Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Πούτιν: Το νέο μας οπλοστάσιο θα κάνει πολλούς να ξανασκεφτούν την επιθετική τους ρητορική

 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι το νέο ρωσικό οπλοστάσιο ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού και ναυτικού ενώ όπως είπε θα συμβάλει για την ισορροπία δυνάμεων και την παγκόσμια σταθερότητα.
Κεντρικό ζήτημα παραμένει για τη Ρωσία η ενδυνάμωση της αμυντικής της ικανότητας και η προστασία της από εξωτερικές απειλές, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας και της ασφάλειας της Ρωσίας και η αξιόπιστη προστασία της από εξωτερικές απειλές, παραμένει προτεραιότητά μας και κεντρικό ζήτημα. Είναι σημαντικό ότι η πολιτική ηγεσία, η κοινωνία, όλοι οι πολίτες της χώρας μας αντιλαμβάνονται πλήρως την εξαιρετική, θεμελιώδη σημασία των ζητημάτων αυτών», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Άμυνας.
Πρόσθεσε επίσης, ότι το νέο οπλοστάσιο της χώρας, θα πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού και ναυτικού.
«Αξιόπιστα και χωρίς όρους διασφαλίζει την ασφάλεια της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες, ενδυναμώνει την ισορροπία δυνάμεων και επομένως την παγκόσμια σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Εξέφρασε την ελπίδα του, ότι τα νέα ρωσικά οπλικά συστήματα θα αναγκάσουν όσους συνηθίζουν να χρησιμοποιούν «μιλιταριστική και επιθετική ρητορική» να το ξανασκεφτούν.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Ρωσία θα ρίξει το βάρος της στον εξοπλισμό του στρατού με αποτελεσματικά όπλα πυραυλικής άμυνας, όπως το υπερηχητικό Avangard.
Η Ρωσία θα λάβει μέτρα ασφαλείας αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συνθήκη INF
Για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, ο Πούτιν τόνισε ότι εάν η Ουάσιγκτον την κάνει πράξη, τότε η Μόσχα θα λάβει περισσότερα μέτρα για να ενδυναμώσει την ασφάλειά της. Υπογράμμισε με έμφαση πάντως, ότι η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη από την πλευρά της στη Συνθήκη.
«Σε περίπτωση κατάρρευσης της συνθήκης από τις ΗΠΑ, ήδη έχουμε πει δημόσια και νιώθω την ανάγκη να το δηλώσω ευθέως για μια ακόμα φορά, θα αναγκαστούμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να ενδυναμώσουμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είπε επίσης ότι τίποτα δεν εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες προκειμένου να ενταχθούν στη Συνθήκη INF και πως η Ρωσία θα μπορούσε με ευκολία να κατασκευάσει μια επίγεια βάση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, ως αντίδραση σε πιθανή έξοδο της Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η νέοι ρωσικοί πύραυλοι δεν παραβιάζουν τη Συνθήκη INF.
Σύμφωνα με τον Πούτιν ενδεχόμενη απόσυρση της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εξοπλιστική κούρσα και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί «ιδανικά φιλειρηνικής φύσεως».
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη δέσμευσή τους στη Συνθήκη INF μέσα σε εξήντα ημέρες εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει τη Συνθήκη. Από την πλευρά της η Ρωσία αναφέρει ότι τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε βεληνεκές που παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης INF.
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201812181658132-poutin-oplostasio-rosia-stratos/