Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε!

 
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, περιέγραψε την «κόκκινη γραμμή» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
 – «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας» – «Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί»
Την «κόκκινη γραμμή» για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιέγραψε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το στρατιωτικό ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το hellasjournal και το kathimerini.gr, ο κ. Αποστολάκης, αφού εξήγησε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων και πώς αυτή είναι και η επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η απόφαση που ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι σαφής: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση» -σ.σ. προφανώς, ο Α/ΓΕΕΘΑ εννοεί ελληνικό έδαφος.
Παράλληλα, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.
«Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν έως εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.