Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Ιωάννης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: "Ο πατέρας του Έθνους" - Ο μοναδικός άμισθος πολιτικός της νεοελληνικής Ιστορίας


Στις 27 Σεπτεμβρίου/9 Οκτωβρίου1831 με το παλαιό ημερολόγιο, ο Καποδίστριας έπεσε νεκρός στην είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα  στο Ναύπλιο,

 
χτυπημένος από τον αδελφό και τον γιο του κρατούμενου Πετρόμπεη.

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας έφερε στον ελληνικό βίο το αδαμάντινο ήθος του την πείρα του από τον κόσμο των διεθνών σχέσεων και τον μοναχικό του χαρακτήρα».


Ο μοναδικός πολιτικός που πρόσφερε στο έθνος τα πάντα, όλη του την προσωπική περιουσία, ο μοναδικός άμισθος πολιτικός της νεοελληνικής Ιστορίας που θυσίασε ακόμη και τη ζωή του χωρίς την παραμικρή απολαβή. Καθόλου λοιπόν άστοχο δεν είναι να τον θεωρήσουμε ως τον πιο μεγάλο Νεοέλληνα «Είναι ο Πατέρας του έθνους, γιατί από Έθνος προσπάθησε να φτιάξει κράτος και από κράτος πάλι έθνος μόνο πιο λαμπρό και αποκαταστημένο».

«…Το μοιραίο λάθος του ήταν ότι πίστευε πως θα μπορούσε να κάνει όλους τους ανθρώπους τόσο τίμιους όσο τίμιος ήταν και ο ίδιος. Άλλα στην προσπάθεια του αυτή δοκίμασε τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις και τις πιο βαθιές αντιδράσεις» ο Νίκος Καζαντζάκης στο θεατρικό του έργο «Καποδίστριας»τον βάζει να λέει «βαριέστησα! θεριά με ζώνουν λιμασμένα, πλαντάζω! Γυρίζω αλούθε τη ματιά, φωνάζω. Αχ! δεν υπάρχει μια ψυχή μες στην Ελλάδα περήφανη και αγνή. Που το άτιμο συμφέροντα το νικάει και δίχως κέρδος να δουλεύει; Μια ψυχή να βρω συντρόφισσά μου…»


Βιβλιογραφία
Ναυπλιακά Ανάλεκτα VII (2009)
ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΣΚΑΙ)
Ν.Καζαντάκης «Ι.Καποδίστριας»