Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η Αλβανία θέλει την επίλυση του ‘τσάμικου’

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, καλεσμένος στο τηλεοπτικό κανάλι «News24» μίλησε για τις δυσκολίες με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Περιέγραψε τόσο την Ελλάδα όσο και τη Σερβία ότι έχουν στάσιμες θέσεις σαν ‘γρανίτη’ και ότι οι δύο χώρες για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αλβανία,  έχουν την ίδια στάση.
Ο υπουργός της Αλβανίας παραδέχθηκε ότι υπήρξε επιβράδυνση του διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι υπήρχαν περισσότερες δηλώσεις και ρητορική από ό, τι  συγκεκριμένες ενέργειες.
Ο Μπουσάτι επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση και σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα των Τσάμηδων, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία δεν θεωρεί ως εδαφική διεκδίκηση την τσαμουριά, αλλά ως ένα ζήτημα που συνδέεται ουσιαστικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας δήλωσε ότι συμμερίζεται την πεποίθηση ότι οι Αλβανοί στην περιοχή απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία και δικαιώματα, όπως συμβαίνει  με τους Αλβανούς στην πΓΔΜ, όπου  η λεγόμενη «πολιτική πλατφόρμα των Τιράνων» είχε απτά αποτελέσματα, αφού έχουμε το νόμο για τη γλώσσα και την αξιοπρεπή εκπροσώπηση των Αλβανών σε σημαντικούς θεσμούς των Σκοπίων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
 
gazetatema.net