Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Πούτιν και Ερντογάν σε πορεία “σύγκρουσης” για τη Συρία; Οι προδομένοι Κούρδοι εναντίον των ΗΠΑ



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σημάδια αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, μετά τις νέες εξελίξεις στη Συρία, έχουν “πιάσει” τα αμερικανικά ραντάρ, σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον,
 που αναμένουν τις σημερινές συνομιλίες της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για να δουν πως θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση μεταξύ των δύο συμμάχων.
Της αντιπροσωπείας θα ηγηθούν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Την ίδια στιγμή ξεκίνησε μία διαμάχη μεταξύ της Αμερικής και των Κούρδων του YPG, οι οποίοι προδομένοι από τους Αμερικανούς συμμάχους τους ξεκίνησαν συνομιλίες με το καθεστώς του αλ Άσαντ.
  • ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, οι θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από την άφιξη της τουρκικής αντιπροσωπείας, είναι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, μία θέση με την οποία δεν συμφωνεί αναγκαστικά η Τουρκία. Όμως, ο βασικός παίκτης του συριακού εμφύλιου είναι η Μόσχα και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει. Σε διαφορετική περίπτωση οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις θα οδηγηθούν σε κρίση.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, φρόντισε να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα, πριν φτάσει η τουρκική αντιπροσωπεία, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι η έκκληση των Κούρδων του YPG στη συριακή κυβέρνηση να εισέλθει στην πόλη Μανμπίζ «κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης. Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων, συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε από το Twitter ότι θα ταξιδεύσει στην Τουρκία και το Ισραήλ για να συζητήσει τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία. Η αποστολή του στοχεύει βασικά να δείξει ότι η Αμερική είναι αφοσιωμένη στην ασφάλεια του Εβραϊκού Κράτους.
  • Είναι φανερό ότι στην Άγκυρα θα θέσει την ανάγκη ψυχραιμίας ενόψει των στρατιωτικών εξελίξεων που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και -το πλέον σημαντικό- θα θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της στην περίπτωση που το Ιράν κτυπήσει το Ισραήλ μέσω της Συρίας.
Είναι επίσης σημαντικό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε αυτεπάγγελτα ανακοίνωση με τίτλο «Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», μετά τις διαμαρτυρίες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών από τη Συρία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει απαιτήσει αναστολή της απόφασης του κ. Τραμπ καθώς προβάλλει επίσης και την προστασία των Κούρδων της Συρίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -αναφέρει η ανακοίνωση- υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια στις ιρανικές περιφερειακές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια του ισραηλινού λαού».
Στη συνέχεια τονίζεται ότι «η υποστήριξη του Ιράν και η προσφορά (οπλισμού) στις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή που έχουν σαφή πρόθεση και ικανότητα να χτυπήσουν το Ισραήλ είναι απαράδεκτες».
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνεται, «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί εναντίον των επιθέσεων του ιρανικού καθεστώτος και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ έχει την στρατιωτική ικανότητα να το κάνει αποφασιστικά. Η δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ και του αμερικανικού λαού να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ είναι τόσο διαρκή όσο και ανθεκτική».
Η ρωσοτουρκική συνάντηση κορυφής στη Μόσχα, θα αποκαλύψει και το καθεστώς των πραγματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις -και έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ. Τσαβούσογλου- ότι δεν θα αποκαλυφθούν μυστικά του συστήματος S-400 στους Αμερικανούς, ενώ την ίδια στιγμή υποψιάζεται πως η Τουρκία μπορεί να παίζει «διπλό παιγνίδι» και με τους Αμερικανούς.
Έχει επίσης σημασία ότι ο κ. Λαβρόφ, η αλεπού της ρωσικής διπλωματίας, έθεσε τις παραμέτρους για τις σημερινές συνομιλίες, βάζοντας και τους Κούρδους του YPG στο πλάνο, τονίζοντας:
  • «Στόχος όλων των συριακών προσπαθειών διευθέτησης που ασκούσε η Ρωσία μαζί με την Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εκκαθάρισε τη Συρία από τους τρομοκράτες και δημιούργησε προϋποθέσεις για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα επιφέρει την αποκατάσταση ειρηνικής και ασφαλούς ζωή για όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, φυσικά”, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.
Πιστεύεται, πάντως, ότι η χθεσινή πρωτοβουλία των Κούρδων ηγετών του YPG να καλέσουν την κυβέρνηση της Συρίας να εισέλθει στην Μανμπίζ, δεν έγινε σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί φέρονται να είναι έντονα εξνευρισμένοι με τους Κούρδους, οι οποίοι έσπευσαν να αλάξουν στρατόπεδο πριν ακόμα αποχωρήσουν οι πεζοναύτες. Η Μόσχα υποστήριξε αμέσως την κουρδική απόφαση, που στηρίζει ανεπιφύλακτα την ακεραιότητα της Συρίας και τον πρόεδρό της, αλ Άσαντ.
Η νέα κατάσταση στη Συρία, όπως ακόμα διαμορφώνεται είναι ευαίσθητη και ευάλωτη, καθώς οι τοπικές δυνάμεις, η Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, έχουν διαφορετικές ατζέντες, ενώ η Αμερική αποχωρεί και η Ρωσία εισέρχεται στη χώρα με τον αέρα του νικητή.
  • Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πράξει -ακόμη μία φορά- ότι του ζητήσει ο Βλ. Πούτιν, για να επιβεβαιώσει ότι έχει εξελιχθεί σε «πιστό υπηρέτη» του Ρώσου Τσάρου. Ο κ. Πούτιν επιδιώκει σήμερα να ανακοινωθεί ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει από τα εδάφη της και να ξεχάσει και την επίθεση εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι από την πλευρά τους, προτιμούν να «υποταχθούν» στον Άσαντ.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν δύσκολη τη συμφωνία καθώς η Τουρκία επιμένει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ο κ. Νετανιάχου θα αναφέρει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον οποίο θα συναντηθεί στη Μπραζίλια, ότι η εγκατάλειψη των Κούρδων στέλνει ένα λάθος μήνυμα σε όλους τους συμμάχους της Αμερικής. Το Ισραήλ, ως γνωστό, διατηρεί καλές σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ και του YPG…
https://hellasjournal.com/2018/12/poytin-kai-erntogan-se-poreia-quot-sygkroysis-quot-gia-ti-syria-simera-i-mera-tis-alitheias/