Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Η Ευρώπη παραδίνεται στην μαφία των ναρκωτικών

"Τσουνάμι" κοκαΐνης στη Γερμανία
 
Το 2018 οι διεθνείς Αρχές κατέσχεσαν κατά πάσα πιθανότητα περισσότερη κοκαΐνη από ποτέ. Γερμανοί αστυνομικοί ανησυχούν ότι στο μέλλον το εμπόριο ναρκωτικών θα γίνει πιο βίαιο.

Η ανακάλυψη που έκαναν οι αστυνομικοί τον Απρίλιο του 2018 κατά τη διάρκεια ελέγχου στο ισπανικό λιμάνι Αλγκεθίρας δεν είχε προηγούμενο. Περίπου εννέα τόνοι κοκαΐνη κατασχέθηκαν και ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί στην Ευρώπη μέσα από κοντέινερ. Η αξία της ποσότητας υπολογίζεται στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

 
Η κατάσχεση ρεκόρ ταιριάζει σε αυτό που αστυνομικοί και τελωνειακοί αποκαλούν «τσουνάμι από τη Νότια Αμερική». Μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 κατασχέθηκαν 608 τόνοι κοκαΐνη παγκοσμίως. Για τη Γερμανία η αρμόδια υπηρεσία εκτιμά ότι το έτος του 2018 θα ξεπεράσει την προηγούμενη χρονιά-ρεκόρ, κατά την οποία βρέθηκαν 639 τόνοι κοκαΐνη.
Ο Κρίστιαν Χόπε είναι διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και εξηγεί ότι το συνεχές κύμα ναρκωτικών που φτάνει από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη οφείλεται «πρωτίστως στις μεγάλες ποσότητες που παράγονται σε χώρες όπως η Κολομβία, το Περού και η Βολιβία». Επιπλέον σήμερα η κοκαΐνη παράγεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η σοδειά να αποφέρει μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια.


Πιο βίαιο το εμπόριο ναρκωτικών

Η μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης αύξησε την καθαρότητα του ναρκωτικού και μάλιστα στην ίδια τιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR, οι τιμές χονδρικής πώλησης φαίνεται να μειώνονται. Ο Αλεσάντρο Πιρόνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας προειδοποιεί ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός φέρνει περισσότερη βία στην αγορά κοκαΐνης.

«Βλέπουμε κατ' εντολή δολοφονίες και απαγωγές, βία κατά αστυνομικών και προσπάθειες εκφοβισμού των λιμενεργατών» αναφέρει. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, με τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας να αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια τις βασικές πύλες εισόδου κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πάντως, ο Κρίστιαν Χόπε εκτιμά ότι τα κέρδη ύψους δισεκατομμυρίων που προκύπτουν από το εμπόριο ναρκωτικών δεν χρηματοδοτούν μόνο τις πολυτελείς ζωές κάποιων μεγαλεμπόρων, αλλά λειτουργούν περισσότερο ως «καταλύτης» για άλλα εγκλήματα, όπως εμπόριο λευκής σαρκός, ληστείες και ξέπλυμα χρήματος.


Σημαντική αύξηση στη χρήση κοκαΐνης

Η υπερπαραγωγή φύλλων κόκας στη Λατινική Αμερική δημιουργεί υπερπροσφορά κοκαΐνης.

Εδώ και καιρό στη Γερμανία η κοκαΐνη δεν είναι πια το ναρκωτικό των πλουσίων. Ειδικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για χρήστες από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Πρόσφατη έρευνα σε δείγματα λυμάτων από 10 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών η Βαρκελώνη, η Αμβέρσα, το Παρίσι και το Όσλο, έδειξε σημαντική αύξηση υπολειμμάτων κοκαΐνης από το 2015 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Πιρόνα, η αύξηση μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους παράγοντες. Σίγουρο είναι, πάντως, ότι σήμερα περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση κοκαΐνης.

Πηγή: DW