Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Τι “βλέπει” η Αθήνα – Γιατί ο Αποστολάκης προειδοποίησε για απάντησε σε πιθανή κατάληψη βραχονησίδας

 
Γιατί ο ψύχραιμος και λιγομίλητος Α/ΓΕΕΘΑ έκανε τη δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. Γιατί η Αθήνα “βλέπει” πιθανότητα “οι Τούρκοι να ανέβουν σε βραχονησίδα”.
Η δήλωση που παραπέμπει σε σκηνικό αλά Ίμια και η διαφορετική (αυτή τη φορά) απάντηση. Οι “ύποπτες” ημέρες των εορτών και ο πάντα “καυτός” χειμώνας στο Αιγαίο.
Και… ξαφνικά ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης προειδοποίησε ότι “εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε”. Η δήλωση αυτή όμως πιθανότατα δεν ήρθε… έτσι ξαφνικά. Ο έμπειρος, μετρημένος και λιγομίλητος στρατιωτικός δεν άλλαξε ξαφνικά χαρακτήρα, ούτε έχασε την ψυχραιμία του απέναντι στους προκλητικούς βρυχηθμούς των Τούρκων Αξιωματούχων.
Ο Ναύαρχος συνόδευσε την παραπάνω φράση με μία ακόμη πρόταση , είπε πως ““Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση”. αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση”.
Λόγια τα οποία δείχνουν ότι ήταν μια προειδοποίηση σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε δύο εξαιρετικά κρίσιμα συμπεράσματα.
Το πρώτο είναι ότι η Αθήνα έχει λόγο για να επιλέγει σε αυτή τη χρονική στιγμή να απευθύνει προειδοποίηση προς την Άγκυρα. Ο λόγος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πληροφορίες συγκεκριμένων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη συγκέντρωση πληροφοριών και οι πληροφορίες φαίνεται ότι είναι συγκεκριμένες.
Όσο συγκεκριμένη είναι και η δήλωση Αποστολάκη.
Από τα λόγια του Ναυάρχου προκύπτει ότι η Αθήνα έχει ίσως πληροφόρηση για σχέδιο από την πλευρά της Άγκυρας που μοιάζει “copy paste” με εκείνο των Ιμίων.
Ένα σχέδιο, δηλαδή, κατάληψης ελληνικής βραχονησίδας.

Η συνέχεια της δήλωσης Αποστολάκη, στέλνει μήνυμα προς τους Τούρκους, και οδηγεί ταυτόχρονα στο δεύτερο συμπέρασμα, ότι η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει η απάντηση να είναι δυναμική.
Ο Ναύαρχος μάλιστα μίλησε για βομβαρδισμό της βραχονησίδας, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δεν είναι απλά ένα σχέδιο των στρατιωτικών, αλλά μια απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας της η οποία έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Επί της ουσίας η Αθήνα προειδοποιεί την Άγκυρα ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη εντολή εμπλοκής και δυναμικής απάντησης σε επιχείρηση κατάληψης ελληνικού εδάφους.

“Ύποπτες ημέρες”

Οι ημέρες των εορτών πάντα θεωρούνται ύποπτες. Ήδη από την περίοδο της επανάστασης του 1821 οι θρησκευτικές εορτές ήταν “θερμές ημέρες”.
Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα επιλέγει μάλιστα να “θερμαίνει” τις κρύες ημέρες των χειμερινών μηνών στο Αιγαίο.
Και το επεισόδιο των Ιμίων αλλά και πρόσφατα ο εμβολισμός του περιπολικού του Λιμενικού έγιναν Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Οι Τούρκοι, πέρυσι τον χειμώνα μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών είχαν επιχειρήσει να προκαλέσουν “θερμό επεισόδιο” στη θάλασσα δύο φορές. Μια με το περίεργο… τζαρτζάρισμα τουρκικής ακταιωρού με την κανονιοφόρο του ΠΝ “Νικηφόρος” και κυρίως με την προσπάθεια βύθισης του περιπολικού “Γαύδος” από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.
Μετά το περιστατικό με τον εμβολισμό του περιπολικού του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχε διαμηνύσει ότι την επόμενη φορά η απάντηση θα είναι δυναμική.
Τώρα (χθες) είναι ο αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που… μεταφράζει εκείνη τη δήλωση.
Λέει επακριβώς ποια θα είναι η δυναμική απάντηση.
Αν κάποιοι βλέπουν ομοιότητες με τα Ίμια, τότε γίνεται ξεκάθαρη και η διαφορά. Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν θα αναζητήσει τη διπλωματική οδό εάν φτάσει η κατάσταση σε κατάληψη ελληνικού εδάφους…

https://www.newsit.gr/ellada/ti-vlepei-i-athina-giati-o-apostolakis-proeidopoiise-gia-apantise-se-pithani-katalipsi-vraxonisidas/2681998/