Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times»,
ο στρατός των ΗΠΑ αποκάλυψε τεράστια ποσότητα χημικών όπλων στο Ιράκ και αυτά τα αποθέματα βρίσκονται τώρα στα εδάφη που κατέχει ο στρατός του Ισλαμικού Κράτους.
http://www.antinews.gr/action.read/%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/new-york-times-%CE%9F%CE%B9-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%99%CF%81%CE%AC%CE%BA/5.96028
Στον πόλεμο που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν το 2004, οι στρατιώτες των ΗΠΑ αποκάλυψαν περίπου 5.000 χημικές κεφαλές και βόμβες. Στο διάστημα μεταξύ 2004-2011, τουλάχιστον 17 αμερικανοί στρατιώτες και επτά Ιρακινοί αξιωματούχοι της αστυνομίας εκτέθηκαν στα χημικά και τοξικά αέρια των εν λόγω όπλων, αλλά το Πεντάγωνο τους συνέστησε να υποβαθμίσουν το θέμα και να μην κάνουν πλήρη αναφορά των τραυματισμών που έχουν σημειωθεί από τα χημικά του Σαντάμ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, που είναι βασισμένο σε καταγγελίες αμερικανών πυροτεχνουργών, οι λεπτομέρειες για την ύπαρξη χημικών όπλων στο Ιράκ τα οποία σήμερα διακινούνται στις ομάδες των τζιχαντιστών, βγαίνουν τώρα στο φως από ιρακινούς και αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν με τους στρατιώτες οι οποίοι συμμετείχαν στις εν λόγω αποστολές. Ο λόγος που δεν είχε μέχρι σήμερα αναφερθεί τίποτα περί ύπαρξης χημικών όπλων στο Ιράκ ήταν για να μην έρθει σε δύσκολη θέση η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία είχε ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον Σαντάμ Χουσεΐν με τη βεβαιότητα πως διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, που στην πλειοψηφία τους είχαν κατασκευαστεί μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, γράφει η εφημερίδα.
Το ζήτημα είναι ότι τα χημικά όπλα που βρέθηκαν από τους αμερικανούς στρατιώτες είχαν κατασκευαστεί πριν από το 1991. Αποτελούνταν κυρίως από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και ρουκέτες 122 χιλιοστών και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνταν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ είχαν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Επιπλέον, πέντε στις έξι περιπτώσεις τραυματισμών στρατιωτών από την προσπάθεια καταστροφής των πυρομαχικών ή κατά την εύρεσή τους, έγιναν από όπλα που είχαν σχεδιαστεί στις ΗΠΑ, κατασκευαστεί στην Ευρώπη και γέμισαν με χημικές ουσίες στο Ιράκ από δυτικές εταιρείες.
Όπως επισημαίνεται, μια τέτοια αποκάλυψη θα ήταν ντροπιαστική για το Πεντάγωνο και τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα δεχόταν δριμείες κατηγορίες για έναν πόλεμο που είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα. Έτσι, οι οδηγίες από το Πεντάγωνο ήταν σαφείς προς τους αμερικανούς στρατιώτες: να αποκρύψουν τα περιστατικά και να αποθηκεύσουν τα όπλα στο Ιράκ. Τα χημικά όπλα του Σαντάμ θάφτηκαν ή συσκευάστηκαν και αποθηκεύτηκαν σε στρατόπεδα και αποθήκες στο λεγόμενο Muthanna State Establishment (MSE). Το πρόβλημα όμως είναι πλέον ότι το MSE ανήκει στην περιοχή που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η ιρακινή κυβέρνηση έκανε λόγο από το καλοκαίρι για μαρτυρίες αλλά και υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης, με τζιχαντιστές που καταλαμβάνουν τις αποθήκες. Λίγο αργότερα, οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατέστρεψαν τις κάμερες. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε στην εφημερίδα πως πλέον τα όπλα αυτά δεν αποτελούν απειλή, καθώς ο στρατός φρόντισε να τα αχρηστέψει.
www.nytimes http://www.antinews.gr/action.read/%CE%9A%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/new-york-times-%CE%9F%CE%B9-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%99%CF%81%CE%AC%CE%BA/5.96028