Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Στο “κόκκινο” οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Η “ύποπτη” σιγή της Άγκυρας

 
Πόλεμος" δηλώσεων Ελλάδας - Τουρκίας και μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Τσίπρας σε Τουρκία: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο. Καμμένος:
 Ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνετε, θα σας τσακίσουμε, θα σας συντρίψουμε! Εκτάκτως συγκαλείται την Παρασκευή (21.12.2018) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Νέα ένταση έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Μάλιστα, την Παρασκευή (21.12.2018) συγκαλείται εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. Σήμερα (20.12.2018) το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε δηλώσεις που θεωρούνται άμεση απάντηση στον Έλληνα ομόλογό του, αλλά κυρίως στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Ακολούθησαν οι σκληρές απαντήσεις των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ένα μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο
  •  
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως τα τουρκικά ΜΜΕ κράτησαν χαμηλούς τόνους και δεν έριξαν… λάδι στη φωτιά, όπως συνηθίζουν να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσημη αντίδραση της Άγκυρας και αν εντός των ημερών θα υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση, ακόμα και δια στόματος Ερντογάν.

Μήνυμα Ακάρ σε Αποστολάκη – Καμμένο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που πριν λίγο καιρό δημοσίευσε νέους χάρτες με την Τουρκική ΑΟΖ ως τα νότια της Κρήτης, μίλησε σήμερα ξανά για “μπλε πατρίδα” εννοώντας τη θάλασσα του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να την προστατέψει. Δηλώσεις που ήρθαν σχεδόν 24 ώρες μετά τη δήλωση του Ναυάρχου Αποστολάκη πως “Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση”.
Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, είπε με νόημα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος ξανά στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα δικαιώματα τόσο του τουρκικού λαού, όσο και των Τουρκοκυπρίων. “Έχουμε λάβει όλα τα είδη μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοια μέτρα”, είπε ο Ακάρ.

Η απάντηση Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή στο Ισραήλ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. “Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οργή Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος από την Λέρο μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν στο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής ήταν ξεκάθαρος. «Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις» είπε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Και συνέχισε: «Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!» Ο υπουργός Άμυνας κατέληξε: «Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό».