Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Συμφωνία των Πρεσπών: Νέα αγωγή εναντίον Τσίπρα - Κοτζιά από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις

 
Μετά την απόρριψη της σχετικής προσφυγής από το ΣτΕ, οι παμμακεδονικές ενώσεις ετοιμάζουν μαζικές αγωγές, προκειμένου να διαμηνύσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τη δικαστική οδό επιλέγουν για ακόμη μία φορά οι παμμακεδονικές ενώσεις, οι οποίες ετοιμάζουν αγωγή εναντίον του ελληνικού δημοσίου, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, αντιδρώντας στην επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και τις κατά τόπους Παμμακεδονικές Ενώσεις, οι οποίες «επανέρχονται» μετά την απόρριψη της αρχικής προσφυγής από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σημαίες Ελλάδας και πΓΔΜ
© AFP 2018 / Maja Zlatevska

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην αγωγή περιγράφονται οι λόγοι της νέας προσφυγής:
*Προσβολή της εθνικής/πολιτιστικής ταυτότητας/συνείδησης ως μοναδικά στοιχεία των Μακεδόνων.
*Παραβίαση της ελευθερίας της εθνικής συνείδησης κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου.
*Παραβίαση της Αρχής της Ισότητας.
*Παραβίαση των Αρχών της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Στη σχετική ανακοίνωση, οι ενώσεις επισημαίνουν τα εξής: «Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού.
»Στην από 14 Δεκεμβρίου 2018 απόφασή του όμως αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες δύνανται να καταθέσουν αγωγές για την παραβίαση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.
»Με αυτόν τον τρόπο δύνανται οι Μακεδόνες να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους. Τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα βάσει της απόφασης του ΣτΕ να υπεισέλθουν στην ουσία του θέματος και να δικάσουν τις αγωγές των Μακεδόνων».
Και καταλήγουν: «Κύμα αγωγών πρέπει να κατακλύσει την Εισαγγελία Αθηνών εν όψει της επικείμενης κύρωσης της συμφωνίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να καταστεί σαφές ότι οι Μακεδόνες δεν δέχονται την παραχάραξη της ιστορίας τους».
 
https://sputniknews.gr/ellada/201812281750734-prespes-tsipras-kotzias-makedonia-skopiano/