Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Οι Κούρδοι της Συρίας παρέδωσαν εδάφη στον Άσαντ υπό το φόβο της τουρκικής εισβολής

 
Ντόμινο εξελίξεων που αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στη Βόρεια Συρία φέρνει η απειλή Ερντογάν για στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα και στις περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις και η ανακοίνωση Τραμπ πως αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή τη στιγμή που η απειλή του Ισλαμικού Κράτους παραμένει σημαντική. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, o στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη υψώσει τη συριακή σημαία στην Manbij ενώ έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και μάλιστα κατόπιν έκκλησης των ίδιων του Κούρδων του YPG που αποσύρθηκαν. Ουσιαστικά η περιοχή παραδίδεται στις δυνάμεις του Άσαντ για πρώτη φορά μετά από περίπου τέσσερα χρόνια. Και φυσικά δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως όταν ο άμεσος κίνδυνος αποτραπεί, ο στρατός θα αποχωρήσει.
Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν πως οι συριακές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί περιφερειακά της πόλης δημιουργώντας μια ζώνη άμυνας μεταξύ των Manbij και των συνόρων Τουρκίας-Συρίας όπου δρουν αντάρτες που στηρίζουν την Άγκυρα και προετοιμάζουν το έδαφος για την στρατιωτική επιχείρηση. 
Νωρίτερα και το Reuters ανέφερε πως το YPG είχε ζητήσει από τη συριακή κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο της πόλης και να την υπερασπιστεί εν όψει της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει προαναγγείλει η Άγκυρα.
Πρακτικά το ΥPG έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του μικρότερου κακού ή αλλιώς του «λιγότερο εχθρού» και τελικά αναγκάστηκαν να οδηγεί στην αγκαλιά του Άσαντ και του Πούτιν.
Ήταν όμως και μια επιλογή που δύσκολα θα μπορούσαν να αποφύγουν. Αυτό καθώς η απόφαση Τραμπ να αποσύρει πάραυτα τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, σημαίνει πως η τουρκική εισβολή είναι πιο πιθανή από ποτέ ενώ οι Κούρδοι που συνεχίζουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Συρίας θα κινδύνευαν να εγκλωβιστούν μεταξύ δύο ανοιχτών μετώπων τη στιγμή που ξεκάθαρα χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ δεν διαθέτουν επαρκείς δυνάμεις για να ανταποκριθούν. Όπως φαίνεται επιλέγουν να διατηρήσουν τα εδάφη βορειοανατολικότερα κάτι που εξυπηρετεί πάντοτε και το όνειρο για ένα ελεύθερο ανεξάρτητο Κουρδιστάν με εδάφη της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί τον Άσαντ που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, υποσχόμενος μάλιστα την ασφάλεια όλων των Σύριων πολιτών αλλά και όλων των άλλων που ζουν στην περιοχή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κρατικό πρακτορείο Sana.
Ενώ δε οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας τρέχουν, παραμένει ασαφής η παρουσία και ο ρόλος των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ο αμερικανός πρόεδρος, είχε δηλώσει πριν από μια μόλις εβδομάδα πως αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή, αφήνοντας ουσιαστικά ελεύθερο το πεδίο στον Ερντογάν και εκτεθειμένους τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
 
Huffpost GR
 
Έκτοτε όμως δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων, εάν δηλαδή συνεχίζουν επί του παρόντος τις επιχειρήσεις τους, εάν έχουν αδρανοποιηθεί ή εάν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό οι δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να περιπολούν την περιοχή της Manbij.
Για τις εξελίξεις δεν έχει υπάρξει κανένας σχολιασμός από την Ουάσινγκτον ή από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Στον αντίποδα η Μόσχα, σταθερός σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ, εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη από τις εξελίξεις ερμηνεύοντας την «πρόσκληση» του YPG προς τον συριακό στρατό ως «παράδοση των περιοχών» στην συριακή κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου κάνει λόγο για μια «θετική κίνηση» που βοηθά τις προσπάθειες σταθεροποίηση της όλης κατάστασης στην περιοχή η οποία μπορεί, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, να επιτευχθεί μόνο με την διεύρυνση της περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.
Πηγές: Sana, Al Jazeera, Reuters