Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Πρέσβης Ρωσίας στην Αθήνα: Οι S-400 που αγοράζει η Τουρκία είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο, να μην ανησυχεί η Ελλάδα

 
Τι είπε ο Σεργκέι Μασλόφ για την συμφωνία των Πρεσπών - Πώς χαρακτήρισε τις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα
- Γιατί οι Ρώσοι εποφθαλμιούν την ελληνική τεχνογνωσία στις ιχθυοκαλλιέργειες και το ελληνικό... λαβράκι
Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την μετονομασία της γείτονος χώρας σε Βόρεια Μακεδονία δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ρωσο – ελληνικές σχέσεις, υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ.

Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων με αφορμή τη συμπλήρωση 190 διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ο κ. Μασλόφ επανέλαβε την θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σερκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίον η Ρωσία (σ.σ μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισε τη γείτονα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας) «δεν είναι αντίθετη με μια νέα ονομασία και όποια συμφωνία υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες και κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα της πΓΔΜ θα γίνει σεβαστή από τη Ρωσία».  Ωστόσο ο Ρώσος πρέσβης έκανε ξεκάθαρο ότι η Μόσχα τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ καθώς διαφωνεί κάθετα με τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρωσίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν το αποκορύφωμα ενός πολύ επιτυχημένου έτους στις διμερείς σχέσεις. «Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος στο πλαίσιο τους αμοιβαίου σεβασμού και των συμφερόντων. Συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και το 2019 θα είναι έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Μασλόφ, τονίζοντας τη συμφωνία Αθήνας - Μόσχας για τα εγκαίνια δύο νέων επίτιμων προξενείων στη χώρα μας, σε Ναύπλιο και Αλεξανδρούπολη.

Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, με το παράδειγμα της Ελούντας στην Κρήτη, καθώς και στους 850.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2018 την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αναφορικά με το εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα που έχει επιβάλει η Ρωσία, ο κ. Μασλόφ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξαίρεση, καθώς το εμπάργκο αποτελεί τη ρωσικά απάντηση στις «παράνομες» (όπως τις χαρακτήρισε) κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.
«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας και αναπτύσσουμε ικανοποιητικά τις σχέσεις μας» - «Οι  S-400 είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο»

Ο πρέσβης της Ρωσίας ανέπτυξε και τις ιδιαίτερες σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία σε  οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η «Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας με την οποία οι σχέσεις της Μόσχας κρίνονται πολύ ικανοποιητικές». Με περισσότερους από 5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες να επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και την αναμενόμενη πώληση του συστήματος S-400, ο κ. Μασλόφ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθώς οι S-400 είναι «αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο».

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι η λειτουργία του θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ τόνισε ότι για πιθανή επέκτασή του και σε ελληνικό έδαφος απαιτείται οικονομική αξιολόγηση από τις εμπλεκόμενες εταιρίες και σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την επέκταση και τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού.