για να δείξουμε ότι η Κύπρος δεν είμαι μακριά.

Κάποιοι, στα περάσματα της πρόσφατης ιστορίας, θέλησαν να αποκόψουν τον Κυπριακό Ελληνισμό από τον κορμό του Έθνους. Δεν ήθελαν να αναλάβουν ευθύνες. Όμως, ο ενιαίος αμυντικός χώρος δεν βρίσκεται ούτε σε πολεμικά σχέδια ούτε σε πολεμικές αποφάσεις. Βρίσκεται στην καρδιά κάθε παλικαριού και κάθε λεβέντισσας της ΕΛΔΥΚ. Σε αυτούς που έπεσαν, σε εσάς που είστε εδώ και σε αυτούς που μπορεί να χρειαστεί να πέσουν αύριο.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια κοινή μοίρα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που αυτά τα χρόνια μπορέσαμε, πέραν της παρουσίας της
ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, να προχωρήσουμε σε ορισμένα πολύ απλά, αλλά συμβολικά μηνύματα. Όταν πέρασαν τα ελληνικά F-16 πάνω από την παρέλαση, δείξαμε ότι είμαστε εδώ.

Όταν κάναμε τη συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και όταν ήταν προχθές εδώ 200 ελικόπτερα από το Ισραήλ, δείξαμε σε κάποιους ότι αυτά που έκαναν στο παρελθόν πρέπει να τα ξεχάσουν. Όταν παρέλασαν στην εθνική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα τμήματα των ηρώων του 1974, των κομάντος και των αγωνιστών, εκείνων που έδωσαν ένα κομμάτι από το κορμί τους, αυτό αποδείξαμε.

Και βεβαίως και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ είναι εδώ σε κάθε παρέλαση και θα είναι εδώ, όπως και οι Κύπριοι θα είναι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αυτά σας τα λέω γιατί υπηρετείτε στην πρώτη γραμμή του Έθνους. Και είμαστε όλοι υπερήφανοι για εσάς. Είναι υπερήφανοι οι γονείς σας, οι συγγενείς σας, αλλά υπερήφανος είναι και ο Έλληνας πολίτης που αυτή τη στιγμή φέρνει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στη πρώτη θέση της εμπιστοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 95% των Ελλήνων πολιτών εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει η ενότητα του Έθνους, η πίστη στο καθήκον και ο επαγγελματισμός. Σας ζητώ να συνεχίσετε.

Έκανα αυτόν τον μικρό απολογισμό, γιατί μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στη Κύπρο με την ιδιότητα του Υπουργού. Ήμουν εδώ αυτά τα χρόνια σε κάθε παρέλαση, κάθε 1η Απριλίου, αλλά εάν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη συμφωνία των Πρεσπών εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από την κυβέρνηση.

Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς.

Εσείς όμως παραμένετε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως είπα οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν το έθνος. Δεν ζητώ τίποτε άλλο από εσάς από το να είστε ενωμένοι, να μην εμπλακείτε ποτέ σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική και να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενσυνείδητης πειθαρχίας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον Διοικητή σας, να έχετε εμπιστοσύνη οι φαντάροι στον λοχία σας, να έχετε εμπιστοσύνη οι νεότεροι στους αρχαιότερους. Ο κύριος δεσμός στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η ενσυνείδητη πειθαρχία και η βαθιά πίστη στην πατρίδα. Σας καλώ, λοιπόν, όλους και όλες μαζί να συνεχίσετε αυτή την πορεία.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά. Σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε

Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε ξανά μαζί. Να ξέρετε, όμως, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου, θα μείνει εδώ, στην Κύπρο. Είναι υποχρέωση και καθήκον, δικό σας και δικό μου. Είναι καθήκον κάθε Ελλαδίτη να σκέφτεται την Κύπρο και κάθε Κυπρίου να σκέφτεται τη μητέρα πατρίδα».

Δείτε τις δηλώσεις
ΥΕΘΑ εδώ.         
*Σημειώνεται ότι το βίντεο είναι μεγάλου μήκους



Δείτε φωτογραφίες: