Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Συρία: “Φουντώνει” η κόντρα Ρωσίας – Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση

Συρία: “Φουντώνει” η κόντρα Ρωσίας – Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση | Newsit.gr
 
 
Νέες εντάσεις πυροδοτούνται στην πολύπαθη Συρία, μετά τους πυραύλους που έπληξαν το βράδυ της Τρίτης (25.12.2018) την Δαμασκό.
Η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της Συρίας,  καθώς σύμφωνα με την Δαμασκό και την Μόσχα, αυτό βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εκφράζεται η «μεγάλη του ανησυχία» για τα αεροπορικά πλήγματα την ευθύνη για τα οποία απορρίπτουν Δαμασκός και Ισραήλ. Σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε χθες το βράδυ στόχους κοντά στην Δαμασκό, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα προστασίας κατά της εκτόξευσης πυραύλου προερχομένου από την Συρία.

Καταγγέλλει τα χτυπήματα ως προκλητικά

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε σήμερα «προκλητικά» πλήγματα των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι έθεσε ευθέως σε κίνδυνο εμπορικές πτήσεις.
Η ισραηλινή επίθεση, η οποία σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό έγινε από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο, «πραγματοποιήθηκε την στιγμή που δύο αεροσκάφη της γραμμής, που δεν προέρχονταν από την Ρωσία, ετοιμάζονταν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Βηρυτού και της Δαμασκού», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονατσένκοφ. «Για να αποφευχθεί μία τραγωδία, περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας επιβλήθηκαν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, πράγμα που επέτρεψε στους ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας στην Δαμασκό να ανακατευθύνουν το ένα από τα αεροσκάφη στην ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ», δήλωσε ο Κονατσένκοφ. Η ισραηλινή αεροπορία χρησιμοποίησε 16 πυραύλους κατά την διάρκεια των επιδρομών αυτών, σύμφωνα με την Μόσχα, 14 από τούς οποίους καταστράφηκαν από τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, και το Ισραήλ έχουν περιπλακεί μετά το επεισόδιο του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά λάθος ρωσικό αεροσκάφος προσπαθώντας να αναχαιτίσει ισραηλινούς πυραύλους. Την ίδια ώρα η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα πολεμική επιχείρηση

https://www.newsit.gr/kosmos/syria-fountonei-i-kontra-rosias-israil-meta-tin-pyrayliki-epithesi/2685538/