Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Μύδροι Πούτιν κατά Βαρθολομαίου: Εδωσε αυτοκέφαλο στην Ουκρανία για χρήματα

 
Ανευ προηγουμένου επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας, εξαπέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε για την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι επιδιώκει να προσεταιριστεί την ουκρανική εκκλησία και στη συνέχεια να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από αυτή και για να λάβει βοήθεια από την Ουάσινγκτον.
«Η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία είναι απίστευτη. Συνιστά άμεση παρέμβαση του κράτους στην εκκλησία και στη θρησκευτική ζωή. Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία» είπε εξοργισμένος ο Πούτιν και περιέγραψε: « Δημιουργήθηκε η αποκαλούμενη «ενωμένη σχισματική εκκλησία της ενορίας της Κωνσταντινούπολης» και σε όποιον δεν αρέσει η ρωσική ενορία μπορεί να επιλέξει την ενορία της Κωνσταντινούπολης».
Κατά τον Πούτιν η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας ήταν απολύτως αυτόνομη. «Ελάχιστοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Ουσιαστικά ήταν μία απολύτως ανεξάρτητη Εκκλησία που είχε το δικαίωμα να εκλέγει μέχρι και τους δικούς της ιεράρχες. Η μόνη σύνδεση που είχε με τη Ρωσία ήταν πνευματική. Κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων απλώς ανέφεραν το όνομα του Παναγιώτατου Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Αυτό ήταν όλο» είπε προσθέτοντας για το Φανάρι: «Και δείτε τώρα την εξάρτηση που έχουν από την Τουρκία και την τουρκική ενορία».
Ο Ρώσος πρόεδρος κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, λέγοντας: «Θεωρώ ότι το βασικό κίνητρο του Βαρθολομαίου είναι να υποτάξει την ουκρανική εκκλησία και στη συνέχεια να κερδίσει χρήματα από αυτήν. Θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικό κίνητρο, καθώς επίσης και προκειμένου να λάβει βοήθεια από την Ουάσιγκτον».
 
Τέλος, ο Πούτιν χαρακτήρισε «απίστευτο» το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε το Κίεβο για να συζητήσουν το ζήτημα, «ωστόσο συνέβη και μάλιστα πριν τις επερχόμενες εκλογές. Κάτι τέτοιο στοχεύει στη διεύρυνση του ρήγματος ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς» είπε.


Πηγή: Μύδροι Πούτιν κατά Βαρθολομαίου: Εδωσε αυτοκέφαλο στην Ουκρανία για χρήματα | iefimerida.gr