Το λόμπι της «Μεγάλης Βρεταννίας» προχθές το βράδυ, θύμιζε περισσότερο αεροδρόμιο παρά ξενοδοχείο.
Μια τεράστια ουρά ανθρώπων σχημάτιζε έναν μακρύ σαλίγκαρο που ξεκινούσε από την εξωτερική πόρτα και κατέληγε στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου όπου πραγματοποιείτο η δεξίωση για την εθνική επέτειο της Τουρκίας.
Μια τεράστια ουρά ανθρώπων σχημάτιζε έναν μακρύ σαλίγκαρο που ξεκινούσε από την εξωτερική πόρτα και κατέληγε στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου όπου πραγματοποιείτο η δεξίωση για την εθνική επέτειο της Τουρκίας.
Διακριτικώς αρωματισμένοι, καλοντυμένοι και ευδιάθετοι, οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι περίμεναν υπομονετικά τουλάχιστον 20 λεπτά για να μπορέσουν να χαιρετήσουν τον πρέσβη Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ. Αρκετοί εφοπλιστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, μέλη της κοινότητας των Κωνσταντινουπολιτών και των Μικρασιατών αντάλλασσαν εγκάρδιους χαιρετισμούς την ώρα της αναμονής προς το Grand Ballroom. Μόνη εξαίρεση οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί που έπαιρναν την ειδική «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» παρακάμπτοντας τις «διατυπώσεις».
Η πολύ μεγάλη προσέλευση (τέτοια που είχαν πληρότητα όλοι οι γειτονικοί χώροι στάθμευσης) οφειλόταν στο γεγονός ότι επρόκειτο στην ουσία για τη συγχώνευση δύο δεξιώσεων, της προγραμματισμένης που είχε ανακοινώσει η πρεσβεία και του προξενείου, που αν και θα γινόταν την Τρίτη σε άλλο αθηναϊκό ξενοδοχείο, ακυρώθηκε. Κατά παράδοση, οι δεξιώσεις αυτές είναι πάντα πολύ δημοφιλείς όχι μόνον διότι έχουμε στενούς δεσμούς με τη γείτονα χώρα, αλλά και διότι το φαγητό είναι καλό. Τη Δευτέρα, δίσκοι με μικρά πιατάκια που είχαν χούμους, μπουρεκάκια με τυρί, ντολμαδάκια, κεφτεδάκια από μελιτζάνα, στοβιλίζονταν πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων και άδειαζαν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Τούρκοι και Ρωμιοί έχουν απαιτητικούς και εκπαιδευμένους ουρανίσκους άλλωστε
Η διπλωματική παρουσία ήταν πολυάριθμη και λαμπερή με την ηγεσία και μέλη πολλών αποστολών στην Αθήνα. Θέμα συζήτησης –τι άλλο;– οι εξελίξεις στην Καταλωνία και η επίσκεψη του Ερντογάν που φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην 20ή Νοεμβρίου και στην 10η Δεκεμβρίου. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μέρι, πήρε μέρος σε διάφορα πηγαδάκια. Η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ εντυπωσίασε όσους δεν τη γνώριζαν για τα εξαιρετικά της ελληνικά και τις δύσκολες λέξεις που επιλέγει όταν μιλά (δηλώνει υπερήφανα αναγνώστρια της «Καθημερινής»), ενώ η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα, είναι πάντα μια ευγενής και κομψή παρουσία. Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί έκανε επίσης ένα σύντομο πέρασμα.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απόφοιτος του Ζωγράφειου, έφτασε από νωρίς. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας –που βρέθηκε τη συγκεκριμένη ημέρα στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος για την εσωκομματική κριτική που δέχθηκε από τους 53– έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Από την αντιπολίτευση, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος του τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής. Την εφοπλιστική κοινότητα εκπροσώπησαν επαξίως, μεταξύ άλλων, ο Σίμος Παληός, ο Ανδρέας Ποταμιάνος και ο Πάνος Μανιάς, του οποίου η σύζυγος Δανάη έλκει την καταγωγή της από την Πόλη όπου ο πατέρας της ήταν κάποτε επικεφαλής της Banque Ottomane. Οι παρέες διαλύθηκαν αργά, καθώς ισχύει το γνωστό ρητό: οι Ευρωπαίοι φεύγουν χωρίς να χαιρετήσουν. Οι Ελληνες και οι Τούρκοι χαιρετούν και δεν φεύγουν...