Υψηλούς τόνους συντηρεί η Άγκυρα στο ζήτημα του φυσικού αερίου που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας τη Λευκωσία ότι δεν θα αποδεχθεί «μονομερείς ενέργειες».
Όπως γράφει η Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή, σε άρθρο με τίτλο «Σε υψηλούς τόνους επιμένει η Τουρκία», η Άγκυρα θεωρεί «μονομερή ενέργεια» τη σύναψη συμβολαίων ερευνών και εκμετάλλευσης σε οικόπεδα που βρίσκονται στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να υπενθυμίσει την αντίθεση της χώρας του.
«Στο εξής πρέπει να δείξουμε ότι δεν επιτρέπουμε μονομερείς κινήσεις», δήλωσε.
Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν σημειώνονται σε ουδέτερο χρόνο.
Κατ’ αρχάς έγιναν μόλις μία ημέρα έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος προανήγγειλε την έξοδο του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η έξοδος του «Ορούτς Ρέις» για σεισμικές έρευνες, ενδεχομένως και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνδυάζεται με το γενικότερο μπαράζ τουρκικής παρουσίας στην περιοχή που ξεκινάει νοτίως της Ρόδου και φθάνει ώς τα ανοιχτά της Πάφου.
Δεν είναι τυχαίο ότι με τρεις διαδοχικές ΝΟΤΑΜ (77 17, 78 17 και 79 19) το αποκαλούμενο «κέντρο επιχειρήσεων» του ψευδοκράτους δεσμεύει περιοχές οι οποίες καλύπτουν όλη τη βόρεια πλευρά της Κύπρου και φθάνει περίπου έως το ήμισυ της απόστασης ανάμεσα στο νησί και τη Ρόδο.
Εκεί, από τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου έως και τις 26 Απριλίου, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Πέραν του τυπικού του πράγματος, ότι δηλαδή το ψευδοκράτος δεν νομιμοποιείται να εκδίδει Οδηγίες προς Αεροναυτιλομμένους (ΝΟΤΑΜ), είναι κατανοητό ότι n κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη τακτική της Άγκυρας να καταστήσει σαφές πως δεν νοείται καμία συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο της περιοχής δίχως τη συγκατάβασή και βεβαίως τη συμμετοχή της σε αυτή.
Η τουρκική κινητοποίηση συνιστά αντίδραση έναντι αφενός της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεσμεύσει περιοχές εντός της ΑΟΖ της για σεισμικές έρευνες οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, αφετέρου για να εκθέσει την πάγια θέση της περί απόλυτης αρμοδιότητάς της σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης.
Μόλις προχθές, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου διμερής άσκηση έρευνας και διάσωσης Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με την ονομασία «Σαλαμίς 02/17» .
Από την Ελλάδα συμμετείχε η πυραυλάκατος «Τρουπάκης» και από κυπριακής πλευράς ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.
Σημειώνεται τέλος, ότι το Π.Ν. αναλαμβάνει για 16 ημέρες (14-30 Απριλίου) την τακτική διοίκηση της επιχείρησης θαλάσσιας ασφαλείας του NATO «Sea Guardian».
Τη διοίκηση αναλαμβάνει, συγκεκριμένα, ο διοικητής της Δεύτερης Μοίρας Φρεγατών, ο οποίος θα επιβαίνει στη φρεγάτα «Σαλαμίς».
Οι επιχειρήσεις των δύο εβδομάδων θα διεξαχθούν στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ιταλία, την Τουρκία και την Πορτογαλία.