Η ΕΕ θα μπορεί να επιστρέφει πρόσφυγες στην Ελλάδα από το Μάρτιο
Θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αρχίσει,
Θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αρχίσει,
από τις 15 Μαρτίου του 2017 και μετά, η σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών μεταναστών στην Ελλάδα, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τον Μάρτιο του 2017 τα κράτη - μέλη θα μπορούν να στέλνουν πίσω στη χώρα μας, παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στην ευρωπαϊκή επικράτεια από το ελληνικό έδαφος.
Εκτός ισχύος από το 2011 λόγω ανεπάρκειας
Η συμφωνία του Δουβλίνου δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2011 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου, γιατί η χώρα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με την πρόταση η επανεργοποίηση του Δουβλίνου δεν θα αφορά τις ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ για κάθε επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους - μέλους και των ελληνικών αρχών.
Οχι αναδρομική ισχύ
Ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορά μόνο τους παράνομους μετανάστες μετά τις 15 Μαρτίου και όχι αυτούς που βρίσκονται ήδη σε κράτη μέλη έχοντας μπει στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω Ελλάδας.
Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της και για την αύξηση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη - μέλη, οι οποίες έχουν φτάσει τα 1.000 άτομα/μήνα, ενώ η Κομισιόν κάνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τον αριθμό στις 2.000/μήνα από τον Απρίλιο του 2017.
Πάντως, παρά την πρόοδο η καθυστέρηση των κρατών μελών είναι μεγάλη δεδομένου ότι ενώ έχουν δεσμευθεί να παίρνουν από την Ελλάδα 30.000 πρόσφυγες ετησίως, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα 6.212 πρόσφυγες.
Τέλος, η Κομισιον δεν προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, γιατί η Άγκυρα δεν πληροί όλα τα κοινοτικά κριτήρια. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία τους τελευταίους μήνες ζητούσε επίμονα την κατάργηση της βίζας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά μόνο τους μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και για τους οποίους θα είναι αποδεδειγμένο ότι εισήλθαν στο κοινοτικό έδαφος από την Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς μια σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου.
Η Επιτροπή θεωρεί πως η επιστροφή στη νομιμότητα του υφιστάμενου κανονισμού, θα συμβάλει σημαντικά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της κάποιες δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ροές σημαντικά, να μην πραγματοποιούνται οι επιστροφές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει για κάθε περίπτωση επιστροφής ξεχωριστά να δίνει το πράσινο φως, ενώ η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης.